Spații în aparență: Sari Palosaari la Borderline Art Space
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Comunicat de presă (P)

Spații în aparență: Sari Palosaari la Borderline Art Space

GALERIE
afis sari palosaari_web
  • afis sari palosaari_web
- +

Vineri, 6 noiembrie, de la ora 18:00, la Borderline Art Space are loc deschiderea expoziției „Spații în aparență. Aruncarea simțurilor dincolo de cealaltă parte a lucrurilor” a artistei finlandeze Sari Palosaari. Curatoriată de Cătălin Gheorghe, expoziția poate fi vizitată până pe 7 decembrie 2020. În contextul pandemiei, vernisajul va fi transmis online, iar vizitarea se face cu respectarea normelor în vigoare, în grupuri de maxim 4 persoane.

Argumentul curatorial:

Expoziția realizată de Sari Palosaari propune deschiderea unei interogații despre posibilitatea depășirii prejudecăților inserate în modul nostru de a ne raporta la lucrurile din natură și din cotidian prin intermediul unor meditații artistice asupra certitudinii cunoașterii noastre științifice. Experimentele de percepție realizate în cadrele minimale ale imaginii video, conceptuale și meditative, și ale prezenței materiale ale pământului, sticlei, plasticului, lichidului, se transformă în experiențe de gândire potențate de referințe la filosofia hibridă a noului materialism și a studiilor științifice și la capacitatea publicului de a își calibra sensibilitatea în relație cu specificitatea dinamicii vizitării expoziției în straturile poroase ale spațiului.

În subsidiaritatea practicii artistei finlandeze Sari Palosaari se pot identifica fire contra-narative substrase din fapte și situații reale care însă se abstractizează poetic și filosofic în procesul producției editării ori al gândirii instalării expoziționale. Fie că lucrează cu obiecte care performează (prin injectarea în materie a unui „agent silențios” ş„snaildynamite”ţ care expandează și desface obiectele pe parcursul expunerii lor), fie că deconstruiește imaginile filmate (prin procese de editare bazate pe suprapuneri și descompuneri ale temporalității filmării), Sari Palosaari este interesată de relatarea impactului schimbării în realitatea trăită, într-o lume care se dez-ordonează compulsiv, auto-performându-se.

În cazul expoziției de la Borderline Art Space, Sari Palosaari propune explorarea conceptului de „exterioritate-în-interior” (eng. exteriority-within) elaborat de Karen Barad în încercarea sa de a descrie filosofia realismului agențial. Pe scurt, termenul utilizat de Barad se referă la acceptarea faptului că granițele lucrurilor sunt poroase și se schimbă în funcție de situarea noastră din perspectiva diferitor câmpuri ale cunoașterii. Lucrurile și oamenii pot intra-acționa generând astfel momente de deschidere, dar și de separare.  Noțiunea de „exteriority-within-phenomena” (exterioritate-în-interiorul-fenomenelor) e abordată din perspectiva neîncrederii în posibilitatea de a înțelege ceea ce vedem ca manifestându-se în afara noastră, câtă vreme spațialitatea aflată în afara percepției noastre este captată prin limbaj, însă a cărei topologie se poate afla într-o continuă schimbare datorată unei separabilități agențiale. Astfel, „exterioritatea-din-interior” readuce în discuție relația translativă dintre materie și discurs.  Însă, relația noastră cu lumea înconjurătoare nu ar mai trebui să fie văzută ca fiind o relație de simplă reprezentare (din perspectiva unui homodepictor), ci mai curând ca fiind una de performare în interacțiune cu caracterul de agent al materiei. Modelele difracției, de pildă, iluminează natura indefinită a granițelor care performează o acțiune continuă cu care noi, ca spectatori, interacționăm, însă din perspectiva a ceea ce ne apare în funcție de modul în care ne aruncăm simțurile dincolo de cealaltă parte a lucrurilor.

Expoziția de la Borderline Art Space ar fi trebuit să se deschidă simultan, în oglindă, (în seara zilei de 6 noiembrie 2020) cu expoziția de la Centre Photographique Marseille, „Déplacerl’horizon”, din cadrul Bienalei Manifesta 13 (LesParallèles du Sud), unde Sari Palosaari ar fi trebuit să expună o secvență intersecțională, inter-referențială cu expoziția din Iași. Datorită situației pandemice din Franța, expoziția din Marsilia a fost amânată până în ianuarie 2021, captându-ne astfel într-un interior agențial al exteriorității evenimentului.

Sari Palosaari deține o Diplomă de Master în Arte de la Academia Finlandeză de Arte Frumoase și Universitatea de Arte și Design din Helsinki. A participat la mai multe expoziții, festivaluri și evenimente în Finlanda și în străinătate, precum la KiasmaMuseum of ContemporaryArt (FI), RaumaTriennale 2019 (FI), Kunsthalle Turku (FI), VarbergsKonsthall (SWE), Nordic House Reykjavik (IS) , Goldsmith Hall, CAAD, Universitatea din Texas la Austin School of Architecture (SUA) și MoonshinArtMuseum, Sookmyen´sWomens University (KR). Lucrările sale se află în colecțiile EMMA Museum of Modern Art (FI) și The State ArtDepositCollection. Are lucrări publice de mare anvergură la Uppsala, Suedia, și în prezent lucrează la piese de artă publică în Porvoo și în Helsinki, Finlanda. În 2021 este artistă invitată la Bienala Helsinki și artistă în rezidența Triangle din New York (SUA). Palosaari a primit Premiul William Thuring 2016 și Premiul RaimoUtriainen 2008.

Expoziția este organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală Alt Iași. Proiect co-finanțat de AFCN. Sponsori: Gramma, Cuptorul Moldovencei. Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.