Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

LABORATORUL DE ANALIZE

Spiritul olimpic sub presiune

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

 A început o nouă ediţie a Jocurilor Olimpice de vară. În următoarele două săptămâni, publicul pasionat va avea parte de spectacol şi de emoţie, iar vocile specialiştilor în sport le vor copleşi - am putea spera - pe cele ale comentatorilor politici.

Din acest colţ de pagină am marcat startul spectacolelor Beijing 2008 şi Londra 2012, punctând câteva teme relevante din punct de vedere social şi politic. Cu riscul de a repeta unele idei, încerc să o fac şi pentru Rio de Janeiro 2016.
Jocurile Olimpice moderne reprezintă o instituţie nobilă a vieţii publice internaţionale. Baronul de Coubertin şi colaboratorii săi, dar şi alte personalităţi care au încercat să resusciteze olimpismul, independent de Coubertin (spre exemplu, doctorul William Penny Brookes) au fost „idealiştii” de care era nevoie. În lumea conflictelor şi armelor îşi pot face loc şi proiecte bazate pe înţelegere, solidaritate, camaraderie, dincolo de culorile naţionale pe care le arborezi.
Nu e nevoie să insistăm aici asupra deziluziilor pe care secolul XX avea să i le provoace pacifistului Coubertin. Acesta va câştiga, e drept, medalia de aur în 1912, la Stockholm, în proba de literatură (începând cu acea ediţie se introduc, pentru o vreme, competiţii în domenii exterioare sportului, cu condiţia ca temele abordate să fie inspirate de sport). Dar va asista apoi la tăcerea Jocurilor în faţa tunurilor (1914-1918) şi, mai târziu, va ajunge el însuşi să laude organizarea ediţiei de la Berlin (1936) şi să adreseze calde felicitări Cancelarului Hitler.
Nu putem inventaria aici nici măcar principalele tipuri de amestec al politicului în fenomenul olimpic. Probabil că mulţi dintre cititori îşi amintesc de atentatul terorist întreprins de gruparea palestiniană „Septembrie Negru” împotriva delegaţiei israeliene la jocurile de la München, în 1972. De asemenea, de boicoturile şi contraboicoturile motivate politic ale jocurilor de la Moscova (1980) şi Los Angeles (1984). Şi au mai fost, desigur, încercările repetate de a frauda spiritul olimpic prin campanii de dopaj dirijate de la paliere politice înalte, doar pentru a vedea drapelul ţării respective înălţându-se de cât mai multe ori pe catarg, la festivitatea de premiere.
Se pare că acest tip de criză a fost marele pericol la adresa evenimentului Rio 2016. Fără a cunoaşte detaliile procedurale, cred că responsabilii din Comitetul Internaţional Olimpic au reuşit, în colaborare cu federaţiile internaţionale din câteva sporturi cheie, să apere ideea de regulă şi de corectitudine fără a genera un boicot general al Rusiei. Nerespectarea normelor într-un domeniu precum sportul olimpic ne spune foarte multe despre atitudinea Rusiei pe plan internaţional, dar aici începe un alt tip de discuţie. (Ne-am putea întreba care ar fi fost reacţia lui Vladimir Putin dacă jocurile s-ar fi desfăşurat în altă parte decât în Brazilia, o ţară cu care Federaţia Rusă cooperează intens.)
Ar fi de dorit ca, imediat după Rio, forurile competente din toate ţările membre CIO să discute despre introducerea unor standarde mai clare şi mai ambiţioase de combatere a oricăror forme de fraudă sportivă, inclusiv a dopajului. Din păcate, există destule regimuri autoritare pentru care Jocurile Olimpice şi sportul, în general, sunt în primul rând ocazii de propagandă şi de promovare a unor enunţuri ideologice. Dar înşelăciunea poate apărea şi în alte părţi sau din alte motive: orgoliul sau lăcomia, spre exemplu, pot face ca victoria să fie urmărită cu orice preţ. Nu are rost să insistăm prea mult asupra faptului că sportivul este adesea prins în capcana unor reţele capabile să utilizeze cu succes tehnologia de ultimă oră.
Ar trebui să ne dorim, aşadar, ca medaliaţii de la Rio să nu ne rezerve surprize ulterioare - să nu asistăm la descalificări şi retrageri de titluri şi medalii. Iar dacă printre laureaţi se vor număra şi „tricolori”, cu atât mai bine. Probabil că nu sunt singurul care se teme că anul acesta se va încheia seria începută la Helsinki, în 1952: nicio ediţie fără titlu olimpic pentru România. Să sperăm că nu va fi aşa, iar discuţiile despre politicile de stimulare a activităţii sportive în ţara noastră vor porni de la un bilanţ satisfăcător. Mi s-ar părea normal ca în viitoarea campanie electorală să auzim câte ceva despre sport, deşi nu-mi fac prea multe iluzii: din 1992, anii electorali au tot coincis cu cei olimpici şi nu s-a întâmplat nimic.
 
Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii “Mihail Kogălniceanu”
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri