Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Spitalele sunt încurajate să declare infecțiile asociate asistenței medicale

GALERIE
Prof-Azoicai
  • Prof-Azoicai
- +

Ministerul Sănătății pregătește un Registru electronic naţional al infecţiilor asociate asistenţei medicale (IAM) sub forma unei aplicații web, la care lucrează deja specialiști din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Practic, instituțiile în care se desfășoară acte medicale sunt încurajate să raporteze toate cazurile de infecții asociate asistenței medicale, pentru a putea avea o imagine cât mai clară și, evident, pentru a lua măsurile care se impun în aceste situații.

”În România, infecțiile asociate asistenței medicale au fost mult timp, și poate mai sunt și acum, subraportate. Dar IAM există nu doar în țara noastră ci în întreaga lume. Însă, indiferent cât de mult se investește, ele nu au cum să dispară dar, în schimb, având o radiografie reală vor putea fi ținute sub control. De fapt, acesta este și scopul: de a încuraja și a stimula spitalele să raporteze corect aceste infecții. Până nu demult, România raporta 1 caz la 100.000 de spitalizări, acum am ajuns la media europeană de 5 cazuri la 100.000 de spitalizări. Este mult mai aproape de adevăr în condițiile în care, să nu uităm că în multe orașe sunt spitale vechi care nu au circuite fiabile și deci sunt mai expuse”, a explicat Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi, Șef disciplină Asistența primară a stării de sănătate și Epidemiologie, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași.

IAM afectează un număr substanțial de pacienți la nivel mondial, ceea ce, pe de o parte, duce la creșterea mortalității și la un impact financiar important asupra sistemelor de sănătate. De altfel, IAM este cel mai frecvent eveniment advers din domeniul asistenței medicale care afectează siguranța pacienților.

Acestea contribuie la o morbiditate, mortalitate și o povară financiară semnificative pentru pacienți, familii și sistemele de sănătate. Pe de altă parte, apariția organismelor rezistente la mai multe medicamente este o altă complicație întâlnită în cazul IAM. Acest tip de infecții este de 3,2 % din totalul pacienților spitalizați în Statele Unite și de  6,5 % în Uniunea Europeană, iar prevalența la nivel mondial este probabil mult mai mare.

Cu toate acestea, o radiografie reală a impactului financiar al infecțiilor asociate asistenței medicale rămâne necunoscută din cauza lipsei de date și de sisteme de supraveghere fiabile.

Un pas important pe care și-l propune, în acest sens, ministrul Alexandru Rafila ar fi angajarea  de medici epidemiologi și infecţionişti în toate spitalele din România. 

”Este foarte importantă această colaborare între medicul epidemiolog, cel infecționist și, aș adăuga eu, medicul clinician. De exemplu, medicul clinician urmărește evoluția pacientului, epidemiologul face testări de autocontrol iar infecționistul reglează recomandările de antibiotice, pentru a nu crea rezistență la acestea. Mai ales dacă ne raportăm la cazurile din secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă.”, a mai adăugat Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi.

Pe de altă parte, spitalele sunt încurajate să obțină fonduri prin PNRR, cu ajutorul cărora să se doteze cu aparatură specifică, pentru a limita infecțiile asociate asistenței medicale.

"Aceste infecții merg împreună cu bacteriile multirezistente la antibiotice. Ca să identifici această infecție e nevoie de un laborator specializat de microbiologie. Foarte multe spitale nu le au, dar le vor avea. Există în momentul de față o reglementare care impune spitalelor publice să aibă un laborator sau măcar un compartiment de microbiologie care să funcționeze permanent, nu neapărat cu medic, poate să fie și un asistent medical, care să poată să facă în permanență diagnostic. În felul acesta găsim diagnosticul acestor infecții și circulația germenilor multirezistenți. Putem face inclusiv screening-ul pacienților la intrarea în spital, dacă vin deja cu bacterii multirezistente la antibiotice. Și atunci nu pun într-un salon o persoană care e purtătoare, nu trebuie să fie bolnavă, cu o altă persoană care nu are așa ceva. Așa putem să evităm situațiile complicate", a menționat ministrul Alexandru Rafila.

În plus, managerii vor primi mai multe puncte la evaluarea activității lor, dacă raportează corect infecţiile, a subliniat a ministrul, precizând totodată că va fi organizat în curând un studiu de prevalenţă de moment, la nivel naţional, conform metodologiei Centrului European de Control al Bolilor.

”Este important ca managerii să fie încurajați să raporteze toate cazurile de IAM. Să știți că și în Statele Unite, și nu numai, au existat astfel de bonificații, pentru a-i stimula pe managerii spitalelor respective să prezinte o radiografie reală a infecțiilor asociate asistenței medicale. Să nu uităm că, în România, până în 1989, directorii de spitale care raportau acest tip de infecții erau trimiși la comisia de disciplină și erau pedepsiți. Managerii de astăzi trebuie să aibă încredere că rolul raportărilor este doar pentru binele pacientului și al spitalului, pentru a ține sub control aceste infecții, adică pentru a salva vieți și a nu împovăra bugetul spitalului”, a conchis Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi.

Totodată, profesorul Rafila a precizat că a discutat cu reprezentanţii Ministerului Muncii pentru realizarea unui ordin comun care se referă la raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale în centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice.

„Trebuie şi aceste centre incluse în activitatea de supraveghere, pentru că uneori focarele de infecţie asociate asistenţei medicale apar şi în astfel de centre. Persoanele de acolo sunt de multe ori cu foarte multe afecţiuni şi riscurile pentru ei sunt evidente”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

În rândul spitalelor europene, prevalența a cel puțin unei IAM a variat în funcție de mediul de îngrijire: 4,4 % în spitalele de îngrijire primară; 7,1 % în spitalele de îngrijire terțiară; 19,2 % în unitățile de terapie intensivă; și 3,7 % în unitățile de îngrijire pe termen lung.

S-a stabilit că aproximativ 8,9 milioane de episoade distincte de IAM au loc anual în unitățile de îngrijire acută și de îngrijire medicală pe termen lung din Uniunea Europeană.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri