Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Spinoasa problemă a jucătorului U21

GALERIE
gin
  • gin
- +

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga I

La 22 februarie 2016, Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a stabilit o regulă care a stârnit multă dihonie în cadrul cluburilor din Liga I. Regula care stipula introducerea obligatorie a cel puţin unui jucător sub 21 de ani pe toată durata unui meci de către o echipă din Liga I, jucător eligibil la naţionala României. Regula s-a dorit a fi stimulativă pentu creşterea de copii şi juniori în cadrul cluburilor, în condiţiile în care majoritatea covârşitoare a componenţilor loturilor naţionale la toate categoriile de vârstă era furnizată de jucători crescuţi la Academia lui Gheorghe Hagi de la Ovidiu, iar prima tentativă a administraţiei Răzvan Burleanu de la FRF în domeniu, instituirea centrelor regionale de excelenţă, a clacat din motive birocratice. Unii manageri conservatori au protestat vehement chiar de la început considerând această decizie ca fiind un atentat la autonomia cluburilor, care au strategia proprie de obţinere a performanţei, strategie retezată de la birourile de la Casa Fotbalului pentru naţionalele lui peşte prăjit (a se citi „ale României”). Cu toate acestea, FRF nu a dat înapoi şi regula a rodit dovedindu-se că grupările cu centre puternice de juniori (Viitorul, FCSB, Dinamo etc.) nu au avut motive de rebeliune. A protestat doar din principiu Dan Petrescu care are o pepinieră destul de puternică la Cluj, dovadă că puştii pe care a fost constrâns să-i folosească, fie au devenit titulari incontestabili (Păun), fie câştigă din ce în ce mai multe minute în Liga I, precum Petrila sau Itu. A protestat şi Sorin Cîrţu semn că proverbialul „izvor nesecat” de talente din Bănie este mai mult o amintire. Cert este că ideea a dat roade şi din ce în ce mai mulţi jucători U21 testaţi de antrenorii Ligii I au devenit oameni de bază şi componenţi ai loturilor naţionale, jucători care ar fi rămas anonimi în absenţa unei astfel de măsuri. De altfel, semnele s-au văzut şi la loturile naţionale, unde se simte un reviriment, vârful aisbergului fiind constituit de naţionala U21 a lui Mirel Rădoi, medaliată la Europenele din Italia şi San Marino.

Încurajată de succesul acestui demers, conducerea FRF a plusat acum doi ani, mărind numărul jucătorilor U21 la doi, dintre care unul poate fi schimbat. Din păcate, tocmai problema jucătorului înlocuibil a fost supapa care a deschis cutia Pandorei. Primul „mecanic” care a acţionat-o a fost tocmai Victor Piţurcă, vremelnic antrenor al Craiovei. Omul cu o vastă experienţă de selecţioner, teoretic bun cunoscător al rolului creşterii tinerei generaţii în perspectiva loturilor, a introdus un jucător, Luis Niţu, care a debutat cu gol şi - drept răsplată - a fost înlocuit după 15 minute. Şi faza s-a repetat şi în alte partide. Şi dacă Luis Niţu a ajuns acum la Gaz Metan Mediaş, un alt „Luis” (Louis Munteanu), care a căpătat încredere şi minute de la Gică Hagi a obţinut un contract cu celebra Fiorentina. La începutul acestui campionat, supapa permisă de regulament a produs scene hilare şi în acelaşi timp dureroase. Schimbări de jucători tineri după mai puţin de un minut s-au văzut la FC Argeş, ori Gaz Metan Mediaş, ultimul - culmea! - un club cu roade în promovarea tinerilor de pepinieră (Velisar, Crăciun). Pe lângă faptul că un asemenea tratament poate afecta un puşti cu un psihic mai sensibil, înseamnă şi o sfidare a acestei reguli, care nu vizează, în perspectivă, decât creşterea nivelului valoric al fotbalului românesc.

Dar precum în multe cazuri din viaţă, principalul vinovat nu este cel care profită, ci cel care permite. Cluburile sunt sărace, nu-şi pot permite academii de fotbal, cu antrenori bine plătiţi, aşa cum se doreşte la FRF. Sau dacă le au, unele le folosesc ca paravan pentru plata unor jucători străini de calitate îndoielnică. Şi nu toate personajele din fotbal au înălţimea morală a lui Daniel Pancu, care refuză din start astfel de stratageme tragicomice. Vina este a FRF care trebuie să revizuiască urgent regula, astfel încât să nu mai permită şmecherii de duzină. Propuneri există, una dintre ele fiind ca jucătorul cu drept de înlocuire să fie U23. O altă idee ar fi ca jucătorul tânăr să fie lăsat (prin regulament) măcar 30 de minute pe teren, să arate ce poate, sau DACĂ poate. Altfel, ajungem cu contraperformanţe în Cartea Recordurilor: jucător obligat să execute lovitura de începere în afara terenului. Pentru a fi înlocuit!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri