anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Spitalul de la Lețcani s-a deschis fără paturi ATI. Stațiile de oxigen nu sunt testate

GALERIE
spital mobil letcani ati
  • spital mobil letcani ati
- +

Complexul de la Leţcani funcţionează cu 30 de paturi pentru bolnavii cu forme uşoare şi medii de Covid-19. În câteva zile vor fi disponibile şi primele paturi echipate pentru terapie intensivă. Prezent ieri la Leţcani, ministrul Sănătăţii a făcut din nou apel la respectarea măsurilor individuale de protecţie şi de limitare a răspândirii pandemiei

 

Primii pacienţi cu Covid-19 au fost transferaţi ieri de la Spitalul de Boli Infecţioase la complexul medical amplasat la Leţcani, devenit secţie externă a spitalului. „Vedeţi o echipă complexă care îmbracă tot ceea ce înseamnă activitate medicală”, a prezentat jurnaliştilor directorul spitalului, în câteva cuvinte, corpul medical detaşat din prima zi la Leţcani. Este vorba de 4 medici, 10 infirmiere şi 10 asistente. Ei se vor ocupa mai întâi de o zonă cu 30 de paturi pentru bolnavii confirmaţi cu Covid-19, forme uşoare şi forme medii. „Am pregătit 24 de paturi de terapie intensivă, dar încă aşteptăm proba de funcţionare a staţiilor de oxigen. Terapia intensivă e risc vital şi, ca urmare, trebuie să meargă perfect aceste staţii”, declara managerul Carmen Dorobăţ ieri, înaintea sosirii primilor pacienţi. Pentru zona ATI, personalul menţionat mai sus va trebui suplimentat cu 7 medici şi 20 de asistenţi medicali.

În funcţie de cerere, de necesitatea internării, toate cele 94 de paturi autorizate în prima fază (între care 24 de terapie intensivă, la care se vor adăuga încă 24, dacă va fi nevoie) vor fi puse la dispoziţia pacienţilor în cursul săptămânii viitoare, a declarat directorul spitalului. La momentul întâlnirii cu mass-media, Carmen Dorobăţ a menţionat că „la Boli Infecţioase, la Iaşi, nu mai este niciun loc”.

Cât priveşte cheltuielile legate de funcţionarea complexului de la Leţcani, ea a precizat că a fost finalizat contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, „pentru că era foarte important să ştim pe ce substrat financiar ne bazăm”.

La spitalul modular a venit ieri şi ministrul Sănătăţii. După un tur al complexului, Nelu Tătaru a confirmat deschiderea spitalului cu o primă zonă de 30 de paturi, urmată de primele 24 de paturi de terapie intensivă. „Noi, ca sistem medical, ne extindem. Am solicitat spitalelor să pregătească şi 10 la sută din paturile de terapie intensivă în spitalele non-Covid. Am cerut de asemenea să pregătească şi 15 la sută din paturile pentru terapie obişnuită din spitalele non-Covid. Ne extindem, dar suntem acelaşi corp medical de şase luni de zile, dar să ne gândim că sunt şi pacienţi cu patologie non-Covid. Haideţi să avem grijă şi de ei”, a chemat ministrul, referindu-se inclusiv „la noi, cei din stradă”.

El a spus că numărul cazurilor de îmbolnăvire va continua să crească în următoarele zile. „Restricţiile impuse până acum ar trebui să-şi facă efectul în următoarele două-trei săptămâni, dar ţine foarte mult de fiecare dintre noi”, a afirmat ministrul. Nelu Tătaru a adăugat că măsurile de control vor fi accentuate, inclusiv cele efectuate de poliţişti în civil. Cât priveşte alegerile parlamentare din 6 decembrie, Tătaru a invitat „să adaptăm alegerile la pandemie, şi nu pandemia la alegeri”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri americane (I)

Alexandru LĂZESCU

Alegeri americane (I)

Actualele alegeri din Statele Unite nu sunt în principal o competiţie între doi candidaţi, ci între două viziuni radical diferite privind tipul de societate din America

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre enigmele alegerilor prezidenţiale din SUA

Nichita DANILOV

Câte ceva despre enigmele alegerilor prezidenţiale din SUA

Mergeam cu autobuzul 42 CUG – Copou, pe traseul ce cuprinde Bazarul, dealul Cetăţuia, cartierul Frumoasa, Manta Roşie, Pasarela Bucium, Bulevardul Socola, Bulevardul Tudor Vladimirescu, Elena Doamnă, Tg. Cucu, Bulevardul Independenţei, Casa Studenţilor, Universitatea, Supermagazinul Copou, Rondul de la Agronomie şi înapoi. Făcusem de câteva ori traseul, stând pe scaun şi privind pe geam.

Scrisoarea tovarăşului Călugăr

Michael ASTNER

Scrisoarea tovarăşului Călugăr

Prin ianuarie 1974, tata a primit o scrisoare oficială de mulţumire de la maiorul în rezervă Ioan Călugăr, comandantul Centrului de Pregătire Militară a Tineretului pentru Apărarea Patriei de pe lîngă Întreprinderea de Confecţii „Steaua Roşie“ Sibiu. Iat-o:

Cu cât mai rău, cu atât mai bine. WATWCT

Dana ȚABREA

Cu cât mai rău, cu atât mai bine. WATWCT

Nu îmi mai permit în actualul context pandemic să vă îndemn să fiţi buni. Pentru că mă uit în jur şi observ că oamenii buni au cam dispărut. Sau – dacă au dispărut – nu au fost niciodată acolo. Însă nu voi înceta să vă călăuzesc privirea spre frumos, iar astfel poate măcar cineva se va descoperi vreodată pe sine, într-o relaţie reală cu celălalt.

pulspulspuls

Cine şi ce primeşte la partidoiul ieşean

Cine şi ce primeşte la partidoiul ieşean

Ok, ştim că azi e sâmbătă şi, aşa cum v-am obişnuit, încercăm pe cât putem să nu vă plictisim şi în uichend cu subiecte din politichia cea sulfuroasă de Bahlui, dar iacătă că azi nu prea avem ce face şi, cum bătălia pentru liste la partidoiul ieşean mai are un pic şi iese în stradă, la bulivar, am zic că musai să vă spunem şi domniilor voastre două vorbe.

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.