anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Spitalul mobil de la Lețcani va fi avansat în grad și trecut în rezervă

GALERIE
spital mobil, letcani
 • spital mobil, letcani
- +

La un an de la aducerea modulelor componente la Leţcani, respectiv şase luni de la sistarea funcţionării lui, complexul modular este propus să treacă în administrarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean. Între timp, o comisie de consilieri judeţeni a lucrat la un raport care nu dezvăluie nimic nou: spitalul a fost o achiziţie bună, dar gestionată prost

 

Comisia specială de analiză, alcătuită din consilieri judeţeni dintre care "nu toţi au pregătire profesională în domeniu", a finalizat raportul asupra situaţiei obiectivului de investiţii "Spitalul Mobil CoVid-19 Regiunea de Nord-Est România". Documentul, în care se regăseşte şi menţiunea citată mai sus, recunoaşte că achiziţionarea spitalului a fost un lucru bun, dar că gestionarea lui a fost defectuoasă.

Fără să sufle niciun cuvânt despre dimensiunea mult prea mare a complexului ca să poată fi administrat cum trebuie de o instituţie publică (256 de paturi faţă de doar 56, câte au alte spitale similare din ţară), raportul enumeră câteva lipsuri. Astfel, predarea/primirea de la furnizorul turc, respectiv către Spitalul de Boli Infecţioase s-a făcut fără un inventar clar. Apoi, deşi e un spital de război, nu a beneficiat de utilităţile necesare – cum ar fi o anumită putere instalată a reţelei electrice. De asemenea, spitalul de tip NATO ar fi destinat ţărilor calde, astfel că funcţionarea lui pe timp de iarnă în România ar fi defectuoasă. Din nou, lipseşte o comparaţie cu cele două spitale administrate de armată, la Timişoara şi Constanţa, realizate tot din module.

Expertize româneşti pentru un spital tip NATO

Comisia a mai constatat că unele echipamente medicale s-au defectat şi că altele n-au fost puse niciodată în priză, fiind în continuare sigilate în cutiile în care au venit. Totodată, Caietul de sarcini pe baza căruia s-a desfăşurat achiziţia în primăvara anului 2020 nu a fost bine pregătit, susţine comisia. Totuşi, la o lună după derularea procedurii la Iaşi, a organizat şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă o licitaţie similară la Bucureşti. Acolo însă câştigătorul (Unifarm) a abandonat contractul, şi procedura nu s-a mai reluat.

Citește și: Se redeschide spitalul mobil Leţcani? Toţi oficialii asigură că da

Partea bună din raport o reprezintă propunerile de la final. Astfel, deşi achiziţia poartă patalamaua NATO, membrii comisiei solicită un inventar al aparaturii medicale şi containerelor şi o expertiză pentru instalaţia electrică. Ziarul nostru a mai relatat despre oferte de sute de mii de euro pentru realizarea schemei electrice a complexului, trimise către Euronest şi reduse apoi, dar nu mai jos de 50 de mii de euro.

Raportul propune înfiinţarea unei administraţii a complexului, indiferent că acesta va fi redeschis sau va rămâne închis (în conservare). Separarea bunurilor între CJ Iaşi şi CJ Neamţ, instituţiile care au suportat financiar achiziţia complexului, este o altă propunere formulată de comisia specială.

În final, este invocată soluţia transformării spitalului mobil într-o secţie modulară pentru urgenţe, mai ales că printre dotări se numără o sală pentru intervenţii chirurgicale de mică anvergură şi cu două staţii PCR.

Ca şi acum un an, speranţa e la ISU

"În cazul în care se doreşte repunerea în funcţiune a spitalului, propunem predarea către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, instituţie care are în coordonare unităţi similare", încheie raportul. De altfel, pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a CJ se află un proiect de hotărâre privind "acordarea mandatului special reprezentanţilor Judeţului Iaşi în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor EURONEST în vederea întreprinderii demersurilor legale şi aprobării actelor juridice necesare pentru rezilierea Contractului de comodat nr.1936/11.09.2020 încheiat între EURONEST şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi transmiterea în folosinţa Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Mihail Grigore Sturza»". Amintim că preşedintele AGA, Dumitru Buzatu, ne-a declarat recent că a solicitat ISU preluarea complexului modular şi că e în aşteptarea unui răspuns.

Citește și: Ofertă ciudată pentru spitalul din Lețcani. 300.000 de euro pentru expertiză. Firma este din Miroslava

Achiziţionat cu aproximativ 11 milioane de euro, complexul instalat acum la Leţcani nu a prins nici trenul unui decont din fonduri europene, asociaţii precum Euronest, proprietarul spitalului, nefiind incluse în lista solicitanţilor. Dacă banii nu vor fi recuperaţi, trebuie menţionat şi că din termenul de garanţie al complexului au trecut deja 10 luni. Au mai rămas 14.

Citește și: Toţi au uitat de Spitalul Mobil. Cine plăteşte? Pandemia trece, povara pe ieşeni rămâne

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.