Spitalul mobil, într-adevăr unul de război: conflict total între CJ Iaşi şi Euronest. S-au luat de canapea
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Spitalul mobil, într-adevăr unul de război: conflict total între CJ Iaşi şi Euronest. S-au luat de canapea

GALERIE
spitalul mobil Letcani
  • spitalul mobil Letcani
- +

În timp ce şefii Consiliului Judeţean nu sunt convinşi nici de verificările inspectorilor de la Ministerul Sănătăţii, asociaţia care deţine complexul medical a demontat acuzaţiile. Euronest reclamă însă că acel control efectuat de oamenii ministrului Tătaru a fost efectuat fără ştirea asociaţiei.

 

La zece luni de la lansarea proiectului spitalului mobil, acesta rămâne investiţia publică cea mai consistentă, dar şi cea mai disputată care s-a derulat în judeţ din anul electoral 2020 şi până acum. După ce fostul preşedinte al Consiliului Judeţean a minimalizat deficienţele semnalate de Corpul de control al Ministerului Sănătăţii, actualul şef al CJ a anunţat că achiziţia complexului medical va fi verificată şi de Corpul de control al premierului. Alături de Costel Alexe, vicepreşedintele Marius Dangă a trecut în revistă mai multe nereguli din raportul făcut în vremea ministrului Nelu Tătaru, dar semnat de ministrul Vlad Voiculescu. Ar fi vorba de temperaturi scăzute în module, de echipament neomologat („care nu poate fi comercializat”) pentru utilizarea în Uniunea Europeană, de lipsa unor manuale tehnice şi a documentelor de garanţie.

Un comunicat remis ieri presei de către Asociaţia Euronest menţionează că „am luat act, cu indignare, de declaraţiile făcute pe 8 februarie a.c. de conducerea Consiliului Judeţean Iaşi, pe marginea Raportului Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii la Spitalul de la Leţcani. Verificarea a avut loc în perioada 9-13 noiembrie 2020. Până astăzi, nu am fost informaţi nici cu privire la efectuarea controlului, nici cu privire la rezultatele acestuia, deşi obiectivul verificat este în proprietatea Euronest”.

Directorul asociaţiei, Alina Popa, a respins punct cu punct neconformităţile enumerate de cei de la CJ: toate ventilatoarele au marcajul CE („era suficient să vrei să îl vezi”), la fel şi paturile din secţia ATI, ba mai mult – „TOATE echipamentele din dotarea Spitalului Leţcani au etichete de conformitate CE, certificate/ declaraţii de conformitate şi respectă standardele în domeniu”, suprafaţa saloanelor este de 60 mp la ATI, respectiv 70 mp la Boli Infecţioase (în raportul ministrului Tătaru este de 40 mp), transformatorul asigură o putere aproape dublă faţă de consumul întregului spital, manualele de utilizare există atât în format electronic, cât şi fizic. Totodată, „nu există niciun echipament din 2012 în dotarea Spitalului Leţcani”, conchide replica Euronest după ce preşedintele Costel Alexe a spus că mai multe echipamente au date de fabricaţie 2012-2014 şi „nimeni nu ştie unde au fost depozitate şi dacă sunt într-adevăr funcţionale la parametrii optimi”.

„Majoritatea covârşitoare a echipamentelor medicale este fabricată în 2019-2020 şi nu se precizează nicăieri în Raport că este vorba de un spital de campanie, nu de un spital de sine stătător. Nu putem să nu ne întrebăm, în acest context, cum arată rapoartele întocmite la unităţile mobile de terapie intensivă (cele instalate pe tiruri, cu 12 paturi în fiecare modul, ceea ce înseamnă că un tir ar trebui să aibă min. 5 m lăţime şi 30 m lungime, pentru a asigura 12 mp/pat) sau la spitalele de campanie instalate în

toată ţara, multe dintre ele în corturi… Suntem convinşi că toate au spaţiile de trecere etanşeizate şi conductele de alimentare cu apă izolate, că nu au nicio problemă cu asigurarea microclimatului (min. 21 grade) şi cu respectarea suprafeţei/pat şi că, în camerele de gardă ale personalului medical, canapelele nu sunt din material textil (o altă mare deficienţă identificată de Corpul de control)”, încheie ironic replica Euronest.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.