Spitalul de Boli Infecțioase Iași extinde campaniile de vaccinare!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

De la începutul anului, 4 copii au murit din cauza rujeolei

Spitalul de Boli Infecțioase Iași extinde campaniile de vaccinare!

GALERIE
vaccinare-doiunudoitrei
 • vaccinare-doi
 • unu
 • doi
 • trei
- +

Specialiștii infecționiști atenționează că sezonul de gripă nu s-a terminat încă: Centrul European de Control  al Bolilor Infecțioase  a transmis că epidemia de gripă va mai dura încă 2-3 săptămâni în luna aprilie, ceea ce înseamnă că e posibil să ne mai confruntăm cu cazuri de gripă.

Medicii subliniază că numărul mare de  îmbolnăviri și cazurile foarte grave de anul acesta, ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru populație, mai ales pentru cei care evită sau refuză vaccinarea.

Pericolul gripei nu a trecut

Sper ca măcar după experiența de anul acesta oamenii să înțeleagă că gripa poate ucide chiar persoane tinere, fără tare și singura modalitate eficientă de a ne proteja este vaccinarea.  Epidemia de gripă de anul acesta a avut câteva particularități care au avut răsunet atât în rândul pacienților, cât și în activitatea medicală. În primul rând, spre deosebire de anul trecut, în acest an a crescut abrupt numărul de cazuri chiar de la începutul lunii ianuarie; au fost diagnosticate cu gripă AH1N1 și gripă de tip B. Din nefericire, am avut și 6 decese din cauza gripei AH1N1 la pacienți cu vârste între 35 și 55 de ani -  pacienți cu factori de risc cum sunt  fumatul, supraponderabilitate. Decesul s-a produs prin insuficiență respiratorie ca urmare a acțiunii devastatoare a virusului gripal  la nivelul aparatului respirator. Repet: gripa poate ucide și oamenii ar trebui să se gândească de două ori atunci când evită vaccinarea, Iar dacă nu se soldează cu deces, poate cauza suferințe importante”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași. 

Aceasta a adăugat că adulții care au avut gripă s-au plâns de  o senzație de sfârșeală cumplită, alături de episoade  de frisoane și febră  epuizante, dureri musculare și articulare deosebite,  dificultate mare în respirație și senzația de palpitație din cauza  tahicardiei care apare ca urmare a afectării cordului de către virusul gripal.

La copii, gripa tip B a determinat o complicație musculară - miozită. Aceștia se prezentau la câteva zile de la terminarea puseului febril, cu dureri musculare deosebite care făceau imposibil mersul. Să nu uităm că începând cu vârsta de șase luni și copiii pot fi vaccinați antigripal. Ne-am confruntat deci cu cazuri clinice deosebit de grave și a trebuit să facem față unui număr foarte mare de pacienți,  ceea ce a  însemnat un efort financiar,  dar și un volum de muncă deosebit  din partea echipei medicale si administrative a echipei Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Campanie provaccinare susținută de Consiliul Județean Iași

"Vorbim deci de o boală cu efecte majore, dar care poate fi prevenită prin vaccinare. Acesta a fost și motivul pentru care am promovat vaccinarea antigripală printr-un proiect realizat împreună cu domnul președinte al CJ, domnul inginer Maricel Popa. De altfel, la demararea proiectului la începutul lunii octombrie, atât domnul Președinte, dar și o parte dintre salariații CJ s-au vaccinat, exemplul personal fiind una dintre modalitățile de a susține o astfel de campanie”, a mai adăugat prof. dr.  Carmen Dorobăț.

Al doilea proiect: intensificarea ratei de vaccinare antirujeolică la copii!

De adăugat că, efortul Spitalului de Boli Infecțioase Iași a fost cu atât mai mare,  cu cât tot în această perioadă, medicii infecționiști s-au confruntat cu un număr semnificativ de cazuri de rujeolă, dintre care unele foarte grave.

”Dacă prin aceste eforturi se vaccinează  în plus și un singur copil, este un câștig! Să nu uităm că formele grave de rujeolă  duc la deces  în rândul copiilor!”

De la începutul anului am înregistrat patru decese la copii, toate din județul Bacău.  Știm că s-a ajuns la această situație din cauza tendinței antivaccinare care se propagă în rândul opiniei publice prin rețelele de socializare. Acest trend a ajuns și în mediul rural, unde foarte multe persoane au telefoane inteligente și tablete și au acces la informațiile nefondate care circulă online. Acesta fost și motivul pentru care împreună cu președintele CJ Iași am inițiat un al doilea proiect  pentru a crește rata de vaccinare antirujeolică  la nivelul județului Iași.

"Cu ajutorul domnului  președinte Maricel Popa am mobilizat primarii de comune, medicii de familie și împreună cu directorul DSP-ului, am reușit să ridicăm procentul de vaccinare antirujeolică la copii,  de la 68% la aproape  74%. Poate nu pare  foarte mult în termeni matematici,  dar vă asigur că, dacă prin aceste eforturi, se vaccinează  în plus și un singur copil, este un câștig. De asemenea, deoarece în ultima perioadă am avut un număr mare de transferuri de copii cu forme grave de rujeolă din județele Moldovei,  am extins acest proiect pentru intensificarea vaccinării antirujeolice la copil și în afara granițelor Iașului. Săptămâna  trecută  am fost în județul Bacău, unde la Consiliul Județean, alături de reprezentanții DSP Bacău și ai Spitalului Județean Bacău  ne-am întâlnit cu primarii și medicii de familie din acest județ.

Datorită succesului acestor campanii, am hotărât să le extindem și la nivelul județelor Vaslui și Botoșani. În acest sens, avem promisiuni de susținere din partea domnului președinte Maricel Popa, dar și a domnului deputat  Tudor Cihodaru. Și acesta s-a implicat și ne-a susținut în toate campaniile inițiate și derulate de noi. Subliniez că vorbim de o necesitate reală de a extinde campaniile de intensificare a vaccinării în toate județele Moldovei, deoarece  ne confruntăm în continuare cu cazuri grave de rujeolă la copii. Chiar la începutul acestei săptămâni, am avut două cereri de avize de transfer din județele Moldovei, doi copii cu rujeolă aflați în stare gravă, unul în vârstă de doi ani, celălalt în vârstă de 8 luni.  Ne bucură faptul că autoritățile  au înțeles că aceste proiecte reprezintă o prioritate la nivelul județului, dar și a zonei Moldovei din punct de vedere al sănătății publice.  Este important acest ajutor deoarece sprijinul autorităților județene înseamnă implicarea autorităților locale, care au influență și pot convinge familiile să-și vaccineze copiii. Ca și concluzie, acest fenomen, val antivaccinare recunoscut la nivel mondial, își face simțită prezența și în România nu doar în orașe, ci și în mediul rural; și acum oamenii ne întreabă care este legătura între autism și vaccinarea antirujeolică.  Datorită acestor campanii inițiate de Spitalul de Boli Infecțioase Iași și susținute de CJ Iași, oamenii  pot primi răspunsuri la întrebări de la profesioniști; pot fi convinși să ia o decizie după ce au fost corect informați. Repet: orice copil vaccinat, este un câștig! Uităm că rujeola este o boală foarte contagioasă care poate îmbrăca forme grave,  cu risc crescut de deces. Reamintesc de cele 4 cazuri de decese la copii cu forme grave de rujeolă înregistrate la noi de la începutul acestui an”, a subliniat din nou  prof. dr. Carmen Dorobăț.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.