Spălătoria de creiere „COVID”: „Ne vor exterminați! Vor să ne urmărească din cosmos!”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Spălătoria de creiere „COVID”: „Ne vor exterminați! Vor să ne urmărească din cosmos!”

GALERIE
reportaj
  • reportaj
- +

„Coroanavirusul a stat patru ore în sat la noi și a plecat”. „Înainte de a fi eliberați, deținuții sunt infectați”... și iată așa se răspândește coronavirusul. „Este prea multă lume pe Pământ și cineva vrea să lichideze o parte din populație cu ajutorul acestui virus”. Virusul a fost produs în laborator de către masoni, iar presa a fost cumpărată de masoni ca să creeze panică”. Aceasta este percepția multor basarabeni, căzuți în plasa falsurilor mediatice, asupra pandemiei. Echipa „Report.md” a pornit prin satele din Republica Moldova să vadă în ce măsură sperietorile și știrile false despre COVID-19, care au invadat internetul, afectează masele. scrie report.md

Despre venirea noastră în satul Bursuc (raionul Florești, R.Moldova) a aflat mai întâi un câine negru, mic și gălăgios. Alerga pe la picioarele noastre voind parcă să guste din stofa groasă a pantalonilor. Avea vocea răgușită din cauza unei centuri strânse prea tare în jurul gâtului, dar suficient de gălăgios încât să dea de veste celor vreo 300 de locuitori că în satul lor au venit niște străini. De după o poartă improvizată din câțiva araci, câinele continua să ne urmărească și să ne suduie în limba lui câinească, iar cei doi stăpâni ai lui, care stăteau pe prag, își tot aburcau privirile peste gardul șubred, pentru a vedea cine a stârnit hărmălaia asta în mahala lor liniștită.

Nina (concubinul ei de 60 de ani o alintă Nina Ilici’na) locuiește într-o casă bătrânească, cu acoperișul gata să cadă. De pe pragul casei „se deschide” cea mai frumoasă priveliște din sat. Prin fața casei, la câțiva zeci de metri, șerpuiește râul Nistru, iar spatele casei este păzit de o stâncă uriașă. Sprijinită de ușorul ușii, cu mâinile în pestelcă, Nina Ilici’na îi spune ceva concubinului ei, cu vreo 20 de ani mai mic decât ea, care tot dă afirmativ din cap. Mircea stă pe un scăunel, cu picioarele strânse, înconjurat de o buturugă, câteva lemne groase, un topor, o găina roșcată și o pereche de cizme vechi, murdare de glod.

 - Despre „coloanavirus”? Eeeeee, dap’ cum n-am auzit... - sare cu vorba Mircea. A fost holera pe la noi și a trecut. A fost tifosul și tot a trecut. Coloanavirusu ista nou a venit de la cei cu ochii mici, cât cheutorile la fufaică. A trecut și pe aici, pe la noi - ne spune Mircea, ridicându-se greoi de pe scaun.

 Are un picior umflat, iar asta îi îngreunează mersul. Desculț și încins cu un brâu care-i ține de cald la șale, Mircea vine încet spre noi, urmat de Nina Ilici’na și găina roșcată. Își împinge chipiul de pe frunte, se uită mai întâi la Nina Ilici’na, apoi își mută privirea spre mine. Își ridică pe rând câte o sprânceană, iar noi așteptăm să-și continue gândul.

-       Patru ore și gata! - îmi spune el, trântind cu palma peste tărașul porții (un par care susține poarta).

-       Ați spus „patru ore”. Ce ați avut în vedere? - îl întreb nedumerită, tot uitându-mă după câinele cel negru, care tot alerga în jurul meu adulmecându-mi cracii pantalonilor.

-       Primele patru ore el a stat aici și s-a dus mai departe...

Mircea pare sigur de informația pe care ne-o comunică. Ne povestește despre oamenii muncitori de prin sat, despre cum ei nu se tem de ceea ce el numește „coloanavirus” - nu poartă mască, circulă liber prin sat și sunt sănătoși „tun”. Găina stă cuminte alături de picioarele lor, ascultând parcă ultimele noutăți ajunse la ei în sat tocmai de la Chișinău.

Reportajul integral, pe report.md

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Florin Cîţu, un politician cinic sau o marionetă?

Cosmin PAȘCA

Florin Cîţu, un politician cinic sau o marionetă?

Cîţu pozează în elevul cuminte, olimpicul şcolit în străinătate, care vrea să scape partidul de "golanul" Orban.

Filmuletul zilei

opinii

LINGVIŞTI

Codrin Liviu CUȚITARU

LINGVIŞTI

A fost un spectacol total, în urmă cu doi ani, la ultimul doctorat face-to-face la care am participat, doctoratul tînărului meu coleg Tristan Momela.

Mărgelele de sticlă

Bogdan ILIESCU

Mărgelele de sticlă

Învăţătoarea o întreabă pe fetiţa de 6 ani, la ora de desen: "Ce desenezi?"  Fetiţa răspunde: "Îl desenez pe Dumnezeu."  Învăţătoarea îi spune: "Dar nimeni nu ştie cum arată Dumnezeu." Iar fetiţa îi răspunde: "O să afle imediat!" (From Ken Robinson’s public talk at TED)

Angela

Nicolae TURTUREANU

Angela

Tot mai puţini cronicari, vechi şi noi. Tot mai puţini noi între noi, care mai respirăm duhul acelei împreună-lucrări, CRONICA VECHE numită. Şi tot mai multe punctele de suspensie.

pulspulspuls

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

PULS

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

Băbăeţi, sau măi fetelor care vă ocupaţi de mesajele publice ale premarelui, mai opriţi-l, măi, din beţia de cuvinte pe şefu’, că în ultima vreme o ia cam des pe ulei, mai ales când îl apucă actul ratat pe seară! Iaca, de-un par egzamplu, am văzut alaltăseară ditamai scrisoroiul destinat gazetei noastre şi semnat de premare, cântărind nu mai puţin de 3.300 de semne (aproape două file dactilo, pentru cei mai familiarizaţi cu bătrâna maşină de scris), în care am trântit căciula în vreo 3-4 rânduri de bătătură, râzând de stilul puerilo-ridicolo-comunist în care era redactată misiva, presărată ici-colo cu răutăţi sau jigniri clar învăţate de la amicul buhai şantajist. 

Caricatura zilei

30 km/h

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.