Şpagă 200 lei ca să scape de o amendă de 140 lei. Decizia judecătorilor militari
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Şpagă 200 lei ca să scape de o amendă de 140 lei. Decizia judecătorilor militari

GALERIE
proces, spaga, jandarm
  • proces, spaga, jandarm
- +

Situaţia de neînţeles i-a determinat pe judecători să achite un jandarm acuzat de mita de mai sus

 

Un jandarm din Dolhasca ar putea scăpa cu faţa curată după ce a fost acuzat de trafic de influenţă. Plutonierul Paul Z. a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului Militar ieşean, pentru că ar fi pretins şi primit 200 de lei pentru a-şi folosi pretinsa influenţă în vederea anulării a două amenzi de circulaţie aplicate lui D.C. Conform rechizitoriului procurorilor, fapta ar fi fost comisă în iulie 2012, când plutonierul l-ar fi abordat pe D.C., întrebându-l dacă are amenzi şi vrea să „i le rezolve”. Acesta i-ar fi spus că are două amenzi, iar Paul Z. s-a oferit să „rezolve” situaţia în schimbul a 200 de lei, pe care i-ar fi şi primit. Fapta a fost denunţată de D.C. abia după 7 ani, în preajma Crăciunului 2019.

În faţa procurorilor, acuzatul s-a prevalat de dreptul la tăcere. În instanţă însă, plutonierul a afirmat că între el şi D.C. exista o mai veche duşmănie, în urma unor confiscări de ţigări de contrabandă. Analizând cazul, magistraţii Tribunalului Militar ieşean au considerat că rechizitoriul procurorilor este prea subţire pentru a putea contura vreo infracţiune. „Instanţa ia act că singura probă pe care s-ar întemeia acuzarea şi care ar putea dovedi fapta pentru care inculpatul a fost trimis în judecată este depoziţia martorului denunţător, lipsind elemente esenţiale care ar conduce la existenţa acţiunii, a elementului care produce legătura de cauzalitate”, au spus judecătorii.

În plus, aceştia au constatat că, la data presupusei infracţiuni, pe numele lui D.C. era o singură amendă, în valoare de 140 de lei. Ar fi fost absurd, în aprecierea magistraţilor, ca Paul Z. să pretindă 200 de lei pentru „rezolvarea” unei amenzi de 140 de lei, iar D.C. să-i mai şi dea această sumă. Ca urmare, chiar dacă jandarmul avea antecedente penale, judecătorii l-au achitat. Contestaţia înaintată de procurori împotriva sentinţei va fi analizată de Curtea Militară de Apel Bucureşti la mijlocul lunii septembrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.