anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Spitalul Inimii de la Miroslava, susținut cu fanfară pe plan local, eșuează în Parlament

GALERIE
Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară
 • Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară
- +

Deşi cei mai mulţi semnatari sunt de la PSD, proiectul s-a împiedicat la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor. Este nevoie de această lege? Unii politicieni ieşeni cred că, dacă Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară va pierde finanţarea prin PNRR, rămâne o obligaţie pentru Ministerul Sănătăţii.

Un proiect legislativ susţinut de toţi aleşii PSD Iaşi şi de câţiva de la USR, dar de niciun parlamentar liberal, rătăceşte prin labirintul parlamentar. Evident, nu e singura iniţiativă „rătăcită“ astfel, dar în acest caz este vorba de Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară care ar urma să fie construit la Miroslava.

Proiectul constituie vârful de lance al guvernării liberale locale: noul spital a fost prezentat încă de la alegerile locale din 2020 drept unul cu finanţare sigură 100 la sută prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Anul trecut, costul estimat al realizării şi dotării instituţiei medicale era de 350 de milioane de euro, din care PNRR ar urma să asigure mai mult de jumătate. Proiectul a parcurs până acum aproape toate etapele birocratice obligatorii. Zilele acestea se fac corecţii punctuale la studiul de fezabilitate, după cum am aflat de la vicepreşedintele CJ, Marius Dangă.

IRMC se află pe o listă cu alte 48 de proiecte similare, din care ar urma să fie selectate 25 pentru finanţare prin PNRR. De ce 25, nimeni dintre cei cu care am stat de vorbă nu ne-a putut explica. Însă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirma luna trecută că singurul criteriu pentru cele 49 era existenţa unui studiu de fezabilitate. „Din această listă ar trebui să alegem 25, tot pe baza unor criterii, la care lucrăm“, a mai spus ministrul, adăugând că „sudul şi estul ţării sunt vitregite în acest proiect“.

Propunerea legislativă privind IRMC a trecut de Senat în octombrie, apoi a primit avize de la Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi de la Comisia juridică. La începutul lunii februarie a intrat în dezbaterea Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci. În mod surprinzător, au fost extrem de puţine voturi în favoarea proiectului. Cosette Chichirău ne-a spus că au fost foarte multe abţineri şi că, astfel, propunerea nu a primit aviz. Nu este clar cum s-a votat in comisie, dar sunt informaţii că inclusiv reprezentanţi ai PSD şi USR au votat împotrivă sau s-au abţinut.Iniţial, proiectul trebuia să fie readus pe ordinea de zi, dar în cele din urmă a fost trimis la ultima comisie de la care necesită aviz, Comisia pentru sănătate şi familie, împreună cu un raport preliminar de respingere.

Această din urmă comisie, al cărei preşedinte este Nelu Tătaru, a discutat în şedinţele din acest an doar proiecte de lege care aveau termen de raportare anul trecut sau chiar 2019. Prin urmare, „Legea IRMC“ va mai avea de aşteptat, deşi preşedintele PSD Iaşi Maricel Popa ne spunea că depune toate eforturile pentru ca proiectul să treacă. Liderul social-democrat a precizat că legea ar fi o măsură de siguranţă pentru cazul în care institutul nu ar mai prinde finanţarea prin PNRR.

Oarecum surprinzătoare este lipsa oricărei susţineri din partea PNL pentru acest proiect de lege. Surprinzătoare pentru că, anul trecut, PNL Iaşi a reuşit să reunească majoritatea actorilor politici din Regiunea de Nord-Est într-o manifestare menită să arate susţinerea unanimă a proiectului Totuşi, surse din cadrul PNL Iaşi ne-au spus că proiectul s-ar putea dovedi util dacă n-ar mai prinde finanţarea prin PNRR. Oarecum ca Legea Autostrăzii Unirii – care la vremea ei a întâlnit opoziţia PSD, dar care acum reprezintă un fel de poliţă de asigurare că proiectul A8 va merge înainte.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.