Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Specialiştii UMF răspund la cele mai des întâlnite întrebări despre COVID19: „Nu poate fi oprită răspândirea virusului, ci doar încetinită“

GALERIE
umf iasi
  • umf iasi
- +

Într-un material publicat pe pagina Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“, mai multe cadre didactice de la instituţia de învăţământ superior medical răspund la cele mai importante întrebări legate de coronavirus. Întregul interviu îl veţi putea citi pe pagina UMF Iaşi, cu trimitere din ediţia noastră electronică. Prof.dr. Luminiţa Smaranda Iancu, coordonator al direcţiei de studiu Microbiologie de la UMF Iaşi şi prorector responsabil cu studii postuniversitare, a explicat că obţinerea unui vaccin este un proces care a început acum, existând multe cercetări avansate, dar că va fi nevoie de măcar un an până la intrarea acestuia pe piaţă. 

 

„Pentru obţinerea unui vaccin anti SARS-Cov 2 s-au mobilizat echipe de cercetători din întreaga lume, fiind alocate fonduri impresionante. Temporizarea introducerii pe piaţă, care poate însemna între 12 şi 18 luni, este legată de obligativitatea parcurgerii tuturor etapelor necesare pentru verificarea eficienţei, şi mai ales a siguranţei acestor noi vaccinuri“, a explicat prof.dr. Luminiţa Iancu în interviul citat. Aceasta a mai spus că sunt şi multe studii care vorbesc de supravieţuirea virusului pe suprafeţele contaminate, care au rezultate diferite fiindcă sunt condiţii diferite de testare, dar că există o serie de concluzii comune. „Cert este că, în condiţii de umiditate şi temperaturi joase, vehiculat prin secreţii respiratorii, virusul poate persista de la câteva ore la mai multe zile, motiv pentru care decontaminarea periodică, riguroasă a suprafeţelor pe care le atingem este la fel de importantă ca spălatul pe mâini. Unele surse de contaminare, deşi frecvent utilizate (telefon mobil, tastatura PC etc.) sunt ignorate, motiv pentru care, la serviciu şi acasă, trebuie să trecem în revistă toate suprafeţele pe care le atingem şi să le decontaminăm periodic cu soluţii dezinfectante“, a explicat prof.dr. Luminiţa Iancu. 
 
Aceasta a mai punctat şi faptul că virusul nu poate fi oprit, ci doar încetinit, prin respectarea măsurilor indicate de autorităţi, şi că oprirea circulaţiei virusului poate fi adusă în discuţie doar ca o consecinţă a imunizării, pe care naturală sau artificială, a majorităţii celor receptivi. Însă atrage atenţia asupra faptului că sistarea cursurilor este inutilă atât timp cât tinerii îşi petrec acest timp în cluburi sau în mall-uri, riscând să se contamineze mai mult decât ar fi făcut-o la universitate sau la şcoală. Aceasta a explicat şi motivul pentru care izolarea la domiciliu se face pentru 14 zile, fiindcă aceasta este perioada maximă de incubaţie, media fiind de şapte zile, spre comparaţie cu gripa, unde perioada de incubaţie este de cel mult patru zile. 
 
În acelaşi material, prof.dr. Cătălina Luca, care coordonează disciplina de Boli Infecţioase la UMF Iaşi şi este şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, spune că virusul se prezintă cu simptome clinice similare gripei - tuse, febră, dureri de cap, astenie, până la simptome severe de insuficienţă respiratorie acută. „Pacienţii suspectaţi sau confirmaţi cu infecţia produsă de SARS - CoV-2 trebuie internaţi în clinici de boli infecţioase pentru diagnostic şi tratament. Din datele clinice şi epidemiologice acumulate până în prezent, s-a constatat că pacienţii vârstnici, cei cu boli asociate (în special boli cardiovasculare), imunodeprimaţi (cancer, diabet) prezintă un risc crescut pentru o evoluţie nefavorabilă a bolii. Nu există date care să demonstreze eficienţa superioară pentru un anumit tip de produse dezinfectante. Dezinfectanţii chimici care pot ucide noul coronavirus (SARS-Cov 2) sunt dezinfectanţi care conţin clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform“, a precizat prof.dr. Cătălin Luca.
 
Materialul publicat pe pagina Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ poate fi citit AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri