Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Spitalul de Arși: Un centru la nivel european nu se poate face decât într-o clădire nouă

GALERIE
spitalul de arsi
  • spitalul de arsi
- +

Reprezentanții Spitalului de Arși au declarat că infecțiile la marii arși survin și în marile centre din lume, dar că probabil rata de infecție era mai mică dacă în România exista un centru de arşi la nivel occidental, ceea ce nu se poate face decât într-o clădire nouă. 

Purtătorul de cuvânt Adrian Stănculea, șeful Secției de Terapie Intensivă, a precizat că, dintre cei 27 de răniți din Colectiv internați în unitate, au decedat șase, dintre care trei în spital "aproape sigur din cauza infecţiilor".

Aceste infecții, la marii arși, nu sunt însă cauzate de mizerie, ci de faptul că pielea nu le mai funcționează ca o barieră.

"Ideea este că întotdeauna într-o secţie de terapie-intensivă a marelui ars există contaminare bacteriană şi implicit infecţie. Şi în cărţile de specialitate a doua etapă, cronologic vorbind, a pacientului mare ars este etapa infecţioasă. În condiţiile în care probabil dacă în România exista un centru de arşi la nivel occidental de exemplu în care fiecare pacient mare ars era cu propriul său salon, cu propria asistentă, cu propriul management, probabil că rata de infecţie era ceva mai mică, dar asta nu înseamnă că în marile spitale şi centre de arşi din lume nu se întâmplă astfel de infecţii", a spus directorul medical Cristian Niţescu.

Nițescu a subliniat că aceste infecții apar și în străinătate, adăugând și că mai multe filtre înseamnă mai puține riscuri pentru pacient.

"Dar nu puteam noi să transferăm pacienţii. Noi nu putem hotărî, noi am primit nişte pacienţi pe care i-am tratat maximal, nu doar că au fost din Colectiv, pentru că aşa tratăm toţi bolnavii arşi care vin. (...) Trebuie să înţelegeţi un lucru: pacientul poate pleca în afară fie la cererea personală sau a familiei, şi asta însemnând că familia îşi asumă costurile respective, care sunt extrem de mari, fie la nivel de autoritate, pentru că noi suntem spital public, spital de stat", a mai spus medicul de la Arşi.

Jurnaliștii au mai întrebat dacă autoritățile cunosc situația de la Spitalul de Arși, unde există o singură cadă.

"Bănuiesc că autorităţile ştiu cu ce se confruntă spitalele din România. Este o singură cadă pentru că nu există spaţii să putem două sau şapte sau zece. Şi în mod normal un salon care ar conţine un singur pat de mare ars ar trebui să aibă cada proprie, vorbesc de marii arşi, cei peste 40-50%", a spus Stănculea, precizând că respectiva cadă este sterilizată după fiecare utilizare.

El a mai spus că la terapie intensivă la Spitalul de Arși sunt două paturi de mare ars, ceea ce este, cel puțin până acum, o realizare care nu se mai regăsește în alte spitale de profil din România.

"Gândiţi-vă că la nivelul unei ţări să zicem extrem de bine reprezentate, cum este Germania sau, eu ştiu, Israel sau Franţa, la nivelul întregii ţări există doar câteva centre de arsuri, trei - patri centre, fiecare cu șapte - zece paturi. La o asemenea catrastrofă nici toate centrele de arsuri din Franţa sau Germania nu ar fi putut primi atâţia pacienţi, vorbesc de mari arşi", a mai spus Stănculea.

El a mai menționat că, pentru unii răniți din Colectiv, cu leziuni pulmonare grave, medicii din străinătate au hotărât că nu-şi asumă riscul să îi preia.

"Pacienţii sunt trataţi aici în condiţii nu neapărat comparabile, nu poţi, indiferent cum ai vrea să zici, nu poţi să te compari cu Parisul sau cu Berlinul sau cu Londra sau cu alte centre de arşi, dar pentru România este cel mai bun centru de arşi", a adăugat Stănculea.

Întrebat ce au cerut autorităţilor, Stănculea a spus că o clădire nouă.

"Ce să le cerem? O clădire nouă. Asta am cerut dintotdeauna. De câte ori au venit am cerut o clădire nouă. Un centru de arşi la nivel european nu se poate face decât într-o clădire nouă", a mai spus medicul, precizând că Spitalul de Arși funcționează în actuala clădire de 23 de ani.

La rândul lui, doctroul Niţescu a adăugat că reprezentanții Spitalului de Arși au spus de nenumărate ori, şi prim-ministrului, şi ministrului Sănătăţii, care sunt condiţiile din unitate.

"Le-am explicat cum trebuie să arate un centru de mare arşi, cum ar trebui organizată infrastructura pentru marii arşi în România. Mai departe, pot eu să construiesc spitalele? Toată lume a spus: «Ok, bine că ne-aţi spus să vedem ce putem să facem mai departe». Eu ce pot să vă zic, şi e foarte important, e că bolnavii aceştia au fost trataţi maximal la condiţiile din România. Au primit absolut tot ce au avut nevoie. Am avut tot ce ne-a trebuit, şi nu fac o chestie aşa de propagandă. Ne-a ajutat programul pentru bolnavul critic care a funcţionat în toate spitalele. Toţi bolnavii au avut acces la toate antibioticele şi la toate medicamentele în condiţiile pe care le-a avut fiecare spital", a mai spus Nițescu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri