Specialişti în importuri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Advertorial

Specialişti în importuri

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

          Sunt convins, deja, ca în cei peste 20 de ani de "piaţă liberă", economia roamâneasca a fost distrusă intenţionat. Economia centralizată a vremurilor trecute asigura totuşi bunuri pentru piaţa internă şi o bună parte pentru piaţa externă, asigura locuri de muncă şi un venit sigur la bugetul naţional. Acum importăm totul, de la chiloţi şi carne de porc, pâna la maşini şi utilaje agricole. România are datorii uriaşe, fabricile şi halele de producţie au fost rase de buldozere, multe terenuri agricole zac în pârloagă, pădurile sunt defrişate fără milă. Astăzi avem şomaj mascat sub forma "asistaţilor social", avem mai mulţi pensionari decât angajaţi, avem muncitori "la negru", avem sezonieri despre care n-aş putea da cifre, dar cred că împreună cu "şomerii" ajung la peste jumatate din populaţia activă şi încă vreo 3 milioane români ce au fugit de sărăcie şi hoţie pe alte meleaguri.
          Învăţământul public românesc a devenit o cenuşăreasă, spitalele n-au bani suficienţi, infrastructura rutieră a ajuns o fata morgana, iar cea de cale ferată aproape că devine amintire.
          S-au vândut întreprinderile ( cca de 99%) pentru şpagă şi pentru îmbogăţire imediată, adică s-au demontat şi au fost vândute pe bucăţi la fier vechi, cumpărătorii acestora scoţându-şi preţul plătit chiar de a doua zi numai din vânzarea câtorva procente din ceea ce au "cumpărat".
          Despre flota românească cu greu ne mai aducem aminte. Date oficiale arătau că înainte de ‘89 aveam a 4-a flota de pescuit oceanică din lume, acum cumpăram bărcuţe de agrement cu zeci şi sute de mii de euro. Totul s-a făcut cu concursul celor ce au condus ţara, profitând de activele uriaşe existente, de incompetenţa şi corupţia ce au îmbolnăvit societatea romanească pe fondul prostirii şi manipularii populaţiei.
          S-a ajuns până acolo încât am vândut unor companii de stat străine rezervele de materie primă ori distribuţia curentului electric de parcă acele companii l-ar căra cu găleata. Altfel spus am dat pe te miri ce şi mai nimica societăţi comerciale care aduceau profit atât de sigur la fel cum răsare soarele în fiecare dimineaţă.
           Şi continuând, după "vânzarea" la fier vechi a economiei româneşti, a urmat vânzarea masivă a pământurilor. Cam 5-7 ha de teren la schimb pe un Logan. Bun  schimbul, nu? O să-mi spuneţi că fiecare este liber să facă ce vrea cu proprietatea sa; dar în condiţiile în care ai fost pus în posesie în sola x şi fără cadastre, preţul este de 1 leu. Aici intervine şmecherul, comasează zona respectivă cu largul concurs al funcţionarilor locali şi o face la preţ de 10 lei. Aşa că de la valoarea unui Logan lesne s-a ajuns la un preţ de SUV.
           Atunci de ce să ne mai mirăm că averile sunt făcute pe "baze solide", respectiv corupţie, de ce să ne mai mirăm că 3/4 din casele noi construite s-au înălţat din şpagă, de ce să ne mai mirăm că cele 95 procente din maşinile de peste 10.000 de euro care circulă pe şosele provin din furturi mai mult sau mai puţin legale şi doar restul sunt dobândite prin muncă? 
            Poate ar trebui să conştientizăm că un procent bunicel dintre români intră în aceste condiţii la categoria infractori. Nu ştiu cât, 5% poate 20%  sau Dumnezeu ştie câţi dintre ai noştri au dat şpagă, au luat şpagă, au dat declaraţii false în acte publice, au furat ori înşelat cu intenţie. 
Şi totul în numele privatizării cu orice preţ. Am desfiinţat producţia şi ni s-a spus să dezvoltăm serviciile, deci să devenim o ţară de servitori. De unde atunci bani pentru spitale şi şcoli, pentru infrastructură şi modernizări? Din impozitul plătit de coafeze şi spălătoriile auto?
            Nu pot decât să sper că se vor găsi totuşi şi politicieni luminaţi care să fie trup şi suflet naţiunii din care provin, să-i reprezinte interesele, să înţeleagă şi să aplice realele legi ale economiei de piaţă. Dacă nu se găsesc … poate ar trebui să-i importăm, căci în importuri am devenit specialişti!

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.