Specialist în cinegetică de la USV Iași, despre tragedia din Bucegi. „Legiuitorii au ales să asculte ONG-urile, nu cercetătorii”

joi, 11 iulie 2024, 03:00
3 MIN
 Specialist în cinegetică de la USV Iași, despre tragedia din Bucegi. „Legiuitorii au ales să asculte ONG-urile, nu cercetătorii”

Plecând de la tragedia care a avut loc marți după-amiază pe traseul Jepii Mici din Bugeci, cu toții ne-am întrebat cum s-ar fi putut totuși salva tânăra de 19 ani din Iași? Sau, raportându-ne la urs, care au fost „mecanismele” ce au generat un atac atât de violent și de neobișnuuit, animalul nefiind provocat? Ne răspunde unul din cei mai calificați specialiști ieșeni: un universitar specializat în cinegetică.

Șef. lucr. dr. Mugurel Munteanu, din cadrul Universității de Științele Vieții, specializat în Cinegetică, a oferit mai multe explicații privind acest caz șocant.

În primul rând, o realitate fără dubii: numărul urșilor din România este mult prea mare, raportat la habitatul lor. Rezultatele preliminare ale recensământului urşilor bazat pe probe genetice dovedesc că există peste opt mii de exemplare. Apoi, având în vedere că vânătoarea urșilor este interzisă, nefiind posibilă nici măcar extragerea unui număr mic, exemplarele mari se duc și le împing și pe celelalte spre zone libere. De asemenea, profesorul a expus și problematica ONG-urilor în acest context.

„Nu știu câți oameni trebuie să mai moară”

,,Ursul se află în vârful lanțului trofic și s-a înmulțit. Pentru că se află în vârful lanțului trofic, nu are cine să îi extragă, în afară de vânător. În zona montană sunt obișnuiți, familiarizați cu mâncare de «turiști», sau mai degrabă hrăniți de persoanele care campează, și ei se trag unii pe alții în zona liberă. Coboară.  De aia am surprins ursul și în județul Iași. În 2010 a existat o derogare în care se menționa că putem extrage un număr de 200-300 de urși. În perioada 2018-2020, ONG-urile au intervenit, animalele fiind strict protejate… Și a fost interzisă vânătoarea. Ca măsuri… a mai încercat cineva să extragă câteva exemplare printr-o hotărâre de guvern… Dar, cam atât. În general, legiuitorii noștri au ales să asculte de ONG-uri, nu de specialiști, de cercetări făcute în ani.”, spune  șef. lucr. dr. Mugurel Munteanu.

CITESTE SI: Ieșeancă sfâșiată de urs pe Valea Prahovei. Salvamontiștii, atacați și ei de animal. UPDATE Ursul a fost împușcat

„Nu știu câți oameni trebuie să mai moară. Dacă vrei să tai un copac care dă să cadă, trebuie să primești acordul ONG-urilor. De ce? Pentru că există un cuib de păsări în el. Ursul atacă dacă este surprins la hrană. Ursoaica cu pui este însă agresivă prin simpla prezență”, a mai subliniat specialistul.

În ceea ce privește comportamentul în momentul în care dăm nas în nas cu urșii, Mugurel Munteanu recomandă, ca prin gest, să ne sprijinim de un copac și să facem gălăgie. ,,În cazul în care ești surprins, te lipești de un arbore și faci zgomot puternic. Nu e bine să mergi neînsoțit”, a conchis specialistul.

Sfaturile jandarmilor montani

După tragedia de marți, Jandarmeria Maramureș, un județ în care oamenii întâlnesc adesea ursul, dar unul și cu potențial turistic, a publicat o serie de sfaturi utile turiștilor. Acestea sunt:

– 𝑛𝑢 𝑝𝑜𝑟𝑛𝑖ț𝑖 𝑠𝑖𝑛𝑔𝑢𝑟 𝑙𝑎 𝑑𝑟𝑢𝑚, asigurați-vă că aveți cel puțin un partener de drumeție;

– 𝑑𝑖𝑠𝑐𝑢𝑡𝑎ț𝑖, 𝑓𝑎𝑐𝑒ț𝑖 𝑧𝑔𝑜𝑚𝑜𝑡, 𝑐â𝑛𝑡𝑎ț𝑖 ca să fiți auziți de animale sălbatice și să vă evite;

