anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 26.09.2020

Spitalul mobil din Iași intră în faza autorizării. Cum va funcţiona?

GALERIE
spital mobil
  • spital mobil
- +

În ţară funcţionează trei unităţi de campanie ale armatei şi încă două în Capitală. Niciun spital de izolare şi tratament nu a fost achiziţionat până acum din fondurile europene puse la dispoziţie în acest scop la expirarea stării de urgenţă.

Consilierii judeţeni se vor pronunţa astăzi asupra trecerii spitalului mobil instalat la Leţcani în administrarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase. În acest fel, spitalul condus de Carmen Dorobăţ îşi va dubla practic numărul de paturi, de la 300 la 550, dintre care peste o cincime sunt echipate pentru terepie intensivă. Unitatea de campanie, cea mai mare de acest fel din ţară achiziţionată de la izbucnirea pandemiei, va intra în faza autorizării de funcţionare, procedură care începe pe fondul creşterii accentuate a numărului de îmbolnăviri de Covid-19. „Cu siguranţă vom mai avea o şedinţă extraordinară săptămâna viitoare pentru punerea în funcţiune a spitalului“, a anunţat şeful CJ.

Planul de management şi organigrama au fost depuse la Direcţia de Sănătate Publică pentru autorizarea spitalului mobil, a mai spus Maricel Popa. Unitatea medicală va funcţiona iniţial ca anexă externă a Spitalului de Boli Infecţioase, apoi va fi administrată împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean.

Preşedintele CJ nu a putut să dea detalii privind costurile de funcţionare, dar a spus că acestea vor fi decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

În privinţa organigramei, Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie şi coordonator al acţiunilor antiCovid-19 în spitalele subordonate CJ, afirma după semnarea contractului de achiziţie că va fi nevoie de aproximativ 200 de persoane pentru funcţionarea, în trei schimburi, a spitalului de campanie, la întreaga capacitate.

În ţară au mai fost deschise spitale modulare la Bucureşti – unul administrat de Primăria Capitalei ca unitate externă a Spitalului „Victor Babeş” (400 de paturi), unul realizat din donaţii la Spitalul Elias (38 de paturi) şi unul al armatei montat la Otopeni (14 paturi ATI) – şi la Constanţa, al armatei, achiziţionat de la Unifarm contra sumei de 11,5 milioane de lei (172 de paturi, dintre care 4 ATI). Acesta din urmă a trebuit să renunţe însă la corturi, care au fost înlocuite cu module, mai eficient de climatizat.

Dacă aceste unităţi duc lipsă de pacienţi, cel din Timişoara (60 de paturi, dintre care 4 ATI), alcătuit tot din corturi, era plin încă de la sfârşitul lunii trecute. Alte două spitale modulare, instalate în Bacău şi Braşov, cu aproximativ 50 de paturi fiecare, aşteaptă şi azi autorizaţiile de funcţionare, la două luni de la instalarea lor.

Niciun spital mobil nu a fost achiziţionat până acum din fondurile europene de 350 de milioane de lei, în cadrul apelului deschis pe 15 mai şi care se va închide pe 30 septembrie. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a derulat o procedură după modelul celei de la Iaşi. Unifarm a contestat termenul de primire a ofertelor, care a fost prelungit cu o săptămână. La începutul verii, aceeaşi companie a câştigat licitaţia, dar contractul încheiat pentru un spital cu 250 de paturi a fost reziliat pe 30 iuni, „în urma neîndeplini­rii clauzelor contractuale de către C.N. Unifarm S.A.”. Precizările au fost oferite de IGSU, la solicitarea ziarului nostru.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga I

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Afiș

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.