Spitalul de Boli Infecțioase Iași extinde campaniile de vaccinare!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 25.11.2020

De la începutul anului, 4 copii au murit din cauza rujeolei

Spitalul de Boli Infecțioase Iași extinde campaniile de vaccinare!

GALERIE
vaccinare-doiunudoitrei
 • vaccinare-doi
 • unu
 • doi
 • trei
- +

Specialiștii infecționiști atenționează că sezonul de gripă nu s-a terminat încă: Centrul European de Control  al Bolilor Infecțioase  a transmis că epidemia de gripă va mai dura încă 2-3 săptămâni în luna aprilie, ceea ce înseamnă că e posibil să ne mai confruntăm cu cazuri de gripă.

Medicii subliniază că numărul mare de  îmbolnăviri și cazurile foarte grave de anul acesta, ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru populație, mai ales pentru cei care evită sau refuză vaccinarea.

Pericolul gripei nu a trecut

Sper ca măcar după experiența de anul acesta oamenii să înțeleagă că gripa poate ucide chiar persoane tinere, fără tare și singura modalitate eficientă de a ne proteja este vaccinarea.  Epidemia de gripă de anul acesta a avut câteva particularități care au avut răsunet atât în rândul pacienților, cât și în activitatea medicală. În primul rând, spre deosebire de anul trecut, în acest an a crescut abrupt numărul de cazuri chiar de la începutul lunii ianuarie; au fost diagnosticate cu gripă AH1N1 și gripă de tip B. Din nefericire, am avut și 6 decese din cauza gripei AH1N1 la pacienți cu vârste între 35 și 55 de ani -  pacienți cu factori de risc cum sunt  fumatul, supraponderabilitate. Decesul s-a produs prin insuficiență respiratorie ca urmare a acțiunii devastatoare a virusului gripal  la nivelul aparatului respirator. Repet: gripa poate ucide și oamenii ar trebui să se gândească de două ori atunci când evită vaccinarea, Iar dacă nu se soldează cu deces, poate cauza suferințe importante”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași. 

Aceasta a adăugat că adulții care au avut gripă s-au plâns de  o senzație de sfârșeală cumplită, alături de episoade  de frisoane și febră  epuizante, dureri musculare și articulare deosebite,  dificultate mare în respirație și senzația de palpitație din cauza  tahicardiei care apare ca urmare a afectării cordului de către virusul gripal.

La copii, gripa tip B a determinat o complicație musculară - miozită. Aceștia se prezentau la câteva zile de la terminarea puseului febril, cu dureri musculare deosebite care făceau imposibil mersul. Să nu uităm că începând cu vârsta de șase luni și copiii pot fi vaccinați antigripal. Ne-am confruntat deci cu cazuri clinice deosebit de grave și a trebuit să facem față unui număr foarte mare de pacienți,  ceea ce a  însemnat un efort financiar,  dar și un volum de muncă deosebit  din partea echipei medicale si administrative a echipei Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Campanie provaccinare susținută de Consiliul Județean Iași

"Vorbim deci de o boală cu efecte majore, dar care poate fi prevenită prin vaccinare. Acesta a fost și motivul pentru care am promovat vaccinarea antigripală printr-un proiect realizat împreună cu domnul președinte al CJ, domnul inginer Maricel Popa. De altfel, la demararea proiectului la începutul lunii octombrie, atât domnul Președinte, dar și o parte dintre salariații CJ s-au vaccinat, exemplul personal fiind una dintre modalitățile de a susține o astfel de campanie”, a mai adăugat prof. dr.  Carmen Dorobăț.

Al doilea proiect: intensificarea ratei de vaccinare antirujeolică la copii!

De adăugat că, efortul Spitalului de Boli Infecțioase Iași a fost cu atât mai mare,  cu cât tot în această perioadă, medicii infecționiști s-au confruntat cu un număr semnificativ de cazuri de rujeolă, dintre care unele foarte grave.

”Dacă prin aceste eforturi se vaccinează  în plus și un singur copil, este un câștig! Să nu uităm că formele grave de rujeolă  duc la deces  în rândul copiilor!”

De la începutul anului am înregistrat patru decese la copii, toate din județul Bacău.  Știm că s-a ajuns la această situație din cauza tendinței antivaccinare care se propagă în rândul opiniei publice prin rețelele de socializare. Acest trend a ajuns și în mediul rural, unde foarte multe persoane au telefoane inteligente și tablete și au acces la informațiile nefondate care circulă online. Acesta fost și motivul pentru care împreună cu președintele CJ Iași am inițiat un al doilea proiect  pentru a crește rata de vaccinare antirujeolică  la nivelul județului Iași.

"Cu ajutorul domnului  președinte Maricel Popa am mobilizat primarii de comune, medicii de familie și împreună cu directorul DSP-ului, am reușit să ridicăm procentul de vaccinare antirujeolică la copii,  de la 68% la aproape  74%. Poate nu pare  foarte mult în termeni matematici,  dar vă asigur că, dacă prin aceste eforturi, se vaccinează  în plus și un singur copil, este un câștig. De asemenea, deoarece în ultima perioadă am avut un număr mare de transferuri de copii cu forme grave de rujeolă din județele Moldovei,  am extins acest proiect pentru intensificarea vaccinării antirujeolice la copil și în afara granițelor Iașului. Săptămâna  trecută  am fost în județul Bacău, unde la Consiliul Județean, alături de reprezentanții DSP Bacău și ai Spitalului Județean Bacău  ne-am întâlnit cu primarii și medicii de familie din acest județ.

Datorită succesului acestor campanii, am hotărât să le extindem și la nivelul județelor Vaslui și Botoșani. În acest sens, avem promisiuni de susținere din partea domnului președinte Maricel Popa, dar și a domnului deputat  Tudor Cihodaru. Și acesta s-a implicat și ne-a susținut în toate campaniile inițiate și derulate de noi. Subliniez că vorbim de o necesitate reală de a extinde campaniile de intensificare a vaccinării în toate județele Moldovei, deoarece  ne confruntăm în continuare cu cazuri grave de rujeolă la copii. Chiar la începutul acestei săptămâni, am avut două cereri de avize de transfer din județele Moldovei, doi copii cu rujeolă aflați în stare gravă, unul în vârstă de doi ani, celălalt în vârstă de 8 luni.  Ne bucură faptul că autoritățile  au înțeles că aceste proiecte reprezintă o prioritate la nivelul județului, dar și a zonei Moldovei din punct de vedere al sănătății publice.  Este important acest ajutor deoarece sprijinul autorităților județene înseamnă implicarea autorităților locale, care au influență și pot convinge familiile să-și vaccineze copiii. Ca și concluzie, acest fenomen, val antivaccinare recunoscut la nivel mondial, își face simțită prezența și în România nu doar în orașe, ci și în mediul rural; și acum oamenii ne întreabă care este legătura între autism și vaccinarea antirujeolică.  Datorită acestor campanii inițiate de Spitalul de Boli Infecțioase Iași și susținute de CJ Iași, oamenii  pot primi răspunsuri la întrebări de la profesioniști; pot fi convinși să ia o decizie după ce au fost corect informați. Repet: orice copil vaccinat, este un câștig! Uităm că rujeola este o boală foarte contagioasă care poate îmbrăca forme grave,  cu risc crescut de deces. Reamintesc de cele 4 cazuri de decese la copii cu forme grave de rujeolă înregistrate la noi de la începutul acestui an”, a subliniat din nou  prof. dr. Carmen Dorobăț.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Condiţia sincerităţii

Lucian DÎRDALA

Condiţia sincerităţii

Problema este că noi avem alegeri acum, iar campania electorală ar trebui să fie intervalul în care să-i întrebăm pe politicieni cum vor proceda mai încolo. Dacă vrem să ameliorăm funcţionarea sistemului nostru politic, sinceritatea este una dintre condiţiile fundamentale.

Filmuletul zilei

opinii

Memoria Moldovei reloaded (II)

Florin CÎNTIC

Memoria Moldovei reloaded (II)

Dincolo de festivism şi artificii, se cuvine să vedem victoria de la Chişinău a Maiei Sandu printr-o lentilă de Realpolitik, dacă vrem să ne folosească la ceva. Iar arhivele oferă nu numai argumente identitare şi istorice, dar şi sugestii de bună guvernare.

De ce mă ocup cu literatura?

Radu PĂRPĂUȚĂ

De ce mă ocup cu literatura?

Într-un articol pe care l-am publicat cu ani în urmă în „Ziarul de Iaşi” scriam despre profesiunea mea de credinţă ca scriitor. În articolul „Scrisul” vorbeam despre faptul că scrierea literaturii îţi mănâncă toată viaţa. Scrisul şi gândul la scris îţi ocupă tot timpul, te devorează, nu te lasă ziua, îţi omoară nopţile, te chinuie în tren, în taxi, în parc şi vai! la serviciu, peste tot, clipă de clipă, zi de zi. 

Ca-n vis...

Nicolae TURTUREANU

Ca-n vis...

Ieri, o zi în care „m-am simţit”, adică n-am fost aşa nesimţit, ca-n altele. Dar proiectele matinale s-au zburătăcit. Mai întâi, am cedat insistenţelor (de câteva zile) ale „ăstora”, de-a-mi instala un nou program pe computer. La naiba, acum toate-s puse altfel, iar eu umblu ca un elefănţel printre porţelanuri... Şi nu pricep mai nimic. 

pulspulspuls

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Una scurtă pe azi tot din zona Ţaigherimii, stimaţi participanţi la trafic, dacă tot i-am avut în vizor în ultimele zile pe aceşti băieţi isteţi. 

Caricatura zilei

Licitație

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.