Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

El e managerul „Lasă-mă să te las“

Spitalul „Sfântul Spiridon“ refuză două milioane de euro. „Nu poți da cu de-a sila“

GALERIE
ioan barliba
  • ioan barliba
- +
Situaţie incredibilă la cel mai mare spital din Moldova: „Sfântul Spiridon“ din Iaşi. În timp ce toţi directorii de unităţi medicale se plâng de neajunsurile din sistemul sanitar sau se zbat să atragă orice euro disponibil, managerului Ioan Bârliba de la Iaşi i se oferă „pe tavă“ două milioane de euro, iar el refuză să întindă mâna după bani. Asta în condiţiile în care spitalul se zbate de ani buni în lipsuri şi proiecte vitale pentru ieşeni dar neterminate tocmai din lipsa finanţărilor. Criticile vin inclusiv de la vârful Consiliului Judeţean, cel prin care se derulează finanţări europene pentru investiţii deja realizate: 11 milioane de euro pentru spitalele ieşene. „Nu vrea să deconteze nimic, şi nu înţeleg de ce. Asta nu este responsabilitatea noastră, dar păcat că pierde bani, puteau să ia câteva milioane de euro“, spune Maricel Popa, şeful CJ Iaşi, despre conducerea de la „Sf. Spiridon“. Ca o comparaţie, cu aceşti bani se puteau cumpăra, de exemplu, nu mai puţin de cinci aparate moderne RMN, o nevoie stringentă aici. «Nu avem nevoie» sau «Nu suntem eligibili»: aşa îşi justifică apatia conducerea unităţii. Managerul Bârliba, din concediu, ne transmite să nu îl mai deranjăm.

În timp ce managerii spitalelor atrag mereu atenţia despre neajunsurile din sistemul sanitar şi încearcă cu orice ocazie să atragă venituri, Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi refuză să recupereze sumele investite pentru proiectele derulate în perioada 2014-2018, adică aproximativ două milioane de euro, potrivit estimărilor Consiliului Judeţean Iaşi. Este vorba de linia de finanţare negociată şi deschisă recent de Guvern, prin care există posibilitatea decontării din bani nerambursabili a unor lucrări executate deja sau a unor achiziţii deja efectuate de instituţiile publice. Este o linie specială de finanţare, pe care a prezentat-o recent în România comisarul european pentru politici regionale Corina Creţu, tocmai pentru a sprijini ţara noastră, întârziată la acest capitol, în atragerea de fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană.

11 milioane de euro pentru şase spitale şi trei instituţii

În judeţul Iaşi, şase spitale şi trei instituţii vor putea deconta pentru cheltuieli deja făcute din alte surse fonduri UE de circa 11 milioane de euro, aplicant fiind Ministerul Sănătăţii (MS), iar coordonator desemnat al proiectului fiind desemnat Consiliul Judeţean. Cu toate că oportunitatea se află doar la câteva documente distanţă, cel mai mare spital ieşean şi din Moldova, Spitalul „Sfântul Spiridon“, refuză să acceseze banii care i s-ar cuveni. Este vorba de o sumă uriaşă în raport cu lipsurile de aici, aproximativ două milioane de euro, spun reprezentanţii CJ, bani investiţi în ultimii patru ani în tot felul de lucrări şi echipamente medicale, cea mai importantă investiţie fiind dotarea Compartimetului de Primire Urgenţe. Poziţionarea spitalului faţă de acest proiect şi faţă de această oportunitate este cu atât mai ciudată cu cât un astfel de demers nu se face în urma unor insistenţe şi presiuni din partea spitalelor, ci le este pur şi simplu oferit acestora.

„Spitalul Sfântul Spiridon nu vrea să deconteze nimic, şi nu înţeleg de ce. Asta nu este responsabilitatea noastră, dar păcat că pierde bani, puteau să ia câteva milioane de euro. Ieşenii au nevoie de sănătate, şi cred că este o responsabilitate directă. Acolo nu s-a investit nici în clădiri, clădirile sunt ale Primăriei, şi administrarea e a Ministerului. E o problemă, din păcate, şi ani de zile a suferit spitalul, au suferit cetăţenii din Iaşi, şi nu înţeleg de ce, atunci când are posibilitatea să acceseze bani, n-o face. Măcar pentru clădiri“, ne-a declarat, întrebat de „Ziarul de Iaşi“ despre problemă, Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi.

Reprezentanţii CJ mai spun că investiţiile în sănătate sunt absolut necesare, şi consideră motivaţia celor de la „Sf. Spiridon“ drept o copilărie.

„Cu două milioane de euro puteau să reamenajeze o clădire, să modernizeze o sală de operaţie, să cumpere cinci RMN-uri, că şi aşa nu au. Motivele invocate au fost că nu au nevoie de bani, că nu le trebuie. La copii poţi să le iei cu de-a sila, dar nu poţi să le dai“, a adăugat Maricel Popa.

Cine primeşte bani

Reprezentanţii Spitalului „Sfântul Spiridon“ au depus atât la MS, cât şi la CJ o motivare a refuzului de a deconta investiţiile, susţinând că, în prezent, nu se află în derulare nicio procedură, şi că aparatura achiziţionată este ieşită din garanţie deja, astfel că spitalul nu ar fi eligibil pentru a-şi recupera banii. Contactat de reporterii „Ziarului de Iaşi“, managerul spitalului, ec. Ioan Bârliba, ne-a sugerat să nu îl mai deranjăm, precizând că se află în concediu. Atât chirurgul dr. Dan Timofte, directorul medical al spitalului, cât şi prof.dr. Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al instituţiei, au declarat că „decizia a fost luată în consiliul director şi că nu au fost îndeplinite criteriile pentru a aplica pe acest proiect“.

Alte şase unităţi medicale ieşene vor putea să-şi deconteze investiţiile în perioada ce urmează. Cei mai mulţi bani, aproximativ 28,9 milioane de lei, vor merge la Spitalul de Neurochirugie, 4,4 milioane de lei la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“, 3,1 milioane la Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani, 1,73 de milioane de lei la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“, 1,7 milioane la Institutul „Socola“ şi circa 600.000 de lei la Institutul Regional de Oncologie.

Între timp, nevoile Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi vor rămâne sub semnul întrebării. Clinica Marelui Ars, de exemplu, în care ar putea fi trataţi pacienţii cu arsuri grave, de peste 30% din suprafaţa corpului, stă închisă de doi ani din lipsă de echipamente, iar clădirile unităţii aşteaptă să fie renovate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri