anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial (P)

Spirometria – mijloc de diagnostic și monitorizare a afecțiunilor pulmonare

GALERIE
Dr_Constantin_Sasu
 • Dr_Constantin_Sasu
- +

În România, aproximativ o treime (33%) din locuitori sunt fumători, iar aproximativ o treime (29%) din cei nefumători sunt foști fumători. Fumatul reprezintă un factor de risc pentru numeroase afecțiuni printre care și cele pulmonare.

Ce este spirometria?

Spirometria este un test prin care se măsoară cât de „sănătoși” sunt plămânii și poate fi folosită pentru a diagnostica sau monitoriza unele afecțiuni pulmonare. Testul măsoară cât de mult aer expirați în total și cât de mult aer expirați în prima secundă a testului. Este un test de efort, nu este dureros și durează de obicei aproximativ 10-15 minute.

Ar trebui să fac o spirometrie? DA, dacă:

 • sunteți fumător, ați fumat sau ați lucrat mult timp într-un mediu cu noxe respiratorii;
 • tușiți des;
 • rămâneți fără respirație când mergeți mai repede;
 • sunteți îngrijorat de sănătatea plămânilor dumneavoastră;
 • urmați deja tratament pentru o afecțiune pulmonară.

În timpul executării testului trebuie să:

 • respirați cât mai profund cu buzele strâns lipite de piesa bucală;
 • nu introduceți limba în interiorul piesei bucale;
 • încercați să suflați cât de tare puteți;
 • continuați să suflați până când nu mai aveți aer în plămâni sau medicul vă spune să vă opriți.
 • Cum interpretăm rezultatele?

Medicul va analiza rezultatele – CVF (capacitatea vitală forțată) și VEMS (volumul expirator maxim în prima secundă) – pentru a stabili cât de bine funcționează plămânii dumneavoastră. Dacă cantitatea de aer suflată în prima secundă este scăzută, este posibil ca să aveți o îngustare (obstrucție) a căilor aeriene, probabil din cauza unui astm bronșic sau BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică). Dacă sunteți deja sub tratament inhalator pentru una din boli, spirometria poate ajuta la evaluarea tratamentului. Acest test poate fi folosit și pentru înlăturarea suspiciunii unor alte afecțiuni pulmonare.

Cum ar trebui să ne pregătim înainte de a efectua testul?

Rezultatele spirometriei pot fi influențate de anumite activități precum fumatul, consumul de cafea și/sau alcool, exerciții fizice intense sau mese copioase. De asemenea, dacă urmați tratament inhalator medicul vă poate solicita oprirea acestuia înainte de test.

Astfel, trebuie evitate:

 • hainele strâmte – care împiedică expansiunea toracelui;
 • fumatul – cu 1 oră înainte de test;
 • alcoolul – cu 4 ore înainte de test;
 • mesele copioase – cu 2 ore înainte de test;
 • efort fizic intens – cu 30 de minute înainte de test;
 • medicație bronhodilatatoare – cu 6, 12 sau 24 ore înainte de test.

Ce se întâmplă dacă rezultatul testului nu este normal?

Este posibil ca doctorul să vă administreze un medicament inhalator care vă ajută să respirați mai ușor și apoi să repetați testul după 15-20 de minute. Acest lucru are scopul de a vedea dacă modificările testului sunt reversibile. Astfel, în funcție de răspunsul dumneavoastră la acest medicament, cunoscut sub numele de bronhodilatator, se va diferenția astmul bronșic (în care reversibilitatea este semnificativă) de alte boli pulmonare obstructive cronice (BPOC) (în care reversibilitatea este minimă sau deloc).

Rezultatul testului este normal, asta înseamnă că sunt sănătos?

Dacă aveți simptome tipice de astm bronșic iar spirometria este normală este în continuare posibil să aveți astm bronșic. Dacă fumați sau lucrați într-un mediu în care sunteți expus la noxe respiratorii (precum praf, fum, scame etc.) și rezultatul testului este în limite normale, aveți în continuare un risc de a dezvolta o afecțiune pulmonară.

Va mai trebui să repet spirometria?

Dacă ați fost sau sunteți diagnosticat cu o afecțiune pulmonară (precum astm bronșic sau BPOC) este posibil ca medicul să vă ceară să repetați periodic spirometria pentru a monitoriza acea afecțiune. De asemenea, persoanele care lucrează în mediu cu noxe respiratorii, vor efectua periodic acest test în cadrul examenului de medicina muncii.

Dr. Constantin Sasu, Medic specialist Pneumologie, Arcadia

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.