Unchiul lui Chirica scapă de amendă, după ce a distrus o banca în parc. Şefii Poliţiei Locale au refuzat să trimită înregistrăile video
“Unchiul Vasile” a semnat procesul verbal de contraventie fara sa faca alte mentiuni, da (...)
citeste totmarti, 05.07.2022
Asocierea de companii Pfzier-BioNTech a primit marţi, 11 mai 2021, aprobarea din partea FDA (Food and Drug Administration) din SUA pentru a putea administra vaccinul anti COVID-19 şi copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani. Specialiştii ieşeni au precizat că această decizie este o veste foarte bună şi un pas important în lupta pentru a putea creşte procentul de persoane imunizate şi de a atinge imunizarea de turmă. Aceştia au apreciat că va exista un procent semnificativ de persoane pe listele de vaccinare odată ce această decizie va fi luată în Europa şi, implicit, în România, fiindcă persoanele care au dorit să se vaccineze îşi vor programa şi copiii pentru imunizare.
Mai mult decât atât, cei de la Pfizer au anunţat că în toamnă vor fi gata studiile clinice cu privire la eficienţa şi siguranţa utilizării vaccinului şi la copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 11 ani şi vor solicita autorizarea în SUA.
De altfel, decizia de a vaccina copiii ar putea fi luată în România până cel târziu în luna august, conform ultimelor declaraţii făcute de reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Orice astfel de decizie vine după validarea rezultatelor studiilor efectuate de copii de către Agenţia Europeană pentru Medicamente.
Decizia Pfizer de a recomanda utilizarea serului şi pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 16 ani vine după un amplu studiu realizat la finalul anului trecut şi începutul lui 2021. Rezultatele arată că serul este eficient 100% în a proteja de infecţie şi că stimulează producţia unui titru mare de anticorpi în rândul tinerilor.
Prof.dr. Doina Azoicăi, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi şi preşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie, spune că această decizie reprezintă un pas important pentru a putea avea o speranţă de a ajunge la imunizarea unui procent de peste 70% din populaţie. A fost o problemă, explică cercetătorul, fiindcă s-a discutat des despre acest procent de 70%, dar majoritatea serurilor sunt recomandate persoanelor de peste 18 ani, doar Pfizer începea de la 16 ani. Iar pentru a putea să te apropii de acel procent trebuia să vaccinezi mult mai mulţi adulţi, fiindcă şi copiii erau luaţi la socoteală, chiar dacă nu puteau fi imunizaţi.
„Există o şansă de a întrerupe un important lanţ de infectare. Copiii nu fac forme grave, dar se îmbolnăvesc. Există riscul ca circulaţia virusului să fie realizată prin persoanele care nu s-au vaccinat încă şi prin infectarea copiilor. Ceea ce ne preocupă ca să ţinem sub control această pandemie este ca circulaţia virusului să fie cât mai redusă, altfel generează potenţial pentru apariţia tulpinilor mutagene“, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi.
În testarea unui vaccin, chiar şi în condiţii de urgenţă cum a fost în cazul pandemiei COVID-19, prima populaţie pe care se realizează aceste studii o reprezintă cea adultă, explică prof.dr. Doina Azoicăi. Aceasta spune că nu trebuie să ne îngrijoreze faptul că a venit rândul copiilor să fie vaccinaţi, din moment ce şi vaccinul antigripal se foloseşte încă de la şase luni dacă există riscul complicaţiilor în caz de boală pentru bebeluşi.
„Nu este nici moral, nici corect din punct de vedere epidemiologic să nu vaccinăm copiii dacă s-a dovedit că vaccinul este sigur şi eficient“, a completat prof.dr. Doina Azoicăi.
Dr. Maria Daniil, medic de familie care activează în Iaşi, specializat în pediatrie, a povestit că a avut nenumărate cazuri în care boala era adusă în familie de către copii. Se declară extrem de bucuroasă că a venit rândul copiilor la vaccinare, mai ales că diagnosticarea de la distanţă, prin telefon sau online, a fost foarte complicată în cazul celor mici fiindcă simptomele diferă foarte mult faţă de adulţi.
„Au probleme gastrointestinale, nu prea fac febră, dar diaree, o stare generală proastă, lipsa poftei de mâncare etc. Am o părere foarte bună legată de această decizie. E simplu - altfel nu scăpăm. Bineînţeles că şi copiii sunt vectori de transmisie. Degeaba vaccinăm doar părinţii, dacă copilul nevaccinat poate aduce boala în casă“, a spus dr. Maria Daniil.
Profesorul universitar Luminiţa Smaranda Iancu, specialist în microbiologie şi prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, spune că, din ce studii există până în prezent, nu există niciun risc ca organismul copiilor să reacţioneze diferit la vaccin.
„Copiii fac forme severe doar excepţional, de aceea urgenţa era grupa de vârstă 18+, aceasta cred că a fost abordarea în dezvoltarea vaccinurilor“, a declarat prof.dr. Luminiţa Iancu.
Cuvinte cheie: + vaccinare copii, azoicăi, specialiști ieșeni, infectare
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
De ce începe un nou val de Covid-19, deşi mulţi sunt vaccinaţi sau trecuţi prin boală
Tras în țeapă în propria poartă. Bărbat străpuns de o țepușă sărind gardul
Incendiu la Războieni. Un bărbat rănit în timp ce își salva animalele
FOTO Iată de ce Clujul este mult înaintea Iașului. Ce face Boc în loc de plantat panseluțe
Sincope în furnizrea cu apă în județul Iași. Seceta își arată colții
Bătălie dură între doi grei ai industriei europene pentru banii Armatei Române
Stoltenberg: NATO a lansat procesul de ratificare pentru aderarea Suediei şi Finlandei
O căţeluşă fără stăpân, călcată intenţionat cu maşina, a fost salvată de poliţişti
Cum va fi vremea în următoarele 4 săptămâni. Un nou val de căldură din 18 iulie
Pompierii români intervin azi pentru lichidarea unui incendiu de vegetaţie izbucnit la nord de Atena
Doi nou-născuţi în stare gravă, preluaţi de la Iaşi şi duşi la Pisa de o aeronavă C-27 J Spartan
Puteți primi 600 de euro pentru un zbor anulat, anunță ANPC. Care sunt pașii
Prima veste buna pe care o vei primi in cadrul unui curs de public speaking! (P)
Profesoară hărțuită 10 ani pentru că a avertizat despre mafia de la olimpiadele şcolare
Vrei să devii pompier? Zeci de locuri scoase la concurs în Iaşi
Mexic: Şapte membri ai aceleiaşi familii asasinaţi în estul ţării
Cui i-e frică de recensământ? Iaşul, sub media pe ţară. Când vei fi vizitat acasă
Meseria cu salariu de 3.000 euro pentru care nu e nevoie de Bac sau experienţă
O furtună geomagnetică va lovi miercuri Pământul. Ce fenomene periculoase se pot întâmpla
Apă potabilă, cu program la Pietrărie şi Păun. Urmează Iaşul?
Domnul Goe. Chirica, eternul repetent al fondurilor europene (P)
Corpurile de iluminat din lemn și modul în care acestea transformă designul interior al casei (P)
Trupul sucevencei ucise de rechin, găsit la două zile după ce fusese dată dispărută de la hotel
Deputatul Marius Ostaficiuc: Stop abuzurilor împotriva jurnalismului! (P)
China neagă că vrea să preia Luna, ca parte a unui program militar
Exista femei carora sa nu le placa manichiura cu gel UV? Iata raspunsul specialistilor! (P)
UNITER 2022: „Plugarul şi Moartea”, jucat la Iaşi, cel mai bun spectacol al anului
Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?
Un găinar parcă a vrut înadins să intre după gratii. După mai multe încercări i-a reuşit
A vrut să profite de nurii iubitei altuia. Ce a urmat a ajuns pe masa judecătorilor din Paşcani
Poli Iaşi: Mulţi veniţi, unul singur ales: Ciaun de la Miroslava
15 ani de puşcărie, după o ceartă pe avere. Şi-a ucis unchiul cu satârul, apoi a băut o bere
Un hoţ de îngheţată s-a apărat în instanţă spunând că e în depresie: l-a părăsit soţia
Contract de 2 milioane de euro pentru refacerea unei grădiniţe
Locuri de parcare scoase la licitaţie în toate cartierele oraşului
Zid în jurul lui Alexe. Zid în jurul lui Baba. Cine va plăti prejudiciile? (LIVE-VIDEO)
Nemaiîntâlnit: un acuzat cere încadrarea la o pedeapsă mai mare!
Cătălin ONOFREIDe ţinut minte |
Briscan ZARACine mai vrea să fie liber |
Cristina DANILOVCurcubeul deasupra unei lumi intolerante |
Nichita DANILOVUzul raţiunii |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.