anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 12.08.2022

Spectacol astronomic: Jupiter, Mercur şi Venus au început „dansul planetelor”

GALERIE
jupiter, venus, mercurd
 • jupiter, venus, mercurd
- +

Trei planete din sistemul nostru solar au efectuat în noaptea trecută un „dans celest” rar, spectacolul astronomic urmând să continue şi în această săptămână.

„O conjuncţie triplă a planetelor este un fenomen destul de rar”, a explicat astronomul Tony Phillips în ghidul de observare elaborat de NASA. „Acest eveniment a avut loc ultima oară în mai 2011 şi nu se va mai repeta până în ianuarie 2021”, a explicat specialistul.

Venus este cea mai luminoasă dintre cele trei planete ce pot fi admirate pe cer seara, fiind urmată de Jupiter şi, apoi, de Mercur. Planetele au putut fi observate aproape de orizont, spre vest, pe cerul de seară.

„Atunci când vedem o singură planetă pe cer seara este posibil să nu-i acordăm foarte multă atenţie, pentru că se aseamănă cu o stea”, afirmă Ben Burress, astronom în cadrul Chabot Space and Science Center din Oakland, California.

„Dar atunci când sunt împreună, ca aseară, într-o configuraţie apropiată pe care nu am mai văzut-o în ultima vreme, mintea noastră conştientizează faptul că se deplasează şi că, în acest caz, se deplasează împreună”, a mai spus Burress. „Acest lucru ne reaminteşte că cerul nu este static şi de neschimbat, ci are o personalitate dinamică, fiind constant în mişcare”, a mai spus astronomul.

Chiar dacă planetele se găsesc la sute de milioane de kilometri distanţă una de cealaltă, în ziua de marţi Venus şi Jupiter vor apărea pe cer extrem de apropiate, separate de doar un grad, formând „o pereche spectaculoasă”, spune Phillips.

Mercur se găseşte la 169 de milioane de kilometri de Terra, Venus la peste 241 de milioane de kilometri distanţă, iar Jupiter tocmai la 909 milioane de kilometri depărtare.

„Este captivant să vezi această grupare a planetelor. Jupiter şi Venus sunt mai luminoase decât cele mai luminoase stele, iar a vedea aceste două planete atât de apropiate una de cealaltă este remarcabil”, a mai spus Burress.

Dacă doriţi să fiţi martori la acest spectacol celest, priviţi cerul la aproximativ 45 de minute - o oră de la apus, spre vest–nord-vest. Planetele vor putea fi urmărite cu ochiul liber (însă un binocul v-ar oferi o perspectivă mai spectaculoasă).

 

descopera.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liviu Dragnea să ne ierţi

Liviu Dragnea să ne ierţi

Dosarele deschise cu greu de procurori împotriva suspecţilor de abuz şi alte infracţiuni se tot înfundă. Unele se închid, mai nimeni nu e vinovat de nimic. După fumul gros de la gazele jandarmilor din 10 august, peste evenimentele din piaţă se aşază ceaţa unei justiţii inerte. Ceaţa persistă şi azi, dar azi ştim deja multe şi lucrurile deja nu mai par ceea ce păreau pe-atunci.

opinii

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

Tehnologie şi muzică (2)

Neculai SEGHEDIN

Tehnologie şi muzică (2)

Chitarele electrice au pătruns în România în anii '50-'60, odată cu muzica rock-and-roll, devenită, apoi, muzica rock. Bineînţeles că limitările ideologice ale vremii nu permiteau o dezvoltare pe scară largă a culturii rock, un curent muzical care era o expresie a libertăţii de exprimare şi care utiliza mijloace de expresie artistică nemaivăzute până atunci. Însă, cu toate barierele de comunicare cu vestul, tinerii din România, în special studenţii, erau la curent, atât cât se putea, cu noile orientări muzicale occidentale. Pe lângă aceste constrângeri, mai apărea o problemă, aceea a instrumentelor muzicale, care presupuneau o tehnologie nouă, aveau costuri ridicate, se procurau greu şi nu se fabricau în ţară.

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

pulspulspuls

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că, graţie unei vigilenţe sporite a unui amic de la presa concurentă din târg, am intrat şi noi în posesia unei fotografii document. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.