Spitalul „Sfântul Spiridon“ - 260 de ani de existenţă. Două zile de sărbătoare la cel mai mare spital din Moldova
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

Spitalul „Sfântul Spiridon“ - 260 de ani de existenţă. Două zile de sărbătoare la cel mai mare spital din Moldova

GALERIE
Spitalul „Sfântul Spiridon“
  • Spitalul „Sfântul Spiridon“
- +

 Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sfân­tul Spiridon“ este în sărbătoare. Spitalul  a aniversat ieri, pe 12 decembrie, când în calendarul ortodox a fost pomenit Sfântul Spiridon, 260 de ani de la prima atestare istorică. 

Mo­mentul festiv a fost marcat cu slujbe de pomenire pentru ctitorii unităţii medicale, o ceremonie la care au participat şefii de secţie, o masă specială oferită pacienţilor internaţi în spital şi pachete pentru oamenii fără adăpost. „Cu ocazia sărbătorii patronului spiritual al spitalului, s-au făcut două slujbe, şi duminică seara şi astăzi (n.r., luni), unde s-au pomenit ctitorii şi toţi cei care au lucrat în spital, dar acum nu mai sunt. Duminică seara s-a vorbit despre Sfântul Spiridon, cine a fost şi ce a însemnat el, precum şi despre faptul că biserica a fost construită înainte de spital. Pe 1 ianuarie 2017 se împlinesc 260 de ani de când e înfiinţat spitalul, o realizare deosebită pentru Iaşul medical. Ieri, s-a organizat o ceremonie cu şefii secţiilor clinice, în amfiteatrul de chirurgie, cu ocazia căreia domnul profesor Târcoveanu a vorbit despre istoria spitalului. Tot ieri, la slujba de pomenire, spitalul a dat 120 de pachete la persoanele nevoiaşe, precum şi o masă specială la pacienţi, ca de sărbătoare“, a precizat profesorul Diana Cim­poeşu, medic-şef UPU-SMURD.

În pachetele oamenilor fără adăpost s-au regăsit sarmale de post, pâine şi colivă. Spitalul „Sfântul Spiridon“ a fost atestat documentar pe 1  ianuarie 1757, după ce în jurul Bisericii „Sfântul Spiridon“ din Iaşi s-a construit o „bolniţă“ (n.r., infirmerie) pentru 30-40 de bolnavi. În hrisovul de înfiinţare şi organizare a spitalului se preciza că la acea vreme unitatea medicală era cea mai mare din Moldova şi din Ţara Românească. În prezent, Spitalul „Sfântul Spiridon“ este cea mai mare unitate sanitară din Moldova. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Răzbunarea lui Bill

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.