anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Spitalul mobil, într-adevăr unul de război: conflict total între CJ Iaşi şi Euronest. S-au luat de canapea

GALERIE
spitalul mobil Letcani
 • spitalul mobil Letcani
- +

În timp ce şefii Consiliului Judeţean nu sunt convinşi nici de verificările inspectorilor de la Ministerul Sănătăţii, asociaţia care deţine complexul medical a demontat acuzaţiile. Euronest reclamă însă că acel control efectuat de oamenii ministrului Tătaru a fost efectuat fără ştirea asociaţiei.

 

La zece luni de la lansarea proiectului spitalului mobil, acesta rămâne investiţia publică cea mai consistentă, dar şi cea mai disputată care s-a derulat în judeţ din anul electoral 2020 şi până acum. După ce fostul preşedinte al Consiliului Judeţean a minimalizat deficienţele semnalate de Corpul de control al Ministerului Sănătăţii, actualul şef al CJ a anunţat că achiziţia complexului medical va fi verificată şi de Corpul de control al premierului. Alături de Costel Alexe, vicepreşedintele Marius Dangă a trecut în revistă mai multe nereguli din raportul făcut în vremea ministrului Nelu Tătaru, dar semnat de ministrul Vlad Voiculescu. Ar fi vorba de temperaturi scăzute în module, de echipament neomologat („care nu poate fi comercializat”) pentru utilizarea în Uniunea Europeană, de lipsa unor manuale tehnice şi a documentelor de garanţie.

Un comunicat remis ieri presei de către Asociaţia Euronest menţionează că „am luat act, cu indignare, de declaraţiile făcute pe 8 februarie a.c. de conducerea Consiliului Judeţean Iaşi, pe marginea Raportului Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii la Spitalul de la Leţcani. Verificarea a avut loc în perioada 9-13 noiembrie 2020. Până astăzi, nu am fost informaţi nici cu privire la efectuarea controlului, nici cu privire la rezultatele acestuia, deşi obiectivul verificat este în proprietatea Euronest”.

Directorul asociaţiei, Alina Popa, a respins punct cu punct neconformităţile enumerate de cei de la CJ: toate ventilatoarele au marcajul CE („era suficient să vrei să îl vezi”), la fel şi paturile din secţia ATI, ba mai mult – „TOATE echipamentele din dotarea Spitalului Leţcani au etichete de conformitate CE, certificate/ declaraţii de conformitate şi respectă standardele în domeniu”, suprafaţa saloanelor este de 60 mp la ATI, respectiv 70 mp la Boli Infecţioase (în raportul ministrului Tătaru este de 40 mp), transformatorul asigură o putere aproape dublă faţă de consumul întregului spital, manualele de utilizare există atât în format electronic, cât şi fizic. Totodată, „nu există niciun echipament din 2012 în dotarea Spitalului Leţcani”, conchide replica Euronest după ce preşedintele Costel Alexe a spus că mai multe echipamente au date de fabricaţie 2012-2014 şi „nimeni nu ştie unde au fost depozitate şi dacă sunt într-adevăr funcţionale la parametrii optimi”.

„Majoritatea covârşitoare a echipamentelor medicale este fabricată în 2019-2020 şi nu se precizează nicăieri în Raport că este vorba de un spital de campanie, nu de un spital de sine stătător. Nu putem să nu ne întrebăm, în acest context, cum arată rapoartele întocmite la unităţile mobile de terapie intensivă (cele instalate pe tiruri, cu 12 paturi în fiecare modul, ceea ce înseamnă că un tir ar trebui să aibă min. 5 m lăţime şi 30 m lungime, pentru a asigura 12 mp/pat) sau la spitalele de campanie instalate în

toată ţara, multe dintre ele în corturi… Suntem convinşi că toate au spaţiile de trecere etanşeizate şi conductele de alimentare cu apă izolate, că nu au nicio problemă cu asigurarea microclimatului (min. 21 grade) şi cu respectarea suprafeţei/pat şi că, în camerele de gardă ale personalului medical, canapelele nu sunt din material textil (o altă mare deficienţă identificată de Corpul de control)”, încheie ironic replica Euronest.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Bronz specific

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.