Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sesizări în serie anul trecut

Spitalul „Socola“, abonat la amenzile DSP. Motivul: condițiile în care stau pacienții

GALERIE
pacienti, spital socola
  • pacienti, spital socola
- +

Într-un răspuns la o întrebare adresată Ministerului Sănătăţii (MS) de către senatorul ieşean Doru Pănescu se arată că, în ultimii ani, la Institutul de Psihiatrie „Socola“ au fost făcute 6 controale din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), fiind date 4 amenzi.

Mai exact, senatorul a solicitat, în scris, la finalul anului trecut, care sunt măsurile de control care au fost dispuse în ultimii doi ani la „Socola“, dar şi în alte spitale din Iaşi. În perioada 2017 - 2019 serviciul de control în Sănătate Publică de la DSP Iaşi a făcut aceste controale, în urma a 7 sesizări cu privire la diferite nereguli. Astfel, anul trecut, în 2019, au fost cele mai multe controale, cei de la DSP mergând de 4 ori în control şi încă o dată în recontrol, verificând dacă au fost rezolvate problemele de la sistemul de încălzire al unităţii, dar şi dacă au fost identificate spaţii pentru spitalizarea pacienţilor din Pavilionul Winkler. În anul 2017, în urma controalelor, cei de la DSP au solicitat asigurarea permanentă a secţiilor cu produse biocide necesare, dar şi cu produse de curăţenie, „achiziţionarea unui număr suficient de recipienţi corespunzători pentru efectuarea toaletei la pat a pacienţilor imobilizaţi astfel încât să se evite apariţia infecţiilor asociate asistenţei medicale“, dar şi reinstruirea personalului referitor la efectuarea toaletei pacienţilor imobilizaţi la pat. Deşi senatorul ieşean a solicitat şi reclamaţiile oficiale din partea angajaţilor care au ajuns la MS, precum şi măsurile care sunt necesare, în răspunsul de la minister nu este precizat acest lucru. 
 
Există spitale care în zece ani nu şi-au rezolvat problemele 
 
Referitor la situaţia din celelalte spitale din judeţ, în perioada 2017-2019 au fost 116 controale, o parte dintre ele pe baza a 28 de sesizări, fiind date 18 amenzi în valoare totală de 22.500 de lei. Acestea au vizat condiţiile igienico-sanitare, activitatea serviciilor sau a compartimentelor de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, cunoştinţele personalului în vederea prevenirii apariţiei infecţiilor, dar şi stadiul de îndeplinire a măsurilor asumate de fiecare manager. „S-a constatat că medicii raportează infecţiile asociate asistenţei medicale apărute în secţii şi a crescut colaborarea cu specialistul epidemiolog din spital. Există spitale unde angajaţii nu respectă procedurile de lucru privind curăţenia spaţiilor, igiena mâinilor, gestionarea corectă a deşeurilor. Acestea au fost motivele pentru care au fost aplicate sancţiunile contravenţionale (avertismente şi amenzi)“, se precizează în răspunul înaintat de secretarul de stat Nelu Tătaru.
 
De asemenea, s-a observat că există spitale care reuşesc să îşi respecte planurile anuale, dar şi unităţi medicale care şi-au îndeplinit doar 30% din obiective, motivele fiind legate de fondurile insuficiente. „În acest context, este de remarcat faptul că programele-cadru de conformare cu termen 2020 cuprind obiective asumate încă din anul 2010 şi nerealizate nici în prezent: rezerva de apă, staţii de epurare/decontaminare a apelor uzate, reabilitarea unor corpuri de clădire sau a spitalului, respectarea numărului de paturi/salon, a suprafeţei/pat, a numărului de grupuri sanitare şi duşuri“, se mai menţionează în răspunsul oferit de MS. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri