anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Spitalul de Neurochirurgie Iaşi încă aşteaptă să poată face transplant de cornee

GALERIE
neuro
 • neuro
- +

Transplantul de cornee care urma să fie efectuat în Clinica de Oftalmologie a Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi a rămas în stadiu de aşteptare. Deşi în luna februarie a acestui an conducerea unităţii medicale susţinea că dosarul a fost depus şi următorul pas este acreditarea clinicii, după ce a fost acreditat spitalul, reprezentanţii Centrului Regional de Transplant şi ai Agenţiei Naţionale de Transplant spun că nu există niciun dosar depus în acest sens. 

„Din câte ştiu eu, nu a fost depus niciun dosar, nu am cunoştinţă despre aşa ceva“, a precizat dr. Victor Zota, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant. De asemenea, şi coordonatoarea Centrului Regional de Transplant (CRT) susţine că reprezentanţii spitalului ar fi trebuit, în mod normal, să primească un răspuns în decurs de 30 de zile. „Ştiam că există intenţia de depunere a dosarului în vederea acreditării de ani de zile, însă nu ştiu dacă a existat ceva concret. Dacă nu au primit răspuns, fie nu a fost depus, fie nu corespunde. Nu cred că a existat vreun dosar de acreditare depus, însă voi verifica“, a completat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatoarea CRT.

Clinica de Oftalmologie a funcţionat mai întâi la Spitalul „Dr. C. I. Parhon“, încă din 1960, iar treisprezece ani mai târziu a fost mutată odată cu înfiinţarea Spitalului de Neurochirurgie. În cadrul acesteia s-a făcut primul transplant de cornee acum 40 de ani, de către prof. dr. Sergiu Buiuc. În momentul de faţă, în cadrul acestei clinici se fac operaţii pentru reconstrucţia globului ocular posttraumatic, de cataractă, dar şi tratament pentru afecţiunile retinei şi glaucomului. Un astfel de centru de transplant de cornee există la Spitalul „Sf. Spiridon“ care a fost acreditat în urmă cu mai mulţi ani. Transplantul de cornee ajută persoanele care au corneea afectată de boli sau traumatisme şi care împiedică vederea să poată vedea din nou, fiind considerat transplantul cu cele mai multe şanse de reuşită. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.