anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Iau amploare dezbaterile despre folosirea drogurilor uşoare

Specialiştii ieșeni îi dau cu canabisul peste nas ministrului Teodorovici

GALERIE
Cannabis
 • Cannabis
- +
O serie de declaraţii pe tema folosirii legale a unui drog uşor cum este canabisul, făcute de ministrul Finanţelor Orlando Teodorovici, au provocat un val de reacţii în societate, dar şi în rândul medicilor. Unul dintre cei mai buni specialişti din ţară în problema adicţiilor, şi în special a dependenţei de droguri, este revoltat că astfel de dezbateri au loc. „Sistemul medical românesc are probleme mult mai grave. Unde e urgenţa pentru România?“, spune dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru la Institutul „Socola“, coordonator Programe „No addict“. Dezbaterile vin în contextul în care, în unele ţări dezvoltate, consumul de drog uşor este permis. „Deja ne confruntăm cu cazuri multe şi grave de tineri care consumă etnobotanice. Cu atât mai periculos mi se pare ca în acest moment să aduci brusc în discuţie legalizarea canabisului“, spune specialistul ieşean.

„Din punct de vedere medical, consider că discuţia a demarat într-un moment nepotrivit. Nu aceasta era urgenţa pentru sistemul medical din România. Există alte medicamente dovedite a fi foarte eficiente care se pot administra în condiţii de siguranţă pentru afecţiunile oncologice, cât şi pentru cele potenţial beneficiare de îngrijiri paliative sau din sfera neurologică“, spune dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru, coordonator Programe „No addict“.

Dr. Alexinschi: „Unde este urgenţa pentru România?“

„Există o întreagă farmacopee cu medicamente din gama de opioidelor care sunt deja folosite cu rezultate, cu predictibilitate, în condiţii de siguranţă în oncologie sau în medicina paleativă. Deci există variante. De unde urgenţa pentru canabisul în scop medical? S-a făcut o situaţie să ştim câte cazuri există în România pentru care nu mai există altă variantă decât canabisul utilizat în scop medical? Nu. Asta în timp ce dosare pentru alte medicamente necesare pacienţilor oncologici sau cu boli autoimune aşteaptă prea mult timp aprobarea în sertare. Dar, brusc, se propune lega­lizarea canabisului în scop medical. Iar lucrurile se mişcă foarte repede, cu o viteză uluitoare apare şi o comisie care se ocupă de această problemă de parcă ar fi urgenţa numărul 1 a sistemului medical din România“, a de­clarat dr. Ovidiu Alexinschi.

Acesta a adăugat că propunerea circuitează mie­zul problemei - „Unde este urgenţa pentru România?“, dar poate reprezenta preambulul pentru a aduce în dezbatere legalizarea de canabis în scop recreaţio­nal. Situaţie pentru care România nu este pregătită, subliniază medicul ieşean, care cunoaşte foarte bine problema adicţiilor de diferite substanţe cu care se confruntă din ce în ce mai mulţi tineri.

Pericol mare pentru tineri

„România nu este pregătită pentru legalizarea consumului de canabis. Nu avem o strategie de educaţie şi informare a populaţiei, mai ales a tinerilor, vizavi de efectele consumului de canabis în scop recreativ pe termen lung: efectele asupra dezvoltării creierului, asupra dezvoltării psihomotorii... Avem mari probleme privind nivelul de cunoaştere şi de înţelegere despre efectul şi impactul consumului de canabis recreaţional pe termen lung, mai ales în rândul adolescenţilor. Deja ne confruntăm cu cazuri multe şi grave în rândul tinerilor care consumă etnobotanice. Cu atât mai periculos mi se pare ca în acest moment să vii şi să aduci brusc în discuţie legalizarea canabisului în scop medical, agumentând astfel o dezbatere publică pe tema legalizării canabisului în scop recreaţional. Care altul ar fi motivul unei asemenea propuneri apărute din senin, în condiţiile în care sistemul medical din România are urgenţe mari de rezolvat? Poate dorinţa de a propune în final ca şi România să intre pe lista ţărilor unde este permis consumul de canabis în scop recreaţional? Este o posibilitate foarte periculoasă, mai ales pentru tinerii care se confruntă deja cu flagelul celorlalte substanţe ce creează dependenţă“, a încheiat dr. Ovidiu Alexinschi.

Declaraţiile ministrului

Ministrul Finanţelor, Orlando Teodorovici a fost întrebat săptămâna trecută, la o emisiune TV, în legătură cu o discuţie care a avut lor anterior la Ministerul Sănătăţii, privind legalizarea canabisului în sopuri medicinale.

„Am discutat şi eu ieri cu dna ministru. Şi am aflat că există o astfel de comisie pentru a se analiza şi a se argumenta legalizarea utilizării canabisului în scopuri medicinale“, a spus el.

Teodorovici a vorbit despre cazuri de pacienţi cu cancer, mai ales în fază terminalăm şi a spus că „se ia în calcul legalizarea pentru utilizarea în acest sens“.

Întrebat dacă ar putea fi legalizat şi canabisul pentru recreere, el a spus: „Dacă vreţi un răspuns care cât de cât să fie în zona asta, tot timpul ne raportăm la ce este în alte state. Sunt practici în ţări europene, să spunem, de mult legalizate, şi care aduc avantaje şi au argumentele pentru care au fost şi făcute. Deci sunt avantaje. Desigur, unii în România văd dezavantaje pe mai multe subiecte, nu doar acesta. Dar deocamdată e prematur să ne pronunţăm“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.