Traficantul olog - „Umanismul dreptului penal” a fost invocat în premieră la un proces de judecătorii ieșeni
Eduard Lesenciuc s-a întors la Podu Iloaiei cu o indemnizatie de handicap acordata de statul i (...)
citeste totsambata, 21.05.2022
Specialiștii infecționiști atenționează că sezonul de gripă nu s-a terminat încă: Centrul European de Control al Bolilor Infecțioase a transmis că epidemia de gripă va mai dura încă 2-3 săptămâni în luna aprilie, ceea ce înseamnă că e posibil să ne mai confruntăm cu cazuri de gripă.
Medicii subliniază că numărul mare de îmbolnăviri și cazurile foarte grave de anul acesta, ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru populație, mai ales pentru cei care evită sau refuză vaccinarea.
Pericolul gripei nu a trecut
”Sper ca măcar după experiența de anul acesta oamenii să înțeleagă că gripa poate ucide chiar persoane tinere, fără tare și singura modalitate eficientă de a ne proteja este vaccinarea. Epidemia de gripă de anul acesta a avut câteva particularități care au avut răsunet atât în rândul pacienților, cât și în activitatea medicală. În primul rând, spre deosebire de anul trecut, în acest an a crescut abrupt numărul de cazuri chiar de la începutul lunii ianuarie; au fost diagnosticate cu gripă AH1N1 și gripă de tip B. Din nefericire, am avut și 6 decese din cauza gripei AH1N1 la pacienți cu vârste între 35 și 55 de ani - pacienți cu factori de risc cum sunt fumatul, supraponderabilitate. Decesul s-a produs prin insuficiență respiratorie ca urmare a acțiunii devastatoare a virusului gripal la nivelul aparatului respirator. Repet: gripa poate ucide și oamenii ar trebui să se gândească de două ori atunci când evită vaccinarea, Iar dacă nu se soldează cu deces, poate cauza suferințe importante”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Aceasta a adăugat că adulții care au avut gripă s-au plâns de o senzație de sfârșeală cumplită, alături de episoade de frisoane și febră epuizante, dureri musculare și articulare deosebite, dificultate mare în respirație și senzația de palpitație din cauza tahicardiei care apare ca urmare a afectării cordului de către virusul gripal.
La copii, gripa tip B a determinat o complicație musculară - miozită. Aceștia se prezentau la câteva zile de la terminarea puseului febril, cu dureri musculare deosebite care făceau imposibil mersul. Să nu uităm că începând cu vârsta de șase luni și copiii pot fi vaccinați antigripal. Ne-am confruntat deci cu cazuri clinice deosebit de grave și a trebuit să facem față unui număr foarte mare de pacienți, ceea ce a însemnat un efort financiar, dar și un volum de muncă deosebit din partea echipei medicale si administrative a echipei Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Campanie provaccinare susținută de Consiliul Județean Iași
"Vorbim deci de o boală cu efecte majore, dar care poate fi prevenită prin vaccinare. Acesta a fost și motivul pentru care am promovat vaccinarea antigripală printr-un proiect realizat împreună cu domnul președinte al CJ, domnul inginer Maricel Popa. De altfel, la demararea proiectului la începutul lunii octombrie, atât domnul Președinte, dar și o parte dintre salariații CJ s-au vaccinat, exemplul personal fiind una dintre modalitățile de a susține o astfel de campanie”, a mai adăugat prof. dr. Carmen Dorobăț.
Al doilea proiect: intensificarea ratei de vaccinare antirujeolică la copii!
De adăugat că, efortul Spitalului de Boli Infecțioase Iași a fost cu atât mai mare, cu cât tot în această perioadă, medicii infecționiști s-au confruntat cu un număr semnificativ de cazuri de rujeolă, dintre care unele foarte grave.
”Dacă prin aceste eforturi se vaccinează în plus și un singur copil, este un câștig! Să nu uităm că formele grave de rujeolă duc la deces în rândul copiilor!”
De la începutul anului am înregistrat patru decese la copii, toate din județul Bacău. Știm că s-a ajuns la această situație din cauza tendinței antivaccinare care se propagă în rândul opiniei publice prin rețelele de socializare. Acest trend a ajuns și în mediul rural, unde foarte multe persoane au telefoane inteligente și tablete și au acces la informațiile nefondate care circulă online. Acesta fost și motivul pentru care împreună cu președintele CJ Iași am inițiat un al doilea proiect pentru a crește rata de vaccinare antirujeolică la nivelul județului Iași.
"Cu ajutorul domnului președinte Maricel Popa am mobilizat primarii de comune, medicii de familie și împreună cu directorul DSP-ului, am reușit să ridicăm procentul de vaccinare antirujeolică la copii, de la 68% la aproape 74%. Poate nu pare foarte mult în termeni matematici, dar vă asigur că, dacă prin aceste eforturi, se vaccinează în plus și un singur copil, este un câștig. De asemenea, deoarece în ultima perioadă am avut un număr mare de transferuri de copii cu forme grave de rujeolă din județele Moldovei, am extins acest proiect pentru intensificarea vaccinării antirujeolice la copil și în afara granițelor Iașului. Săptămâna trecută am fost în județul Bacău, unde la Consiliul Județean, alături de reprezentanții DSP Bacău și ai Spitalului Județean Bacău ne-am întâlnit cu primarii și medicii de familie din acest județ.
