Spirometria – mijloc de diagnostic și monitorizare a afecțiunilor pulmonare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 17.01.2021

Advertorial (P)

Spirometria – mijloc de diagnostic și monitorizare a afecțiunilor pulmonare

GALERIE
Dr_Constantin_Sasu
 • Dr_Constantin_Sasu
- +

În România, aproximativ o treime (33%) din locuitori sunt fumători, iar aproximativ o treime (29%) din cei nefumători sunt foști fumători. Fumatul reprezintă un factor de risc pentru numeroase afecțiuni printre care și cele pulmonare.

Ce este spirometria?

Spirometria este un test prin care se măsoară cât de „sănătoși” sunt plămânii și poate fi folosită pentru a diagnostica sau monitoriza unele afecțiuni pulmonare. Testul măsoară cât de mult aer expirați în total și cât de mult aer expirați în prima secundă a testului. Este un test de efort, nu este dureros și durează de obicei aproximativ 10-15 minute.

Ar trebui să fac o spirometrie? DA, dacă:

 • sunteți fumător, ați fumat sau ați lucrat mult timp într-un mediu cu noxe respiratorii;
 • tușiți des;
 • rămâneți fără respirație când mergeți mai repede;
 • sunteți îngrijorat de sănătatea plămânilor dumneavoastră;
 • urmați deja tratament pentru o afecțiune pulmonară.

În timpul executării testului trebuie să:

 • respirați cât mai profund cu buzele strâns lipite de piesa bucală;
 • nu introduceți limba în interiorul piesei bucale;
 • încercați să suflați cât de tare puteți;
 • continuați să suflați până când nu mai aveți aer în plămâni sau medicul vă spune să vă opriți.
 • Cum interpretăm rezultatele?

Medicul va analiza rezultatele – CVF (capacitatea vitală forțată) și VEMS (volumul expirator maxim în prima secundă) – pentru a stabili cât de bine funcționează plămânii dumneavoastră. Dacă cantitatea de aer suflată în prima secundă este scăzută, este posibil ca să aveți o îngustare (obstrucție) a căilor aeriene, probabil din cauza unui astm bronșic sau BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică). Dacă sunteți deja sub tratament inhalator pentru una din boli, spirometria poate ajuta la evaluarea tratamentului. Acest test poate fi folosit și pentru înlăturarea suspiciunii unor alte afecțiuni pulmonare.

Cum ar trebui să ne pregătim înainte de a efectua testul?

Rezultatele spirometriei pot fi influențate de anumite activități precum fumatul, consumul de cafea și/sau alcool, exerciții fizice intense sau mese copioase. De asemenea, dacă urmați tratament inhalator medicul vă poate solicita oprirea acestuia înainte de test.

Astfel, trebuie evitate:

 • hainele strâmte – care împiedică expansiunea toracelui;
 • fumatul – cu 1 oră înainte de test;
 • alcoolul – cu 4 ore înainte de test;
 • mesele copioase – cu 2 ore înainte de test;
 • efort fizic intens – cu 30 de minute înainte de test;
 • medicație bronhodilatatoare – cu 6, 12 sau 24 ore înainte de test.

Ce se întâmplă dacă rezultatul testului nu este normal?

Este posibil ca doctorul să vă administreze un medicament inhalator care vă ajută să respirați mai ușor și apoi să repetați testul după 15-20 de minute. Acest lucru are scopul de a vedea dacă modificările testului sunt reversibile. Astfel, în funcție de răspunsul dumneavoastră la acest medicament, cunoscut sub numele de bronhodilatator, se va diferenția astmul bronșic (în care reversibilitatea este semnificativă) de alte boli pulmonare obstructive cronice (BPOC) (în care reversibilitatea este minimă sau deloc).

Rezultatul testului este normal, asta înseamnă că sunt sănătos?

Dacă aveți simptome tipice de astm bronșic iar spirometria este normală este în continuare posibil să aveți astm bronșic. Dacă fumați sau lucrați într-un mediu în care sunteți expus la noxe respiratorii (precum praf, fum, scame etc.) și rezultatul testului este în limite normale, aveți în continuare un risc de a dezvolta o afecțiune pulmonară.

Va mai trebui să repet spirometria?

Dacă ați fost sau sunteți diagnosticat cu o afecțiune pulmonară (precum astm bronșic sau BPOC) este posibil ca medicul să vă ceară să repetați periodic spirometria pentru a monitoriza acea afecțiune. De asemenea, persoanele care lucrează în mediu cu noxe respiratorii, vor efectua periodic acest test în cadrul examenului de medicina muncii.

Dr. Constantin Sasu, Medic specialist Pneumologie, Arcadia

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.