anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Spionajul american: Moscova “nu vrea un conflict direct” cu SUA privind Ucraina

GALERIE
spionaj american
 • spionaj american
- +

Rusia “nu vrea un conflict direct” cu Statele Unite, în pofida faptului că “îşi va continua eforturile de destabilizare a Ucrainei”, evaluează serviciile americane de informaţii în raportul lor anual cu privire la ameninţările la adresa Statelor Unite în lume, relatează AFP.

“Moscova va continua să folosească diverse tactici, anul acesta”, cu scopul de a încerca să slăbească influenţa Statelor Unite, dezvoltarea unor noi partaneriate sau de a semăna disensiuni în tabăra occidentală, arată acest raport întocmit de către Direcţia serviciilor naţionale americane de informaţii (DNI), publicat marţi, în toiul unei intensificări a tensiunilor între Rusia şi Ucraina.

“În fosta URSS, Moscova se poziţionează pentru a-şi spori rolul în Caucaz, a interveni în Belarus în cazul în care consideră necesar acest lucru şi a-şi continua eforturile de destabilizare în Ucraina, în contextul în care negocierile bat pasul pe loc, iar confruntări armate limitate continuă”, se arată în raport.

Însă “ne aşteptăm ca Moscova să caute ocazii să coopereze pragmatic cu Washingtonul, în condiţiile sale, şi considerăm că Rusia nu vrea un conflict direct cu forţele americane”, se arată în acest document de 27 de pagini.

Preşedintele american Joe Biden tocmai i-a propus omologului său rus Vladimir Putin o întâlnire la vârf, “într-o ţară terţă”, “în următoarele luni”, în vederea “construirii unei relaţii stabile şi previzibile cu Rusia”.

Biden îşi exprimă “îngrijorarea cu privire la subiectul acumulării bruşte de trupe ruseşti în Crimeea ocupată şi la frontiera ucraineeană” şi îndeamnă “Rusia să reducă tensiunile”, a anunţat Casa Albă.

DNI arată în raport că Guvernul afgan urmează să întâmpine dificultăţi în faţa talibanilor, în cazul în care coaliţia internaţională se retrage din Afganistan anul acesta, aşa cum prevede Acordul de la Doha, încheiat de administraţia lui Donald Trump cu talibanii.

“Considerăm că perspectivele păcii vor rămâne limitate în anul care vine”, se arată în document.

Talibanii “probabil” vor câştiga teren, iar “Guvernul afgan va întâmpina dificultăţi în a se opune talibanilor, în cazul în care coaliţia îi retrage susţinerea”, avertizează spionajul american.

Washingtonul a anunţat marţi o retragere a trupelor americane din Afganistan până la 11 septembrie.

“Forţele afgane deţin în continuare controlul aspra oraşelor mari (...), însă ele întâmpină dificultăţi în a câştiga teren sau în a-şi restabili prezenţa în zone abandonate în 2020”, se arată în raport.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.