– 𝑝𝑢𝑟𝑡𝑎𝑡̧𝑖 𝑎𝑔ă𝑡̧𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝑟𝑢𝑐𝑠𝑎𝑐 𝑢𝑛 𝑎ș𝑎- 𝑛𝑢𝑚𝑖𝑡 𝐵𝑒𝑎𝑟 𝐵𝑒𝑙𝑙- 𝑐𝑙𝑜𝑝𝑜ț𝑒𝑙 î𝑚𝑝𝑜𝑡𝑟𝑖𝑣𝑎 𝑢𝑟𝑠̦𝑖𝑙𝑜𝑟;

– 𝑐𝑒𝑎𝑡̧𝑎 ș𝑖 𝑝𝑙𝑜𝑎𝑖𝑎 𝑐𝑟𝑒𝑠𝑐 𝑟𝑖𝑠𝑐𝑢𝑙 𝑢𝑛𝑒𝑖 𝑖𝑛𝑡â𝑙𝑛𝑖𝑟𝑖 𝑐𝑢 𝑢𝑟𝑠𝑢𝑙, evitați deplasările pe munte în astfel de condiții;

– î𝑚𝑝𝑎𝑐ℎ𝑒𝑡𝑎𝑡̧𝑖 𝑐â𝑡 𝑚𝑎𝑖 𝑏𝑖𝑛𝑒 𝑚â𝑛𝑐𝑎𝑟𝑒𝑎 î𝑛 𝑟𝑢𝑐𝑠𝑎𝑐 𝑎𝑠𝑡𝑓𝑒𝑙 î𝑛𝑐â𝑡 𝑠ă 𝑛𝑢 𝑚𝑖𝑟𝑜𝑎𝑠𝑒 𝑝𝑟𝑒𝑎 𝑡𝑎𝑟𝑒;

– 𝑛𝑢 𝑚â𝑛𝑐𝑎ț𝑖 î𝑛 𝑙𝑜𝑐𝑢𝑟𝑖𝑙𝑒 î𝑚𝑝ă𝑑𝑢𝑟𝑖𝑡𝑒 𝑠𝑎𝑢 î𝑛 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 ș𝑡𝑖ț𝑖 𝑐ă 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑓𝑟𝑒𝑐𝑣𝑒𝑛𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑢𝑟ș𝑖;

– 𝑐â𝑛𝑑 𝑐𝑎𝑚𝑝𝑎ț𝑖, 𝑛𝑢 𝑡̧𝑖𝑛𝑒ț𝑖 𝑚â𝑛𝑐𝑎𝑟𝑒𝑎 î𝑛 𝑐𝑜𝑟𝑡. Agăţați recipientul cu mâncare într-un copac la cel puțin 50-100 de m de locul unde v-ați instalat cortul;

– 𝑠ă 𝑎𝑣𝑒ț𝑖 𝑢𝑛 𝑠𝑝𝑟𝑎𝑦 𝑐𝑢 𝑝𝑖𝑝𝑒𝑟 împotriva urșilor;

– 𝑢𝑟𝑠𝑜𝑎𝑖𝑐𝑎 𝑐𝑢 𝑝𝑢𝑖 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑢𝑛 𝑟𝑒𝑎𝑙 𝑝𝑒𝑟𝑖𝑐𝑜𝑙, dacă aţi fost atenţionaţi de existenţa ei în traseul dumneavoastră, evitaţi acel traseu;

– dacă observați prezenţa unui urs la mare depărtare, e bine 𝑠ă 𝑓𝑎𝑐𝑒ț𝑖 𝑧𝑔𝑜𝑚𝑜𝑡 iar, dacă aveți 𝑝𝑒𝑡𝑎𝑟𝑑𝑒, acestea vă vor fi foarte utile;

– dacă vă treziți cu ursul faţă în faţă, nu vă panicați. 𝑃𝑢𝑟𝑡𝑎ț𝑖 𝑙𝑎 𝑔â𝑡 𝑢𝑛 𝑓𝑙𝑢𝑖𝑒𝑟, ursul este foarte sensibil la zgomot. Dacă nu aveți un fluier, faceți zgomot, țipați, bateți din palme. 𝑅𝑒𝑡𝑟𝑎𝑔𝑒ț𝑖-𝑣ă î𝑛𝑐𝑒𝑡, 𝑐𝑢 𝑜𝑐ℎ𝑖𝑖 𝑙𝑎 𝑒𝑙;

– dacă vine spre dumneavoastră, 𝑎𝑟𝑢𝑛𝑐𝑎ț𝑖 𝑟𝑢𝑐𝑠𝑎𝑐𝑢𝑙 î𝑛 𝑑𝑖𝑟𝑒𝑐𝑡̧𝑖𝑎 𝑜𝑝𝑢𝑠ă celei în care o veți lua.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii