Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial

Specialişti în importuri

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

          Sunt convins, deja, ca în cei peste 20 de ani de "piaţă liberă", economia roamâneasca a fost distrusă intenţionat. Economia centralizată a vremurilor trecute asigura totuşi bunuri pentru piaţa internă şi o bună parte pentru piaţa externă, asigura locuri de muncă şi un venit sigur la bugetul naţional. Acum importăm totul, de la chiloţi şi carne de porc, pâna la maşini şi utilaje agricole. România are datorii uriaşe, fabricile şi halele de producţie au fost rase de buldozere, multe terenuri agricole zac în pârloagă, pădurile sunt defrişate fără milă. Astăzi avem şomaj mascat sub forma "asistaţilor social", avem mai mulţi pensionari decât angajaţi, avem muncitori "la negru", avem sezonieri despre care n-aş putea da cifre, dar cred că împreună cu "şomerii" ajung la peste jumatate din populaţia activă şi încă vreo 3 milioane români ce au fugit de sărăcie şi hoţie pe alte meleaguri.
          Învăţământul public românesc a devenit o cenuşăreasă, spitalele n-au bani suficienţi, infrastructura rutieră a ajuns o fata morgana, iar cea de cale ferată aproape că devine amintire.
          S-au vândut întreprinderile ( cca de 99%) pentru şpagă şi pentru îmbogăţire imediată, adică s-au demontat şi au fost vândute pe bucăţi la fier vechi, cumpărătorii acestora scoţându-şi preţul plătit chiar de a doua zi numai din vânzarea câtorva procente din ceea ce au "cumpărat".
          Despre flota românească cu greu ne mai aducem aminte. Date oficiale arătau că înainte de ‘89 aveam a 4-a flota de pescuit oceanică din lume, acum cumpăram bărcuţe de agrement cu zeci şi sute de mii de euro. Totul s-a făcut cu concursul celor ce au condus ţara, profitând de activele uriaşe existente, de incompetenţa şi corupţia ce au îmbolnăvit societatea romanească pe fondul prostirii şi manipularii populaţiei.
          S-a ajuns până acolo încât am vândut unor companii de stat străine rezervele de materie primă ori distribuţia curentului electric de parcă acele companii l-ar căra cu găleata. Altfel spus am dat pe te miri ce şi mai nimica societăţi comerciale care aduceau profit atât de sigur la fel cum răsare soarele în fiecare dimineaţă.
           Şi continuând, după "vânzarea" la fier vechi a economiei româneşti, a urmat vânzarea masivă a pământurilor. Cam 5-7 ha de teren la schimb pe un Logan. Bun  schimbul, nu? O să-mi spuneţi că fiecare este liber să facă ce vrea cu proprietatea sa; dar în condiţiile în care ai fost pus în posesie în sola x şi fără cadastre, preţul este de 1 leu. Aici intervine şmecherul, comasează zona respectivă cu largul concurs al funcţionarilor locali şi o face la preţ de 10 lei. Aşa că de la valoarea unui Logan lesne s-a ajuns la un preţ de SUV.
           Atunci de ce să ne mai mirăm că averile sunt făcute pe "baze solide", respectiv corupţie, de ce să ne mai mirăm că 3/4 din casele noi construite s-au înălţat din şpagă, de ce să ne mai mirăm că cele 95 procente din maşinile de peste 10.000 de euro care circulă pe şosele provin din furturi mai mult sau mai puţin legale şi doar restul sunt dobândite prin muncă? 
            Poate ar trebui să conştientizăm că un procent bunicel dintre români intră în aceste condiţii la categoria infractori. Nu ştiu cât, 5% poate 20%  sau Dumnezeu ştie câţi dintre ai noştri au dat şpagă, au luat şpagă, au dat declaraţii false în acte publice, au furat ori înşelat cu intenţie. 
Şi totul în numele privatizării cu orice preţ. Am desfiinţat producţia şi ni s-a spus să dezvoltăm serviciile, deci să devenim o ţară de servitori. De unde atunci bani pentru spitale şi şcoli, pentru infrastructură şi modernizări? Din impozitul plătit de coafeze şi spălătoriile auto?
            Nu pot decât să sper că se vor găsi totuşi şi politicieni luminaţi care să fie trup şi suflet naţiunii din care provin, să-i reprezinte interesele, să înţeleagă şi să aplice realele legi ale economiei de piaţă. Dacă nu se găsesc … poate ar trebui să-i importăm, căci în importuri am devenit specialişti!

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri