Șpaga de la ISC Iași pentru recepția unui bloc – Cât e minimul mitei pentru condamnare cu executare? Judecătorii spun că 20.000 lei e prea puțin
O mită de 20.000 de lei nu este suficientă pentru ca procurorii să ceară pedepse cu închisoarea. Cazul șpăgii în aparate de aer condiționat pentru un proces verbal de recepție a unei construcții s-a încheiat cu două condamnări cu suspendare. Peste doi ani, respectiv doi ani și jumătate, șpăgarii se vor putea reangaja la stat, de unde au plecat.
Pe 21 mai, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal au anunțat reținerea unui anagajat al Inspectoratului de Stat în Construcții și a unui responsabil tehnic de execuție pentru „săvârșirea unor infracțiuni de corupție”, respectiv luare de mită în contextul finalizării lucrărilor la un bloc de locuințe. Investitorul imobiliar Adrian Purci construise un bloc cu două etaje în Hlincea, iar reprezentanții ISC urmau să elibereze procesul-verbal de recepție, în baza căruia să poată fi făcută întabularea construcției. La jumătatea lunii aprilie, responsabilul tehnic Mihai Loghin i-a transmis însă lui Purci că inspectorul din cadrul ISC, Ovidiu Tătărușanu, a solicitat pentru a semna procesul-verbal șase aparate de aer condiționat, în valoare totală de aproximativ 20.000 de lei. Inspectorul indica până și modelul aparatelor și magazinul de unde trebuiau cumpărate.
Investitorul a refuzat, apreciind șpaga drept exagerată
Inițial, investitorul a refuzat, apreciind șpaga drept exagerată, dar i s-a transmis că vor mai fi ocazii de „colaborare” viitoare. În cele din urmă, Purci a acceptat, iar procesul-verbal a fost semnat. Ulterior, a livrat și aparatele pretinse, acestea fiind depozitate în boxa de la subsolul unui bloc. Cum investitorul anunțase și organele legii, după câteva zile Tătărușanu și Loghin au fost reținuți și, ulterior, trimiși în judecată pentru luare de mită, respectiv complicitate la această infracțiune.
Tătărușanu și Loghin și-au recunoscut vina în cursul urmăririi penale și au acceptat încheierea unor acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii. Procedura, inexistentă în dreptul românesc până în 2010, a fost introdusă pentru a oferi „o soluţie legislativă inovatoare, menită să asigure soluţionarea cauzelor într-un termen optim şi previzibil”, după cum se menționează în expunerea de motive a legii prin care a fost aprobat actualul Cod de Procedură Penală.
Nu vor avea dreptul să ocupe funcții la stat
Într-adevăr, în cazul ambilor inculpați, cauza a fost soluționată în câteva luni, cu prețul aplicării unor pedepse simbolice. La mijlocul lunii septembrie, Loghin a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere tot de 2 ani și 6 luni. Și în cazul lui Loghin, procurorii au propus tot încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției. Acesta a fost analizat de magistrații Tribunalului luni, dispunându-se o pedeapsă de doi ani de închisoare, cu suspendare, termenul de încercare fiind de doi ani.
Pe durata termenelor de supraveghere, Tătărușanu și Loghin nu vor avea dreptul să ocupe funcții care implică exercițiul autorității de stat, fiind obligați să-și caute alte locuri de muncă. Acest fapt și perioada de reținere, o lună în cazul lui Tătărușanu și 24 de ore în cazul lui Loghin, vor reprezenta singurele consecințe ale șpăgii cerute.
Publicitate și alte recomandări video