anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Specialiştii ApaVital arată ce se întâmplă dacă aruncaţi uleiul în canalizare: un litru de ulei poate polua o tonă de apă

GALERIE
ulei-in-chiuveta
 • ulei-in-chiuveta
- +

Uleiul aruncat pe reţelele de canalizare are efecte negative atât asupra omului, cât şi asupra mediului înconjurător. Foarte multe persoane aruncă zilnic uleiul după ce îl folosesc la gătit în chiuvetă sau în toaletă, neştiind ce să mai facă cu el. 

Efectele pe care le are asupra naturii sunt mai puţin cunoscute de nenumărate persoane, sau mai rău, trecute cu vederea.

De ce este bine să reciclezi uleiul uzat?

„Indiferent de tipul de ulei folosit la gătit, acesta nu trebuie aruncat la chiuvetă, în canalizare, în tomberon sau în natură. Dacă uleiul este aruncat în chiuvetă, înfundă şi corodează ţevile şi provoacă un miros greu de suportat. Ajuns în canalizare poate să formeze blocuri de grăsime care opresc circularea în interiorul acesteia, făcând apa să refuleze pe străzi, să corodeze conductele ori să provoace mirosuri insuportabile”, declară Ion Savin, reprezentant ApaVital Iaşi.

Mulţi români continuă să arunce uleiul la canalizare, convinşi de faptul că acesta a fost dizolvat de detergenţii parfumaţi. În realitate acest lucru este fals, aşadar, uleiul în apă poate avea efecte distrugătoare: un litru de ulei poate polua cel puţin 1.000 de litri de apă. „Uleiul nu se amestecă cu apa. Formează o peliculă care opreşte oxigenul să mai ajungă la vieţuitoarele şi plantele existente acolo, şi astfel, le omoară”, a precizat Ion Savin.

Un studiu realizat de Comisia Europeană a concluzionat că uleiul aruncat pe sol râncezeşte, opreşte regenerarea şi conduce la degradarea fertilităţii acestuia pentru o perioadă de cinci ani. Dacă ajunge cumva în lacuri, atunci poate distruge fauna.

Cum colectezi şi reciclezi uleiul uzat?

Soluţia de a scăpa uleiul uzat este simplă: îl strângi în recipiente şi îl predai la punctele de colectare, disponibile în unele supermarket-uri sau în alte locaţii din oraş. După ce termini de gătit uleiul utilizat trebuie să se răcească.

După ce uleiul s-a răcit, el se strecoară pentru a elimina impurităţile şi resturile de mâncare. Uleiul strecurat se pune într-un recipient de plastic, metal sau sticlă. Locuitorii din Iaşi îl pot preda la unul din cele trei puncte de colectare: Centrul Municipal de Colectare – Stradela Grădinari 26; Asociaţia S.T.U.P. – Strada Bucium 34; Centrul Educational 1-2-3 Education – Strada Hanciuc, Nr.20, Bl 355, Sc. A, parter. Totodată, uleiul se poate duce şi la benzinăriile Mol aflate pe străzile Nicolina (Nr. 64), Păcurari (Nr. 97-99) şi intersecţia Silvestru-Pod de piatră f.n, dar şi la supermarket-urile Carrefour Felicia şi Auchan.

Uleiul colectat este procesat şi transformat în biodiesel, săpunuri bio sau lumânări. Utilizarea biodieselului din uleiul alimentar are nenumărate avantaje pentru mediu, inclusiv reducerea la minimum a impactului asupra tratării apelor uzate, reducerea poluării râurilor şi reducerea emisiilor de CO2.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Învățătorul care a bătut un elev că nu știa tabla înmulțirii, sancționat cu 15% din salariu jumătate de an

Redacția

Învățătorul care a bătut un elev că nu știa tabla înmulțirii, sancționat cu 15% din salariu jumătate de an

Profesorul din județul Vaslui care a bătut un elev cu un băț peste palme pentru că nu știa tabla înmulțirii a fost sancționat.Comisia de disciplină și Consiliul de Administrație al școlii au decis diminuarea salariului cu 15% timp de șase luni și scăderea calificativului la următoarea evaluare.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.