anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Advertorial

Specialişti în importuri

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

          Sunt convins, deja, că în cei peste 20 de ani de "piaţă liberă", economia românească a fost distrusă intenţionat. Economia centralizată a vremurilor trecute asigura totuşi bunuri pentru piaţa internă şi o bună parte pentru piaţa externă, asigura locuri de muncă şi un venit sigur la bugetul naţional. Acum importăm totul, de la chiloţi şi carne de porc, pâna la maşini şi utilaje agricole. România are datorii uriaşe, fabricile şi halele de producţie au fost rase de buldozere, multe terenuri agricole zac în pârloagă, pădurile sunt defrişate fără milă. Astăzi avem şomaj mascat sub forma "asistaţilor social", avem mai mulţi pensionari decât angajaţi, avem muncitori "la negru", avem sezonieri despre care n-aş putea da cifre, dar cred că împreună cu "şomerii" ajung la peste jumatate din populaţia activă şi încă vreo 3 milioane români ce au fugit de sărăcie şi hoţie pe alte meleaguri.
           Învăţământul public românesc a devenit o cenuşăreasă, spitalele n-au bani suficienţi, infrastructura rutieră a ajuns o fata morgana, iar cea de cale ferată aproape că devine amintire.
S-au vândut întreprinderile (cca de 99%) pentru şpagă şi pentru îmbogăţire imediată, adică s-au demontat şi au fost vândute pe bucăţi la fier vechi, cumpărătorii acestora scoţându-şi preţul plătit chiar de a doua zi numai din vânzarea câtorva procente din ceea ce au "cumpărat".
           Despre flota românească cu greu ne mai aducem aminte. Date oficiale arătau că înainte de ‘89 aveam a 4-a flota de pescuit oceanică din lume, acum cumpăram bărcuţe de agrement cu zeci şi sute de mii de euro. Totul s-a făcut cu concursul celor ce au condus ţara, profitând de activele uriaşe existente, de incompetenţa şi corupţia ce au îmbolnăvit societatea românească pe fondul prostirii şi manipulării populaţiei. S-a ajuns până acolo încât am vândut unor companii de stat străine rezervele de materie primă şi servicii care în mod normal trebuie să fie monopol de stat. Altfel spus am dat pe te miri ce şi mai nimica societăţi comerciale care aduceau profit sigur României.
           După "vânzarea" la fier vechi a economiei româneşti, a urmat vânzarea masivă a pământurilor. Cam 5-7 ha de teren la schimb pe un Logan. Bun  schimbul, nu? O să-mi spuneţi că fiecare este liber să facă ce vrea cu proprietatea sa; dar în condiţiile în care ai fost pus în posesie în sola x şi fără cadastre, preţul este de 1 leu. Aici intervine samsarul, comasează zona respectivă cu largul concurs al funcţionarilor locali şi urcă preţul la 10 lei. Aşa că de la valoarea unui Logan lesne s-a ajuns la un preţ de SUV.
           Atunci de ce să ne mai mirăm că averile sunt făcute pe "baze solide", respectiv corupţie, de ce să ne mai mirăm că 3/4 din casele noi construite s-au înălţat din şpagă, de ce să ne mai mirăm că cele 95 procente din maşinile de peste 10.000 de euro care circulă pe şosele provin din furturi sau alte surse mai mult sau mai puţin legale şi doar restul sunt dobândite prin muncă? 
            Poate ar trebui să conştientizăm că un procent bunicel dintre români intră în aceste condiţii la categoria infractori. Nu ştiu cât, 5% poate 20%  sau Dumnezeu ştie câţi dintre ai noştri au dat şpagă, au luat şpagă, au dat declaraţii false în acte publice, au furat ori înşelat cu intenţie ; şi totul în numele privatizării cu orice preţ. Am desfiinţat producţia şi ni s-a spus să dezvoltăm serviciile, deci să devenim o ţară de servitori. De unde atunci bani pentru spitale şi şcoli, pentru infrastructură şi modernizări? Din impozitul plătit de coafeze şi spălătoriile auto? Nu pot decât să sper că se vor găsi totuşi şi politicieni luminaţi care să fie trup şi suflet naţiunii din care provin, să-i reprezinte interesele, să înţeleagă şi să aplice legile economiei de piaţă. Dacă nu se găsesc … poate ar trebui să-i importăm, căci în importuri am devenit specialişti!

          Ing.dr.ec Traian Dobre
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.