Speranţe pentru bolnavii de scleroză multiplă: un tratament cu eficacitate de peste 85%
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Speranţe pentru bolnavii de scleroză multiplă: un tratament cu eficacitate de peste 85%

GALERIE
mavenclad
  • mavenclad
- +

Noi speranţe pentru pacienţii diagnosticaţi cu scleroză multiplă: o nouă terapie ar putea să fie disponibilă şi în România, Mavenclad fiind unul dintre tratamentele existente deja în alte ţări şi care are o eficacitate de 85-90%.

Anunţul a fost făcut ieri în cadrul unui seminar despre scleroza multiplă la care a participat medicul neurolog Armand Frăsineanu, alături de pacienţi care au povestit care sunt dificultăţile cu care se confruntă.

Astfel, Mavenclad (cladribină) este un tratament revoluţionar care "loveşte" doar în celulele producătoare de anticorpi anti-mielină, lăsând restul limfocitelor să aibă o activitate normală.

"Este ultimul intrat în panoplia de tratament, din nefericire, încă nu este disponibil, aşteaptă pe masa Ministerului Sănătăţii. În primul rând este un medicament cu riscuri foarte mici şi vorbesc de riscuri majore, adică nu au avut în studii procente mai mari de cancere. Apoi, tolerabilitatea extrem de bună, pacientul înghite o tabletă pe zi. În primul an e aşa: în prima lună, o tabletă pe zi, timp de o săptamână, apoi în a doua lună, o tabletă pe zi timp de o săptămână şi apoi se reia abia în al doilea an, la fel. Studiile au arătat că beneficiile au mers până la 4 ani, încă din primul an. Gândiţi-vă că este un procent foarte mare de pacienţi care după o etapă nu au mai necesitat nicun tratament timp de zece ani", a explicat dr. Armand Frăsineanu, medic neurolog la Spitalul Colentina din Bucureşti.

Eficacitatea tratamentului administrat oral a fost evaluat într-un studiu clinic randomizat dublu-orb efectuat la 1.326 de pacienţi cu scleroză multiplă recurent-remisivă.

Cei cărora li s-a administrat acest tratament "au prezentat ameliorări semnificative din punct de vedere statistic în ce priveşte rata anuală a recăderilor", se explică în fişa tehnică a medicamentului. Astfel, procentul pacienţilor fără recidive pe parcursul perioadei de 96 de săptămâni a fost de aproape 80%.

Mai mult, un studiu din Israel arată că pacienţii care suferă de scleroză multiplă şi sunt trataţi cu Mavenclad dezvoltă anticorpi specifici în urma vaccinării anti-COVID, comparativ cu cei care urmează alte tratamente.

Spre exemplu, toţi cei 23 de pacienţi aflaţi sub tratament cu Mavenclad au dezvoltat anticorpi, comparativ cu cei care au fost trataţi cu ocrelizumab (doar 22,7% au dezvoltat anticorpi) sau cu fingolimod (3,8%).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.