Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Din 13 luni a putut fi folosit doar 4, şi atunci cu mari emoţii

Spitalul mobil Leţcani: se pune sau nu lacătul înapoi?

GALERIE
spitalul mobil Letcani
  • spitalul mobil Letcani
- +

Foarte probabil, o decizie va fi luată azi. Ieri, o firmă specializată a analizat posibilitatea de a obţine o temperatură acceptabilă în saloane. Dacă asta nu e posibil, vor fi mutaţi şi cei 30 de pacienţi rămaşi, iar spitalul se va închide din nou. Acesta a stat mai mult închis decât deschis.

 

Spitalul modular de la Leţcani, inaugurat în octombrie 2020 şi închis în ianuarie 2021, redeschis în urmă cu o lună, pe 13 octombrie 2021, este la un pas să fie închis din nou. În noaptea de miercuri, 10 noiembrie 2021, a început transferul a 26 de pacienţi către spitalele COVID şi suport-COVID din Iaşi fiindcă instalaţia de climatizare nu a mai făcut faţă temperaturilor negative. În ultima perioadă, temperatura în Iaşi a scăzut sub 0 grade.

Pentru a evita acumularea de oxigen în saloane, uşile de la spital au fost adesea deschise, inclusiv noaptea, iar instalaţia de căldură nu a reuşit să ridice în timp util temperatura înapoi în saloane. Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că temperatura a fost constant între 12 şi 19 grade, considerând că pacienţii nu pot fi trataţi în astfel de condiţii. „Este frig şi pentru un om sănătos, mai ales pentru un bolnav”, a declarat dr. Florin Roşu.

Pacienţii au fost transferaţi pe parcursul nopţii

Operaţiunea de transfer a început în jurul orei 23.00, a explicat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, fiind implicate echipe de medici şi autospeciale de la SMURD şi de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă. Abia spre dimineaţă a fost transferat ultimul pacient dintre cei 26, în timp ce alţi patru au fost externaţi acasă pentru finalizarea tratamentului acolo, sub observaţia medicului de familie. 13 pacienţi au fost internaţi direct pe Terapie Intensivă, în timp ce alţi 13 au fost duşi în spitale suport-COVID.

„Cei din ATI au fost transferaţi cu echipe de Terapie Intensivă Mobilă. Pacienţii au fost stabili în timpul transportului, au fost urmăriţi de echipele medicale şi evoluţia lor pe timpul transportului a fost una bună. Menţionez că pacienţii de ATI sunt pacienţi gravi, marea lor majoritate intubaţi, instabili hemodinamic, stabilizaţi cu suport hemodinamic”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu. În momentul de faţă, la Spitalul de Boli Infecţioase au mai rămas internaţi 30 de pacienţi, 13 la terapie intensivă şi 17 cu forme medii sau severe, cu potenţialul de a se agrava. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Florin Roşu, a spus că pentru aceştia există temperaturi adecvate în momentul de faţă, fiind comasaţi în două saloane adiacente. „Este, oricum, frig în tot spitalul”, a mai spus acesta. O companie a evaluat situaţia încălzirii pe parcursul zilei de ieri, iar dacă nu va avea o soluţie viabilă pentru remedierea problemei, se ia în calcul transferarea tuturor pacienţilor şi închiderea unităţii mobile.

Spitale pline, dar presiune uşor scăzută

În ultimele 24 de ore, în Iaşi au fost înregistrate 179 de cazuri, numărul total, de la începutul pandemiei, fiind de 69.555 de cazuri. În ultimele 24 de ore Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi a raportat 11 noi decese în rândul celor confirmaţi pozitiv, numărul total fiind de 1.701. Nu exista niciun pat liber la ATI în cursul zilei de ieri, mai ales în contextul transferării pacienţilor de la Leţcani. Însă prof.dr. Diana Cimpoeşu a declarat presei că în cursul zilei de ieri, la UPU „Sf. Spiridon”, erau trei ventilatoare neutilizate, care în perioada de vârf a valului patru au deservit aproape constant pacienţi.

„În ATI locurile sunt complet ocupate, în urgenţă mai avem trei ventilatoare libere, dar nu ne dorim să le ocupăm cu alţi pacienţi gravi, ci ca toţi cei care ajung să aibă o evoluţie favorabilă, nu să îi punem direct pe ventilator”, a spus prof.dr. Diana Cimpoeşu. Tot în ultimele 24 de ore, 1.056 de persoane s-au vaccinat anti-COVID-19 cu prima doză dintr-un vaccin ARN Mesager, în timp ce alţi 558 au optat pentru doza unică de la Johnson&Johnson.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri