Specialiștii ieșeni explică ce se întâmplă în primele luni de viață ale unui copil: riscuri și provocări. Cum transformi anxietatea nașterii în bucuria noii familii
Primele luni din viața unu nou-născut sunt cele mai stresante, atât pentru bebelușul care se obișnuiește cu viața extra-uterină și toți stimulii ei, cât și pentru familia acestuia. De la pregătirile casei pentru venirea de la maternitate, până la sfaturi legate de alăptare, schimbat, program de somn sau nevoi speciale ale copilului, părinții sunt adesea bombardați de informații.
Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 21
Uneori, mamele cedează psihic și, atunci când au un istoric medical cunoscut în zona psihiatrică, pot da semne și de episoade severe de depresie. „Ziarul de Sănătate” a vorbit cu specialiști din întreg spectrul medical pentru a putea prezenta, cât mai pe larg posibil, care sunt recomandările medicale pentru aceste prime luni de viață. De la cele două vizite pe care medicii de familie le fac acasă la familie, pentru a evalua nou-născutul și pentru a discuta cu aceștia planul de vaccinare și de creștere, până la recuperarea medicală a mamei, al cărei corp trece prin modificări semnificative la primele săptămâni după ce dă naștere.
Citiți în continuare textele propuse de „Ziarul de Sănătate” în dosarul din această săptămână.
Primele luni din viața copiilor sunt cele mai complicate pentru părinți, spun specialiști, fiindcă aceștia își fac probleme cu privire la fiecare aspect din viața nou-născutului. O parte dintre aceste îngrijorări sunt însă bine întemeiate și ar trebui să facă parte dintr-o educație prenatală pentru toți membrii unei familii care așteaptă – mai ales pentru prima dată – un copil.
Una dintre cele mai dificile probleme, care stârnește și îngrijorarea multor mame, este riscul de a dezvolta o formă mai ușoară sau mai severă de depresie post-partum în timpul sarcinii sau după ce se naște copilul. „Ziarul de Sănătate” a discutat cu dr. Raluca Modoranu, medic primar psihiatru, Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași, care a explicat faptul că nu orice supărare a mamelor este automat considerată o formă de depresie, dar că atunci când aceasta se instalează poate aveam simptome și manifestări care pun în pericol atât mama, cât și copilul.
Dr. Enkeleida Hadîmbu este medic primar obstetrică-ginecologie, iar în cei 10 ani de experiență în Arcadia a ajutat multe femei să nască, dar și multe mămici să depășească perioada care urmează după naștere. Denumită și post-partum, această etapă este, conform medicilor, crucială pentru recuperarea mamei și adaptarea la noua viață de părinte. Este o perioadă critică pentru sănătatea fizică și mentală a mamei.
Cristina Petcu iubește oamenii. A terminat conservatorul, a predat la catedră, a lucrat apoi la o multinațională ca manager și trainer și a ținut cursuri de comunicare. Dar astăzi face cu adevărat ceea ce o împlinește cel mai mult. Ajută bebelușii să mănânce „laptele lor de specie direct de la sân”. Ca viitoare mămică a citit mult despre beneficiile laptelui matern și a aflat că există „o lume” care tratează alăptarea cu responsabilitate. Deși în jur avea persoane care afirmau că laptele praf este aproape același lucru cu laptele matern, „că poate fi chiar mai bun, deoarece este îmbunătățit cu diverși nutrienți”, nu a renunțat. Inițial a studiat pentru ea, dar apoi a realizat că îi poate ajuta și pe alții.
Unul dintre cei mai importanți pași pe care-l fac părinții unui nou-născut este să creeze o legătură stabilă cu medicul de familie, pentru a avea un ajutor în primele luni de viață ale celui mic. Astfel că, după externarea din maternitate, nou-născutul are parte de prima întâlnire cu medicul de familie chiar la domiciliul familiei, medicul deplasându-se până acolo. În timpul acestei vizite, sunt oferite sfaturi esențiale despre alăptare, dezvoltarea copilului și aspectele pe care, mai ales părinții aflați la primul copil, ar trebui să le cunoască pentru a înțelege procesul de creștere. Părinții sunt informați despre ce va urma în perioada imediat următoare, astfel încât să fie pregătiți pentru schimbări și să abordeze cu încredere noile etape din viața copilului.
Publicitate și alte recomandări video