Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Şpaga lui Oprescu, spălată în Bahlui: Aproape 1,5 milioane euro destinaţi mitei au fost “disimulaţi” printr-o firmă ieşeană

GALERIE
Sorin Oprescu arestat
  • Sorin Oprescu arestat
- +

 Dezvăluiri exclusive în “Ziarul de Iaşi”: dubiosul "Ben", omul lui Sorin Oprescu, făcea afaceri pe picior mare cu gansterii politicii din Moldova. În jur de un milion şi jumătate de euro, bani negri ce ar fi fost primiţi de gruparea infracţională condusă de primarul Bucureştiului, ar fi fost „spălaţi” printr-o firmă din Iaşi controlată de un controversat afacerist.

Numele lui Claudiu Bengalici, zis „Ben”, apare în firme anchetate în trecut pentru fraude de miliarde cu produse petroliere iar în prezent este asociat într-o altă societate alături de celebrul Corneliu Iacobov, influentul sforar băcăuan, aflat acum în puşcărie. Bengalici, un nume necunoscut în mediul de afaceri ieşean, a fost reţinut şi el în acelaşi dosar cu primarul. "Ben" este acuzat de două infracţiuni de spălare de bani. El avea un comision de 15% din şpăgile luate de primar, şi voia să fugă din ţară înainte de a demara ancheta DNA, potrivit informaţiilor obţinute de „Ziarul de Iaşi”

O mare parte din banii despre care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) susţine că ar fi fost daţi şpagă oamenilor lui Sorin Oprescu, primarul Bucureştiului, ar fi fost „albiţi” prin intermediul unei firme din Iaşi al cărei administrator a fost reţinut. Claudiu Bengalici, zis „Ben”, administratorul Delta Construct Invest SRL, a fost dus ieri la arestare, alături de alţi angaţi din cadrul Primăriei Generale a municipiului Bucureşti acuzaţi de luare de mită.

Bengalici este un personaj care a mai deţinut şi în trecut firme în municipiul Iaşi, acesta fiind implicat şi în ţepe de miliarde date statului român în urma unor afaceri oneroase cu produse petroliere, comise la începutul anilor 2000. Originar din judeţul Bacău, acesta a fost un apropiat al cercului de influenţă din judeţ, care ajunsese unul dintre cele mai influente din ţară în anii ’90 şi din care făceau parte printre alţii Viorel Hrebenciuc sau Corneliu Iacobov. De altfel, din documentele obţinute de “Ziarul de Iaşi” afaceristul este şi în prezent asociat într-o firmă la care deţin acţiuni atât Iacobov, devalizatorul Rafo, cât şi soţia sa.

Câţi bani s-au spălat la Iaşi
 
Firma Delta Construct Invest SRL a fost înfiinţată, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în anul 2009, în Iaşi, cu sediul social pe strada Rufeni (zona Târgu Cucu), având ca domeniu de activitate organizarea de evenimente şi congrese. Potrivit referatului de arestare emis de către DNA în cazul lui Claudiu Bengalici, firma era una cu o activitate fictivă, a cărei simplă funcţionare era de a primi sau “spăla” banii pe care agenţii economici care aveau relaţii contractuale cu Primăria Bucureşti îi ofereau drept mită.
Bengalici este caracterizat de procurorii DNA ca fiind un interpus pentru şpăgile date reprezentanţilor municipalităţii, în realitate firma din Iaşi fiind condusă din umbră de Cornel Bogdan Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane din cadrul Primăriei Bucureşti. Această societate a derulat mai multe contracte de lucrări, în fiecare din cazuri o parte consistentă din sumele plătite din bani publici ajungând la funcţionari, inclusiv la Oprescu - potrivit DNA, cu titlu de mită. Ben avea însă şi el o felie importantă de “caşcaval”, aproximativ 15%, bani pe care şi-i reţinea din sumele date de firmele care ofereau mită.
 
Datele oficiale ale firmei
 
Firma Delta Construct Invest SRL a fost înfiinţată în 2009 la Iaşi, având cifre de afaceri anuale considerabile pentru o firmă care organizează eveniment. Întâmplător sau nu, cu doar o lună înainte ca Bengalici să fie reţinut, pe 5 august, firma a fost mutată la Bucureşti. La nivel scriptic, potrivit datelor oferite de Ministerul Finanţelor, în perioada de acivitate de la Iaşi firma a realizat venituri mari în fiecare an de la înfiinţare.
 
Astfel, în 2014, an din care sunt descrise principalele şpăgi de la Primăria Bucureşti, veniturile firmei au fost de 9 milioane de lei, de 9 ori mai mult decât în anul precedent. O explicaţie cu privire la “explozia” financiară a firmei lui Bengalici ar putea fi următoarea descriere a procurorilor DNA: “În cursul anului 2014, inculpatul Bengalici Claudiu a ajutat persoana cu funcţie (n.r. - Cornel Popa) de conducere în aparatul Primarului Municipiului Bucureşti, despre care am făcut referire mai sus, să disimuleze adevărata natură a provenienţei sumei de 6.428.698 lei, primită în două rânduri cu titlu de mită de la aceleaşi persoane, creând aparenţa că între firma pe care o administrează şi cea a denunţătorilor au existat relaţii contractuale care să justifice plata sumei respective, cunoscând că banii proveneau din săvârşirea unor infracţiuni de corupţie.
 
Afaceristul, asociat cu Iacobov
 
În referatul de arestare preventivă emis de DNA apar şi discuţii din care reiese că Bengalici nu controla decât formal firma şi că scopul acesteia era doar de a ascunde şpăgile ce se învârteau pe ruta Bucureşti-Iaşi. “Păi, da! Eu... adică... eu semnez, dau pagina, pui, semnez, dau pagina, pui, semnez, dar dă-mi un pix!”, spune Bengalici într-o conversaţie, potrivit stenogramelor obţinute de “Ziarul de Iaşi”.
 
De asemenea, în referatul procurorilor mai apare informaţia că afaceristul de carton a avut intenţia să plece din ţară înainte de a fi înhăţat de procurorii anticorupţie. În interceptările procurorilor, Claudiu Bengalici se mai laudă că ar fi spălat bani pentru directorul de la Bucureşti şi prin intermediul unei alte firme din Iaşi, SC Crismar Unic SRL.
Potrivit datelor de la registrul Comerţului, în prezent, numele lui Bengalici nu apare în această firmă, ea fiind administrată de un anume Radu Cahanovici, de 29 de ani, din Iaşi. “Bengalici Claudiu a recunoscut şi activitatea infracţională desfăşurată tot în interesul lui Popa Bogdan Cornel, dar prin intermediul SC Crismar Unic SRL. Astfel, atunci când denunţătorii l-au întrebat «Dar şi la ăla, tot... mă, dar şi aia ziceam! Şi la CRÎŞMAR şi la DELTA, tot pentru majoritatea... sau ai mai făcut şi cu alţii la CRÎŞMAR? Tot pentru el!», Bengalici Claudiu a răspuns că «.. nu e... nu-i pentru nimeni, tu nu înţelegi», se arată în rechizitoriu.
 
Claudiu “Ben” Bengalici mai apare în alte două firme, una din judeţul Bacău şi una din Iaşi, potrivit datelor de la registrul Comerţului. Într-una dintre acestea, Edilitar SA, acesta este co-asociat cu renumitul sforar băcăuan Corneliu Iacobov, dar şi cu soţia sa, Cornelia Cora. Iacobov a fost condamnat în 2012 la şapte ani de închisoare fiind acuzat de falimentarea răfinăriilor RAFO. O altă firmă în care apare numele lui Bengalici este Sukkar Impex SRL, din Iaşi.
 
La începutul anilor 2000, această firmă a fost urmărită de Fisc după ce nu ar fi declarat venituri de 4,5 miliarde de lei vechi obţinute din import de produse petroliere. Între timp, Bengalici s-a spălat pe mâini şi a radiat firma, câştigând lupta cu finanţiştii. Bengalici a fost condamnat acum câţiva ani, potrivit portalului instanţelor de judecată, la doi ani de închisoare, pentru vătămare corporală din culpă.
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri