Spionajul american: Moscova “nu vrea un conflict direct” cu SUA privind Ucraina
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Spionajul american: Moscova “nu vrea un conflict direct” cu SUA privind Ucraina

GALERIE
spionaj american
  • spionaj american
- +

Rusia “nu vrea un conflict direct” cu Statele Unite, în pofida faptului că “îşi va continua eforturile de destabilizare a Ucrainei”, evaluează serviciile americane de informaţii în raportul lor anual cu privire la ameninţările la adresa Statelor Unite în lume, relatează AFP.

“Moscova va continua să folosească diverse tactici, anul acesta”, cu scopul de a încerca să slăbească influenţa Statelor Unite, dezvoltarea unor noi partaneriate sau de a semăna disensiuni în tabăra occidentală, arată acest raport întocmit de către Direcţia serviciilor naţionale americane de informaţii (DNI), publicat marţi, în toiul unei intensificări a tensiunilor între Rusia şi Ucraina.

“În fosta URSS, Moscova se poziţionează pentru a-şi spori rolul în Caucaz, a interveni în Belarus în cazul în care consideră necesar acest lucru şi a-şi continua eforturile de destabilizare în Ucraina, în contextul în care negocierile bat pasul pe loc, iar confruntări armate limitate continuă”, se arată în raport.

Însă “ne aşteptăm ca Moscova să caute ocazii să coopereze pragmatic cu Washingtonul, în condiţiile sale, şi considerăm că Rusia nu vrea un conflict direct cu forţele americane”, se arată în acest document de 27 de pagini.

Preşedintele american Joe Biden tocmai i-a propus omologului său rus Vladimir Putin o întâlnire la vârf, “într-o ţară terţă”, “în următoarele luni”, în vederea “construirii unei relaţii stabile şi previzibile cu Rusia”.

Biden îşi exprimă “îngrijorarea cu privire la subiectul acumulării bruşte de trupe ruseşti în Crimeea ocupată şi la frontiera ucraineeană” şi îndeamnă “Rusia să reducă tensiunile”, a anunţat Casa Albă.

DNI arată în raport că Guvernul afgan urmează să întâmpine dificultăţi în faţa talibanilor, în cazul în care coaliţia internaţională se retrage din Afganistan anul acesta, aşa cum prevede Acordul de la Doha, încheiat de administraţia lui Donald Trump cu talibanii.

“Considerăm că perspectivele păcii vor rămâne limitate în anul care vine”, se arată în document.

Talibanii “probabil” vor câştiga teren, iar “Guvernul afgan va întâmpina dificultăţi în a se opune talibanilor, în cazul în care coaliţia îi retrage susţinerea”, avertizează spionajul american.

Washingtonul a anunţat marţi o retragere a trupelor americane din Afganistan până la 11 septembrie.

“Forţele afgane deţin în continuare controlul aspra oraşelor mari (...), însă ele întâmpină dificultăţi în a câştiga teren sau în a-şi restabili prezenţa în zone abandonate în 2020”, se arată în raport.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.