anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

Spitalul din Leţcani, incompetenţă sau rea-voinţă?

GALERIE
cosmin pasca
 • cosmin pasca
- +

Că spitalul de la Leţcani a fost instrumentalizat politic de Maricel Popa (PSD) şi Costel Alexe (PNL) nu există niciun dubiu. Întrebarea e dacă dincolo de o birocraţie criminală, întârzierea nejustificată a proiectului ascunde fapte de natură penală.

Astăzi (vineri, 16 octombrie) ar urma să fie internaţi primii pacienţi cu Covid-19 în spitalul mobil de la Leţcani. Cel puţin aşa a promis ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, prezent în weekend la Iaşi. Contractul pentru amenajarea unităţii sanitare a fost semnat pe 21 aprilie, în urmă cu aproape şapte luni. Prin comparaţie, asociaţia „Dăruieşte Viaţa” a dat în funcţiune un spital cu acelaşi profil în două luni, după ce autorităţile au pus beţe în roate proiectului timp de o lună. Veţi spune că investiţia făcută în Capitală are dimensiuni mai reduse decât spitalul din Leţcani. Da şi nu. Unitatea din Iaşi a fost proiectată să asigure asistenţă medicală unui număr mai mare de pacienţi, dar azi vor deveni funcţionale numai 24 de paturi la Terapie Intensivă şi 30 pentru cazurile cu forme medii de infectare cu Covid-19. Practic, în această primă fază, va „deservi” un număr de pacienţi comparabil cu spitalul pus pe picioare în 30 de zile de asociaţia „Dăruieşte Viaţa”.

Timpul pierdut de autorităţile din Iaşi, cuantificabil în vieţile unor bolnavi cărora sistemul le-a închis uşa în nas, este strigător la cer. Cum se explică lentoarea decidenţilor într-o problemă de viaţă şi de moarte? Cât de înfiorătoare poate fi birocraţia în România? Un comunicat remis săptămăna trecută de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi oferă o fărâmă de răspuns. Potrivit documentului, solicitarea de obţinere a acordului de mediu de către titular (Agenţia EURONEST) a fost depusă la APM Iaşi pe 12 iunie, iar APM Iaşi a comunicat acestuia pe 30 iunie procedura de urmat şi documentaţia necesară. Înţelegeţi? A fost nevoie de 18 zile pentru ca nişte funcţionari să comunice altor funcţionari ce proceduri şi hârtii sunt necesare. Cât de elaborate pot fi aceste proceduri pentru ca o instituţie - în speţă APM - să aibă nevoie de 18 zile pentru a redacta o serie de cerinţe standard pentru o construcţie ridicată în câmp? Şi dacă la Leţcani s-ar fi înălţat un reactor nuclear sau un cosmodrom, 18 zile pentru a da drumul la o corespondenţă ar fi fost o perioadă prea îndelungată. Dar hai să presupunem că funcţionarii de la Mediu au fost puşi în faţa unui proiect din cale-afară de dificil. Că au lucrat la foc continuu 18 zile pentru a formula corespunzător o scrisoare. Ce să vezi. EURONEST depune documentaţia solicitată abia pe 18 septembrie (la mai bine de o lună şi jumătate de la primirea scrisorii), dar, cităm din comunicatul APM Iaşi, fără informaţiile relevante: modul de amplasare şi funcţionare a modulelor, modalitatea de asigurare cu utilităţile necesare, gestionare apelor uzate etc. Adică, din două una. Fie funcţionarii EURONEST au lucrat o lună şi jumătate la un document care nu răspundea unor solicitări elementare transmise de Agenţia de Mediu, fie funcţionarii APM n-au fost în stare în cele 18 zile să descrie coerent, cu liniuţă de la capăt, care sunt solicitările. În ambele cazuri, avem de-a face cu incompetenţa unor funcţionari care s-a tradus prin privarea unor pacienţi în stare gravă de servicii de sănătate.

Să fie vorba numai de incompetenţă? Ne întoarcem la comunicatul din 8 octombrie remis de APM Iaşi, de unde aflăm că autorizaţia de mediu pentru funcţionarea (nu construcţia) spitalului nu a fost solicitată până la data respectivă, dar angajaţii de la Mediu au purtat discuţii cu reprezentanţii Spitalului de Infecţioase pentru a pune la punct documentaţia necesară. Cu alte cuvinte, funcţionarii de la Mediu au devenit peste noapte pro-activi, au lăsat naibii redactarea în 18 zile a unei scrisori şi s-au transformat în consultanţi pro-bono ai Spitalului de Infecţioase. Întâmplător sau nu, miracolul s-a produs după ce şeful lor, ministrul Mediului, Costel Alexe, a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean.

Că spitalul de la Leţcani a fost instrumentalizat politic de Maricel Popa (PSD) şi Costel Alexe (PNL) nu există niciun dubiu. Întrebarea e dacă dincolo de o birocraţie criminală, întârzierea nejustificată a proiectului ascunde fapte de natură penală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Nimic de salvat

Pavel LUCESCU

Nimic de salvat

Încăput pe mâna lui Barna, Ghinea, Drulă, Năsui şi prietenii, USR a devenit un soi de anexă libertariană a PNL, unde ar fi logic să şi sfârşească, alături de gaşca Câţu-Gorghiu.

opinii

Simple notaţii

Alexandru CĂLINESCU

Simple notaţii

Sorin Oprescu mi-a fost dintotdeauna profund antipatic, şi asta înainte să aflu despre matrapazlâcurile lui. Îmi părea un şmecher de „capitală”, un ins cu apucături golăneşti, vulgar şi agresiv. Îl situam cam pe aceeaşi treaptă cu Becali, deşi la acesta din urmă mai puteam detecta nişte urme de umanitate. Am aflat, în urma condamnării lui Oprescu, ceea ce, probabil, ştia destulă lume: doctorul lucra în stil mare, cerea şpăgi colosale, avea - precum mafioţii - oameni de încredere care îl protejau şi îşi asumau treburile riscante. 

Tencuiala antiseismică

Neculai SEGHEDIN

Tencuiala antiseismică

Desigur, o legendă urbană, unul din miturile care însoţesc toate amintirile, povestirile, convingerile legate de cutremur, care au dus la dezvoltarea unei adevărate culturi a seismului în România.

Love story la “om la lună”

George PLEȘU

Love story la “om la lună”

Se face curând un an de zile de când nu am mai scos din player-ul maşinii cd-ul cu albumul În caz de om la lună, strigaţi „om la lună, stânga/ dreapta” după caz.

pulspulspuls

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

PULS

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

Multă lumea ne-a tot întrebat în ultima vreme unde o fi dispărut din peisaj sinatoarea de Iaşi cu cea mai mare greutate (la quintale ne referim, nu la influenţă, evident), dar şi cu gura cea mai mare. Ei bine, stimaţi telespectatori, am apelat pentru un răspuns la această spinoasă problemă a politichiei locale, naţionale şi, de ce nu, chiar evropeneşti am putea spune, la aceeaşi sursă a noastră care ne-a spus câte una sau alta la momentul candidaturii ei la Iaşi pe listele auriste, când mai nimeni nu ştia de un’ s-o ia pe madam: adicătelea amicul Archibald Tănase, stimaţi telespectatori, că sigur vă era olecuţă dor de el, nu-i aşa?

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.