Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.12.2023

Spitalul Inimii de la Miroslava, susținut cu fanfară pe plan local, eșuează în Parlament

GALERIE
Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară
  • Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară
- +

Deşi cei mai mulţi semnatari sunt de la PSD, proiectul s-a împiedicat la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor. Este nevoie de această lege? Unii politicieni ieşeni cred că, dacă Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară va pierde finanţarea prin PNRR, rămâne o obligaţie pentru Ministerul Sănătăţii.

Un proiect legislativ susţinut de toţi aleşii PSD Iaşi şi de câţiva de la USR, dar de niciun parlamentar liberal, rătăceşte prin labirintul parlamentar. Evident, nu e singura iniţiativă „rătăcită“ astfel, dar în acest caz este vorba de Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară care ar urma să fie construit la Miroslava.

Proiectul constituie vârful de lance al guvernării liberale locale: noul spital a fost prezentat încă de la alegerile locale din 2020 drept unul cu finanţare sigură 100 la sută prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Anul trecut, costul estimat al realizării şi dotării instituţiei medicale era de 350 de milioane de euro, din care PNRR ar urma să asigure mai mult de jumătate. Proiectul a parcurs până acum aproape toate etapele birocratice obligatorii. Zilele acestea se fac corecţii punctuale la studiul de fezabilitate, după cum am aflat de la vicepreşedintele CJ, Marius Dangă.

IRMC se află pe o listă cu alte 48 de proiecte similare, din care ar urma să fie selectate 25 pentru finanţare prin PNRR. De ce 25, nimeni dintre cei cu care am stat de vorbă nu ne-a putut explica. Însă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirma luna trecută că singurul criteriu pentru cele 49 era existenţa unui studiu de fezabilitate. „Din această listă ar trebui să alegem 25, tot pe baza unor criterii, la care lucrăm“, a mai spus ministrul, adăugând că „sudul şi estul ţării sunt vitregite în acest proiect“.

Propunerea legislativă privind IRMC a trecut de Senat în octombrie, apoi a primit avize de la Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi de la Comisia juridică. La începutul lunii februarie a intrat în dezbaterea Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci. În mod surprinzător, au fost extrem de puţine voturi în favoarea proiectului. Cosette Chichirău ne-a spus că au fost foarte multe abţineri şi că, astfel, propunerea nu a primit aviz. Nu este clar cum s-a votat in comisie, dar sunt informaţii că inclusiv reprezentanţi ai PSD şi USR au votat împotrivă sau s-au abţinut.Iniţial, proiectul trebuia să fie readus pe ordinea de zi, dar în cele din urmă a fost trimis la ultima comisie de la care necesită aviz, Comisia pentru sănătate şi familie, împreună cu un raport preliminar de respingere.

Această din urmă comisie, al cărei preşedinte este Nelu Tătaru, a discutat în şedinţele din acest an doar proiecte de lege care aveau termen de raportare anul trecut sau chiar 2019. Prin urmare, „Legea IRMC“ va mai avea de aşteptat, deşi preşedintele PSD Iaşi Maricel Popa ne spunea că depune toate eforturile pentru ca proiectul să treacă. Liderul social-democrat a precizat că legea ar fi o măsură de siguranţă pentru cazul în care institutul nu ar mai prinde finanţarea prin PNRR.

Oarecum surprinzătoare este lipsa oricărei susţineri din partea PNL pentru acest proiect de lege. Surprinzătoare pentru că, anul trecut, PNL Iaşi a reuşit să reunească majoritatea actorilor politici din Regiunea de Nord-Est într-o manifestare menită să arate susţinerea unanimă a proiectului Totuşi, surse din cadrul PNL Iaşi ne-au spus că proiectul s-ar putea dovedi util dacă n-ar mai prinde finanţarea prin PNRR. Oarecum ca Legea Autostrăzii Unirii – care la vremea ei a întâlnit opoziţia PSD, dar care acum reprezintă un fel de poliţă de asigurare că proiectul A8 va merge înainte.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Un caz şcoală despre cât preţ pune primarul Mihai Chirica pe interesul Iaşului şi al ieşenilor şi cât contează pentru el sintagma Iaşul – Capitala Culturală a României, de care, de altfel, abuzează în discursuri publice până la saţietate. E vorba de cazul Baia Turcească.

opinii

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Alexandru CĂLINESCU

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Fapt este că tânărul Pleșu se mișca dezinvolt nu numai în zona artelor plastice. dar și în teritoriul literaturii sau în acela al filosofiei. Teoretiza reușind să evite ariditatea conceptuală, era erudit fără pedanterie, scria de pe atunci admirabil, în egală măsură nuanțat și precis. Sunt pagini pe care, dacă îmi este permis să fac o supoziție, cred că le-ar semna și astăzi.

Jurnalul lui Asachi (7)

Neculai SEGHEDIN

Jurnalul lui Asachi (7)

Puțină lume poate reproduce un vers din Asachi, sau un titlu din opera acestuia. Puțini dintre noi știm ce a făcut, de fapt, Asachi în cultura română. Cu toate acestea, Asachi are o mare valoare simbolică, este un bun național, un blazon al culturii noastre, fiind, pur și simplu, …Asachi!

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

pr. Constantin STURZU

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

Următoarea „mişcare”, cea de a treia, este cea mai delicată şi necesită multă îndrăzneală. Vedem că Hristos nu-l cruţă deloc pe acel tânăr evlavios şi râvnitor, ci îi pune în faţă o alegere mai mult decât incomodă: aceea de a-şi vinde averea, de a împărţi totul săracilor şi de a urma cu totul Fiului lui Dumnezeu. 

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Una tare pe azi, stimaţi telespectatori: voi ştiţi care este ultimul zvon ce tropăie băţos prin politichia mâloasă de Bahlui de sar stropi murdari în toate derecţiile, inclusiv pe pereţii cei galbeni ai sediului proaspăt văruit din Podu Roş? 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri