anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Spitalul Mobil: s-au făcut primele simulări cu personal medical. Dar birocrația este sufocantă

GALERIE
Spital Mobil Letcani
  • Spital Mobil Letcani
- +

Medicii infecţionişti aşteaptă avizele ca pe aer: Spitalul de Infecţioase nu mai avea ieri niciun loc liber pentru pacienţi pozitivi Covid în stare gravă

După un număr record absolut - 172 de noi cazuri - raportat de Institutul Naţional de Sănătate Publică în urmă cu două zile, ieri, Iaşul avea doar 24 de noi infecţii cu coronavirus. Aparent, o zi relaxată pentru spitalele COVID şi suport COVID, dar nu a fost aşa. Spitalul de Boli Infecţioase este şi astăzi plin până la refuz, ieri, medicii infecţionişti aşteptând un loc liber la Secţia specială de ATI de la Spitalul de Neurochirurgie pentru transferarea unui pacient grav. În aceste condiţii, conducerea spitalului împreună cu Direcţia de Sănătate Publică se grăbesc să dea în folosinţă unitatea mobilă de la Leţcani. Primele simulări cu personal medical au fost deja făcute. “La nivelul spitalului am organizat deja ca şi simulare echipe de medici, asistenţi medicali, infirmieri şi îngrijitoare, care, cu data de 1 octombrie, să poată să se deplaseze la Leţcani, dacă toate celelalte condiţii vor fi îndeplinite”, a spus prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

În continuare, la spitalul modular lipsesc mai multe avize de funcţionare, cum ar fi cele de la ISU, de la ApaVital. “Inventarul continuă să se facă, toţi colegii de la contabilitate fiind acolo. Suntem spre finalul perioadei de obţinere a avizelor, acolo unde erau întârziate documentele. Intenţionăm să folosim aceste paturi la început mai ales pentru zona de confirmaţi, mai exact pentru pacienţii care nu prezintă probleme deosebite”, a adăugat Carmen Dorobăţ. Spitalul modular de la Leţcani ar fi o gură de oxigen pentru întreaga reţea sanitară implicată în tratarea pacienţilor COVID 19. Ieri, la Spitalul de Boli Infecţioase mai erau cinci paturi libere la confirmaţi, după ce la intrarea în gardă fuseseră doar două.

În schimb, la Compartimentul de Terapie Intensivă nu mai erau niciun pat liber din cele nouă, iar medicii infecţionişti aşteptau eliberarea unui loc la secţia COVID de la Spitalul de Neurochirgie pentru a putea transfera un pacient în stare gravă. În condiţiile creşterii numărului de noi cazuri şi aglomerării unităţilor medicale, o problemă apare în monitorizarea pacienţilor asimptomatici sau cu simptome uşoare şi care se află izolaţi. “Toţi pacienţii care sunt pozitivi, nu numai cei care sunt internaţi, trebuie evaluaţi de către un medic infecţionist. Vom vedea, dat fiind condiţiile în care ne aflăm, cât de bine vom reuşi să manageriem pacienţii care nu se află în spital dar care trebuie evaluaţi. Mă refer la pacienţii care se află în zone instituţionalizate, cum ar fi cămine de bătrâni, centre sociale”, a mai spus Carmen Dorobăţ.

Potrivit statisticilor naţionale, judeţul Iaşi, conform indicatorului cantitativ al capacităţii sistemului de răspuns calculat în baza ratei de incidenţă a numărului de focare, a ratei de transmitere şi gradul de ocupare al paturilor COVID 19 şi ATI, este situat în zona vulnerabilă, alături de Cluj, Alba, Braşov, Prahova şi Constanţa.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Parabola celor 15.000 de specialişti

Cătălin ONOFREI

Parabola celor 15.000 de specialişti

Dacă neamţul îl admiră în secret pe rus?

Filmuletul zilei

opinii

Risipa ca necesitate

Briscan ZARA

Risipa ca necesitate

Foarte puţine lucruri se mai repară, acum majoritatea se înlocuiesc cu altele noi. Atelierele de reparaţii sunt extrem de rare şi doar pentru „săraci, zgârciţi, înapoiaţi, prinşi în capcana trecutului ori nostalgici ai comunismului”.

Migraţia externă a ieşenilor

Ciprian IFTIMOAEI

Migraţia externă a ieşenilor

Ce a fost şi ce urmează după criza pandemică?

Încâlcita moştenire a Securităţii

Mihai DORIN

Încâlcita moştenire a Securităţii

Sau cum le-a explodat istoria în faţă.

pulspulspuls

Iacătă-i şi pe pesediştii ieşeni!

Iacătă-i şi pe pesediştii ieşeni!

Ca să nu fie mai prejos decât şefii Ciolacu şi Tudose, care au fost amendaţi pentru că stăteau 11 la o masă la o pensiune-restaurant din Buzău, iacătă că sâmbăta asta pesediştii ieşeni s-au adunat şi ei ca să sărbătorească Ziua Recoltei, la un local din zona Ciurchi. 

Caricatura zilei

(continuarea desenului de ieri)

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.