Speriat că va fi spânzurat, Radu Banciu, amendat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Speriat că va fi spânzurat, Radu Banciu, amendat

GALERIE
banciu
  • banciu
- +

Televiziunea B1 TV a fost amendată cu 30.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), marţi, pentru ediţia emisiunii „Lumea lui Banciu” difuzată pe 19 septembrie, în care realizatorul, Radu Banciu, a făcut afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa comunităţii maghiare din România.

Emisiunea a fost reclamată pentru informare falsă despre deputatul Benkő Erika, despre Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), şi despre situaţia maghiarilor din România.

În această emisiune, Radu Banciu a vorbit despre faptul că a fost chemat la CNCD în urma unei reclamaţii depuse de deputatul Benkő Erika, după ce realizatorul a făcut comentarii referitoare la o angajată la un magazin Kaufland din Odorheiul Secuiesc, care vorbea doar în limba maghiară.

Reprezentantul B1 TV la CNA a specificat că între timp, Radu Banciu s-a prezentat la CNCD, iar instituţia nu s-a pronunţat încă pe acest subiect.

În cadrul emisiunii, Banciu a făcut afirmaţii precum: „N-am dispoziţie acum şi nu avem nici timpul acum să citim 11 pagini, dar am aici documentul, vă spun, habar n-are să scrie româneşte. Deci este plin de greşeli gramaticale, de dezacorduri în limba română. Deci şi ea demonstrează că nu este în situaţia de a se exprima în această limbă ceea ce este ruşinos, doamna Erika, pentru cineva care lucrează în Parlamentul României. Aia este slujba dumneavoastră, da? În Parlamentul României. Haideţi, că doamna de la magazin, o să spuneţi că, aţi văzut care e acum scuza lor, de aia l-au bruftuluit pe cetăţeanul român, că  nu era deschis magazinul. Dacă magazinul nu este deschis, nu te poţi adresa în limba română în el, au conchis amicii noştri de acolo (…) Cum aţi ajuns în Parlamentul României dacă nu ştiţi româneşte?  Dar nu vă e ruşine să lucraţi în Parlamentul României sau sunteţi spioni acolo?”.

,,Dumneavoastră nu le respectaţi (regulile din România, n.r.), nu le-aţi respectat niciodată, nici Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării nu le respectă niciodată. şi este strigător la cer că membrii acestui Consiliu sunt cetăţeni maghiari sau români... da... sigur, românii nu iau nici o decizie, eu n-am văzut nici un român acolo de câte ori am fost chemat. M-au judecat  numai Asztalos Csaba şi cu Haller Istvan. (…) Acest Consiliu pentru Combaterea Discriminării este o bătaie de joc,  făcută împotriva statului român, aşa cum s-a şi spus, împotriva intereselor cetăţenilor români. Este o ciozvârtă care v-a fost dumneavoastră dată acolo din punct de vedere politic să vi se rupă gura”, a mai afirmat Radu Banciu în emisiune.

În cadrul şedinţei CNA, Orsolya Borsos a subliniat o altă afirmaţie a realizatorului, cuprinsă şi în reclamaţie.

„Cum să spui aşa ceva? «Nu este evident, că dacă autonomia este proclamată, limba română nu mai poate fi folosită pe acolo? Or asta este iarăşi ilegal. Înseamnă că dacă eu ţi-am dat ţie autonomie, nu mai pot să vorbesc româneşte acolo, pe... de frică că mă vei spânzura. Da? Că asta se va întâmpla! Evident! Maşinile care vor avea numere de România vor fi toate atacate, sparte, da? Oamenii luaţi la bătaie, asta se va întâmpla, nu? Păi evident…»”, l-a citat Borsos pe realizator.

„Nu veţi avea posibilitatea să puneţi sârmă ghimpată ţinutului respectiv, că aşa aţi face, las-că-vă cunoaştem. Uite eu vin şi spun asta că voi vreţi să puneţi sârmă ghimpată în ţinutul Secuiesc să nu mai intre nici un român acolo,  dacă-l prindeţi pe unul, îl trageţi în ţeapă”, a fost o altă afirmaţie reclamată a realizatorului TV.

Sancţiunea a fost propusă de Radu Herjeu şi a fost susţinută de acesta şi de Florin Gabrea, Orsolya Borsos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu. Gabriel Tufeanu a fost împotrivă.

„Acest domn, dacă nu ar fi cei direct vizaţi care să facă sesizări, nu primeşte 800 de sesizări pentru asemenea monstruozităţi spuse pe post. O burtieră, care durează 10 secunde, primeşte 800 de sesizări. Ceea ce pe mine mă duce cu gândul că dânsul este în asentimentul unei mari părţi a românilor, indiferent de care parte a politicii se află – în piaţă sau în Parlament sau oriunde. Altfel eu nu îmi explic cum astfel de derapaje nu sunt sesizate de către opinia publică - de ce oamenilor li se pare absolut normal ca un cetăţean să vorbească aşa la televizor o dată pe săptămână şi să vitupereze la adresa unei întregi comunităţi la modul acesta”, a spus Radu Herjeu.

„Genul acesta de punere la zid a oricărui maghiar care nu e de acord cu ce spune domnul Banciu, a-l considera spion, sunt acuzaţii extrem de grave. Să spui că o instituţie a statului a cărui componenţă este votată de Parlamentul României face servicii ungurilor şi ţării vecine este inadmisibil. Depăşim sfera unei simple opinii. Să începi să spui cum eşti tu sigur că ungurii vor pune sârmă ghimpată şi nu se va mai vorbi limba română… Românii şi ungurii au în spate o istorie foarte complicată. Genul acesta de manifestări de cât a avut emisiunea – 25 – 30 de minute, unde nu îl opreşte nimeni, fac foarte mult rău şi care îi influenţează pe foarte mulţi oameni”, a mai spus Herjeu, adăugând că CNA ar trebui să încerce să pună capăt acestui gen de derapaj.

Radu Gabrea şi Dorina Rusu au spus, de asemenea, că ar fi necesară o formulă prin care să fie oprite asemenea derapaje.

„Se pare că ce facem noi e oarecum inutil. Adică nu că nu trebuie, trebuie, dar… Radu Gabrea spunea mai devreme că ar trebui să găsim o soluţie odată pentru totdeauna. Care să fie soluţia? Că nu avem cum. Nu îi putem împiedica să facă emisiuni, putem să dăm amenzi şi ei să ne înjure şi tot o să spună în continuare aceleaşi lucruri”, a spus Dorina Rusu.

Amenda a fost dată în baza articolului 47, alineatul 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.

Sancţiunea a fost dată şi în baza articolului 64, literele a şi b, din Codul audiovizual, care prevede că în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii, precum şi informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.