Spitalul „Sfântul Spiridon“ se luptă cu CJAS pentru 400.000 lei. Cine are dreptate?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

Cine plăteşte toţi aceşti bani, domnule director Bârliba?

Spitalul „Sfântul Spiridon“ se luptă cu CJAS pentru 400.000 lei. Cine are dreptate?

GALERIE
spital spiridon iasi
  • spital spiridon iasi
- +

Sunt bani pe care Casa nu îi va deconta din cauză că spitalul nu a înregistrat serviciile aferente a zeci de pacienţi în sistemul informatic al cardului de sănătate. CJAS acuză lipsa de organizare din spital, însă conducerea de aici dă vina pe faptul că sistemul nu ar fi funcţionat.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) a refuzat să deconteze Spitalului „Sfântul Spiridon“ serviciile medicale care, din cauza disfuncţiona­lităţilor, nu au fost înregistrate în sistemul informatic al cardului de sănătate în primele luni de la introducerea obligatorie a acestuia. Decizia CJAS a fost luată după ce managerul spitalului a încercat să găsească o soluţie pen­tru cazurile nedecontate.

În luna octombrie, spitalul sublinia că a rămas cu aproximativ 600 de cazuri medicale nedecontate din cauza disfuncţionalităţilor provocate de introducerea obli­gatorie a cardului de sănătate. Acum, conducerea spitalului spu­ne că, de fapt, este vorba despre mai puţin de 50 de cazuri pentru care CJAS nu a făcut decontul.

„Spitalul nu a înre­gistrat niciun fel de pagubă. Nu este vorba de un milion de lei sau despre câteva sute de mii. Nicidecum. Eu îmi asum ceea ce spun, şi vă declar că nu sunt sute de cazuri, ci câteva zeci, până în 50. Într-adevăr, nu am primit decontarea acestor servicii medicale, însă este o sumă pe care oricum noi o luăm ca o marjă de eroare. Spitalul nu are niciun fel de pierdere“, a subliniat ec. Ioan Bârliba, ma­na­gerul Spitalului „Sf. Spiri­don“.

De cealaltă parte, conducerea CJAS a declarat că suma pe care nu ar fi primit-o spitalul se ridică la câteva sute de mii de lei. CJAS spune că banii nu au fost decontaţi din cauza că ero­rile sesizate au fost umane, nu determinate de sistemul informatic. CJAS susţine că organizarea deficitară de la nivelul spitalului a dus la erori de raportare a serviciilor medicale.

„Am discutat cu managerul spitalului, ne-a explicat punctul dumnealui de vedere. Vorbim de o sumă de 300.000-400.000 de lei pe care noi nu o mai decontăm, pentru că a fost vorba despre o problemă de organizare. Nu este o decizie personală, ci aşa funcţionează sistemul la nivel naţional“, a spus ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS.

El a mai subliniat că a purtat discuţii cu conducerile mai multor spitale şi a analizat mai multe situaţii în care se puneau pro­bleme similare.

„Procentul de servicii nedecontate a variat de la o unitate medicală la alta. În unele cazuri chiar a fost un procent neglijabil, în altele, nu“, a mai spus preşedintele CJAS.

Disfuncţionalităţile sistemului informatic prin care se validează serviciile medicale au fost reclamate de mai multe ori de spitale şi de medicii de familie. Aceştia din urmă spun chiar că sistemul cade cu regularitate în anumite zile.

Unii medici de familie au observat că documentul medical este folosit în zadar în zilele de vineri, motiv pentru care au, deocamdată, doar suspiciuni că nefuncţionarea sistemului nu este doar o coincidenţă. Din cau­ză că sistemul nu este funcţional mai ales vinerea, medicii îşi programează în aceste zile numai minori la consultaţie, pentru că adolescenţii şi copiii nu au card de sănătate. 

Soluţia însă nu pare a fi de durată, din moment ce CNAS a anunţat luna trecută că, de la anul, cardul de sănătate ar putea deveni obligatoriu şi pentru minori.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Răzbunarea lui Bill

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.