Datorită succesului acestor campanii, am hotărât să le extindem și la nivelul județelor Vaslui și Botoșani. În acest sens, avem promisiuni de susținere din partea domnului președinte Maricel Popa, dar și a domnului deputat Tudor Cihodaru. Și acesta s-a implicat și ne-a susținut în toate campaniile inițiate și derulate de noi. Subliniez că vorbim de o necesitate reală de a extinde campaniile de intensificare a vaccinării în toate județele Moldovei, deoarece ne confruntăm în continuare cu cazuri grave de rujeolă la copii. Chiar la începutul acestei săptămâni, am avut două cereri de avize de transfer din județele Moldovei, doi copii cu rujeolă aflați în stare gravă, unul în vârstă de doi ani, celălalt în vârstă de 8 luni. Ne bucură faptul că autoritățile au înțeles că aceste proiecte reprezintă o prioritate la nivelul județului, dar și a zonei Moldovei din punct de vedere al sănătății publice. Este important acest ajutor deoarece sprijinul autorităților județene înseamnă implicarea autorităților locale, care au influență și pot convinge familiile să-și vaccineze copiii. Ca și concluzie, acest fenomen, val antivaccinare recunoscut la nivel mondial, își face simțită prezența și în România nu doar în orașe, ci și în mediul rural; și acum oamenii ne întreabă care este legătura între autism și vaccinarea antirujeolică. Datorită acestor campanii inițiate de Spitalul de Boli Infecțioase Iași și susținute de CJ Iași, oamenii pot primi răspunsuri la întrebări de la profesioniști; pot fi convinși să ia o decizie după ce au fost corect informați. Repet: orice copil vaccinat, este un câștig! Uităm că rujeola este o boală foarte contagioasă care poate îmbrăca forme grave, cu risc crescut de deces. Reamintesc de cele 4 cazuri de decese la copii cu forme grave de rujeolă înregistrate la noi de la începutul acestui an”, a subliniat din nou prof. dr. Carmen Dorobăț.
Cuvinte cheie: + vaccinare, rujeola, dorobat, infectioase, gripa
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Reportaj la „doza patru” - Discuţii pro şi contra, pe holurile cabinetelor medicale
România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?
Doi ciobani l-au zvântat în bătaie pe veterinarul care le-a găsit câteva oi bolnave
Fostul finanţator al Dinamo, Nicolae Badea, dă tărcoale Iaşului: vrea 10 milioane lei
„Ne vedem la Mitropolie”: o nouă serie de evenimente organizată de Arhiepscopia Iaşilor
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*
Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu
Şofer beat, reţinut după ce a intrat cu maşina într-un microbuz la Valea Lupului
În sfârşit, Poliţia a depistat în trafic un permis românesc falsificat
A furat telefonul din maşină, Poliţia l-a prins, apoi păgubitul s-a împăcat cu hoţul
Un șofer prins duhnind a alcool a refuzat să sufle şi să meargă la analize
Duminică începe la Iaşi cel mai important turneu de tenis destinat copiilor
A ieşit la o plimbare nocturnă de plăcere, dar a ajuns după gratii
Ministerul Apărării din Republica Moldova anchetează un furt din echipamentul militar
Cine visează la funcții în partid? Candidaturi pentru Consiliul Naţional al PNL
EXCLUSIV: Accident şocant în CUG: A scos capul din canal şi a fost ucis de o maşină (FOTO- UPDATE)
Ucrainenii estimează că cel puţin 28.700 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului
Tribunal internaţional special pentru crimele de război din Ucraina
Sergentul rus Vadim Şişimarin, judecat cu privire la crimă de război în Ucraina, pledează nevinovat
Nepotisme ca-n balcani la naţionala Olandei. Ronald Koeman l-a ales secund pe fratele său Erwin
ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
Percheziții acasă la interlopul Adrian Corduneanu. A fost săltat pentru amenințări
Preşedintele ANAF este nemulţumit că angajaţii din subordine sunt în vârstă
Premierul Nicolae Ciucă laudă administraţiile liberale şi Clujul. “Am să cer licenţă pentru export”
Formaţia Atletico Mineiro a stabilit un record în Copa Libertadores: 18 meciuri fără eşec
Festivalul Național de Folclor „Constantin Arvinte”, Iași, 24 - 27 mai 2022 (P)
Cântăreaţa Rihanna, în vârstă de 34 de ani, a devenit mamă. Ea a născut un băieţel
Ion Barbu, ”Îmblânzitorul de pietre”, vine la ArtEast Gallery
Cercetătorii au descoperit cum să comunice cu oamenii în timp ce aceștia dorm și visează
Cum vrea Twitter să combată dezinformarea legată de conflictul din Ucraina
Suspans la PSG. Mbappe va anunţa duminică dacă rămâne sau pleacă
Ucraina va primit rachete avansate anti-navă din SUA pentru a lupta împotriva blocadei ruseşti
Românii au intrat în economiile din bănci şi fonduri mutual: aproape un miliard numai în martie
Modern, clasic, elegant - mobilier de baie cu personalitate de la Orsini Mobili (P)
Agresorii ruşi se plâng că mai multe comisariate militare au fost atacate cu cocktailuri Molotov
Preţurile petrolului au revenind pe creştere după pierderi mari
Particulele de aer poluat din creierele tinerilor, asociate cu Alzheimer și Parkinson
Anunţ îngrijorător al şefei FMI: Liderii financiari la nivel mondial trebuie să se pregătească
Iaşul, Braşovul sau Târgovişte? Hai sa ne votam orașul pentru “Destinaţia Anului”
City-managerul bătăuş, chemat la raport în CL: ce face şi câţi bani ridică din bugetul Iaşului?
Vestiarul Politehnicii e gol din nou. Doar cinci seniori mai sunt sub contract!
Nicolae GRECUGeneraţia de AUR şi sporturile |
arh. Ionel OANCEACreşterea oraşului |
pr. Constantin STURZULumina de la capătul Luminiţei |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor. |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.