anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Spaima Constituţiei

GALERIE
Catalin Onofrei
 • Catalin Onofrei
- +

Asta-i pohta ce-au pohtit?

Ciolacu doreşte să schimbe Constituţia. Vrea să bifeze o nouă realizare de partea coaliţiei PSD-PNL-UDMR plus Iohannis. Să trecem în revistă celelalte reuşite grandioase ale actualei puteri: inflaţia galopantă, împrumuturile externe la dobânzi uriaşe, ratarea aderării la moneda euro, anihilarea presei libere, prăbuşirea completă a sistemului de educaţie, jalea din sănătate, catastrofa de la mediu, confiscarea CCR etc. Să mai adaug doar că armata română a ajuns a treia ca număr de pierderi, după oştile Ucrainei şi Rusiei, dar nu participând la război, ci la exerciţii militare. Ave Ciucă! 

„Ciolac” peste pupăză: justiţia a dat înapoi pensiile speciale ale aleşilor, invocând greşelile flagrante de redactare a legii care le elimina. Să ne înţelegem: e vorba de erori premeditate, deoarece încă de când PSD şi PNL plus telegenicul Rareş Bogdan mimau grija pentru banii poporului, unii jurişti au demonstrat, cu textul legii la vedere, făţărnicia puterii. Felicitări!

Aşa cum am mai spus-o, prin maniera sa de guvernare, bazată exclusiv pe măsuri populiste, PSD este incapabil să rezolve crize economice. Pesediştii doar le provoacă, risipind, din motive electorale, banii strânşi de guvernările anterioare mai echilibrate. Dar, „ghinion”! De data asta cu ajutorul lui Iohannis, PSD a revenit la cârma ţării, după o pauză de doar un an. Iată că din 2012 încoace nu mai reuşim să scăpăm de ciuma roşie. România s-a umplut de bube şi putoare. Slavă Iohannis!

De altfel, demersul lui Ciolacu este susţinut de Tândală de la Cotroceni. Alt politician cu măreţe realizări personale. A reformat deja lupta anticorupţie, educaţia şi protejarea mediului. Acum vrea o nouă Constituţie. Modificarea legii fundamentale, în punctele ei esenţiale, reprezintă o misiune de onoare pentru cabinetul Ciucă, apreciat ca unul dintre cele mai performante guverne din toate timpurile! Aferim!

Într-un discurs delirant, în care neamţul a semănat perfect cu rusul, Iohannis a dat vina pentru toate relele din România pe Putin. Însă doar românii cu grave probleme la bibilică au uitat că necazurile cu care ne confruntăm au apărut înainte de declanşarea războiului din Ucraina, unele chiar de pe vremea fostului lider pesedist, puşcăriaşul Liviu Dragnea. Fără îndoială, dacă mai aveam vreo speranţă că România se poate însănătoşi, Iohannis a spulberat-o. Mesajul lui Tândală este deosebit de clar: niciun politician important din actuala putere, oricât de mult va fura, nu va plăti pentru mizeria de astăzi. Nu e vina lor! Totodată, deloc paradoxal, vor continua condamnările în justiţie: dar vor ajunge la puşcărie indivizi care nu mai înseamnă aproape nimic pentru Iohannis. Cei de la periferia sistemului, care au făcut greşeala să creadă că sunt la rândul lor protejaţi. Găsim aici o simbolistică plină de învăţăminte. Tuleo! 

Revenind la schimbarea Constituţiei, orice tentativă de acest fel care nu produce efecte (direct ori prin trimitere la legile importante ce vor trebui la rândul lor ajustate) în zona pensiilor speciale, imunităţilor, traseismului, averilor ilicite, recuperării prejudiciilor, infracţiunilor grave, birocraţiei etc. este neavenită. Cu atât mai mult cu cât toate cele de mai sus, de la desfiinţarea pensiilor speciale până la combaterea traseismului, reprezintă eternele promisiuni ale tuturor partidelor făcute electoratului ori de câte ori s-au aflat în opoziţie. Acum, cele mai mari dintre ele se află la putere. Marş la treabă!

Totuşi, nu-mi pot reprima un fior de spaimă. De vreme ce Iohannis şi-a dezvăluit adevărata faţă, ce-ar fi ca noua Constituţie să prevadă posibilitatea extinderii numărului de mandate pentru preşedintele ţării la infinit? Viitorul premier Ciolacu ar fi de acord. Cu unele condiţii. În timp ce Iohannis îl admiră pe Putin, Ciolacu îl iubeşte pe Medvedev. Hait! (Ca să nu scriu Heil!)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.