Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Spitalul „Socola”, asaltat de tot mai mulţi ieşeni în delir

GALERIE
delir
  • delir
- +

Delirul şi halucinaţiile duc, netratate, spre schizofrenie.

Tot mai multe persoane ajung la Spitalul de Psihiatrie cu delir şi halucinaţii. Tulburările psihotice îi fac să aibă vedenii şi să se teamă chiar şi de propria lor umbră. Boala atacă atât tineri, cât şi vârstnici, indiferent de situaţia economică sau statutul social.

Un pacient în vârstă de 23 de ani, diagnosticat cu delir, a ajuns la spital în urmă cu o săptămână. Tânărul, în vârstă de 23 de ani, susţinea că este urmărit de fiinţe demonice. „Era extrem de agitat şi de speriat. Nu putea să doarmă bine, se speria din orice şi credea că demonii pe care îi vedea îi vor face rău“, a declarat dr. Ovidiu Alexinschi, medicul psihiatru al ieşeanului. Psihoza tânărului era atât de avansată, încât acesta îi descria pe demoni cu amănuntul, le dădea chiar şi nume şi simţea permanent că sunt lângă el. „Cu ajutorul medicaţiei, acesta şi-a mai revenit, dar are episoade în care din nou are vedenii. Oricum, faţă de când a venit prima dată, acum a început şi el să se îndoiască de ceea ce spune că vede“, a adăugat dr. Alexinschi. Bărbatul s-a îmbolnăvit acum un an jumătate, iar familia nu îşi explică cum s-a ajuns la aşa ceva. „Rudele acestuia au afirmat că nu a avut probleme majore, că totul s-a petrecut deodată, cel mai probabil pe fondul unui psihostresant, dar şi al vulnerabilităţii biologice“, a adăugat medicul psihiatru.

Cadrele medicale susţin că debuturile zgomotoase ale psihozelor sunt cele mai uşor de tratat şi au un pronostic bun. „Dacă totul s-ar fi petrecut în linişte, familia şi-ar fi dat seama târziu că este bolnav şi poate nu ar fi avut mari şanse de recuperare. Acum însă, pacientul este stabil şi dacă respectă corect medicaţia şi vine la timp la controale, este posibil să-şi revină în cele din urmă“, a precizat dr. Alexinschi.

Tulburarea psihotică necesită un timp de circa o lună de internare, pentru a putea fi monitorizată corespunzător. După externare, pacientul trebuie să revină periodic la spital şi să fie supravegheat acasă. De asemenea, pentru ca halucinaţiile să nu reapară, acesta trebuie să aibă un tratament bine stabilit, pe care să-l ia acasă o perioadă.

Un alt bărbat cu delir a ajuns la „Socola“ acum două zile. Botoşăneanul avea, la fel ca tânărul, vedenii. Potrivit specialiştilor, aproximativ 15% dintre pacienţii acuţi care trec pragul unităţii medicale în decursul unui an sunt cu tulburări psihotice care, netratate corespunzător, duc la schizofrenie.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri