Spitalul mobil se mută pe bd. C.A.Rosetti, întrebările rămân. De ce Guvernul a decontat pentru alte judeţe, dar nu şi pentru Iaşi?

marți, 18 octombrie 2022, 01:50
4 MIN
 Spitalul mobil se mută pe bd. C.A.Rosetti, întrebările rămân. De ce Guvernul a decontat pentru alte judeţe, dar nu şi pentru Iaşi?

Este posibil ca, în toamna anului viitor, Transagropolis să găzduiască din nou târgul pentru fermieri şi industrie alimentară AGRALIM. Complexul medical din curtea parcului agroindustrial va fi relocat în apropierea locului unde se va construi Spitalul Regional de Urgenţe.

 

Au trecut deja doi ani de când spitalul modular amplasat la Leţcani a devenit funcţional. Între timp, complexul medical achiziţionat în plină pandemie prin contribuţia Consiliilor Judeţene Iaşi (10 milioane de euro) şi Neamţ (3 milioane), a ieşit din garanţie.

Complexul medical achiziţionat în plină pandemie prin contribuţia Consiliilor Judeţene Iaşi (10 milioane de euro) şi Neamţ (3 milioane), a ieşit din garanţie

La Leţcani au fost trataţi bolnavii de Covid-19 în toamna anului 2020, apoi în timpul valului mortal al epidemiei din toamna anului următor până la începutul lui 2022. Pe parcurs, aici au fost aduşi şi pacienţii secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean Neamţ care a ars în noiembrie 2020.

CJ îşi ia Transagropolisul înapoi

Locul unde este amplasat spitalul compus din 100 de module şi instalaţiile aferente este în curtea Parcului agroindustrial Transagropolis. Construit cu fonduri europene şi inaugurat în 2017, centrul abia începuse să-şi facă o tradiţie din organizarea de târguri şi expoziţii, cum e „Agralim”. Acum, Consiliul Judeţean – în administrarea căruia este Centrul Transagropolis – vrea parcul înapoi. Însă spitalul modular ocupă practic toată curtea, iar unele echipamente sunt depozitate în clădirea parcului. Practic, aici nu se poate desfăşura nicio activitate câtă vreme complexul mobil rămâne amplasat la Leţcani.

Practic, aici nu se poate desfăşura nicio activitate câtă vreme complexul mobil rămâne amplasat la Leţcani

Consiliul Judeţean a obţinut zilele acestea promisiunea generalul Dan Iamandi, comandantul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, că pentru anul 2023 vor fi prevăzute în buget fondurile necesare pentru relocarea spitalului. Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean ne-a confirmat că modulele urmează să fie mutate pe bd. C.A. Rosetti, în apropierea viitorului Spital Regional de Urgenţe. Col. Ionuţ Grădinaru ne-a spus că inspectoratul deţine spaţiu suficient în zona respectivă pentru amplasarea spitalului mobil, dar că încă nu sunt şi utilităţile necesare.

Spitalul mobil va fi în orice moment gata să primească pacienţi în orice situaţie care va impune asta

Cât priveşte destinaţia complexului, el va rămâne un obiectiv pentru situaţii excepţionale, aşa cum a fost proiectat. Şi directorul Euronest, asociaţia care deţine spitalul, şi inspectorul-şef al ISUJ Iaşi, care îl are în administrare, şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică, şi cei de la Consiliul Judeţean spun acelaşi lucru: că spitalul mobil va fi în orice moment gata să primească pacienţi în orice situaţie care va impune asta, de la pandemie, la răniţi care ar putea fi aduşi aici din Ucraina.

Ieşenii rămân samariteni

Dincolo de utilitatea dovedită şi de faptul că administrarea unui complex de mărimea celui de la Iaşi nu poate să cadă în sarcina unui singur spital, complexul de la Leţcani va rămâne o sponsorizare decisă politic a ieşenilor şi nemţenilor pentru siguranţa întregii regiuni.

Amintim că, la debutul pandemiei, nu mai puţin de 50 de milioane de euro au fost alocaţi pentru achiziţia de spitale modulare în cadrul apelului de proiecte destinat consolidării răspunsului la efectele pandemiei. Prima strigare nu a atras nicio cerere de finanţare, însă reluarea apelului a adus 14 solicitări, după ce lista instituţiilor a fost extinsă de la Ministerul Apărării şi IGSU la administraţii locale şi spitale. Chiar şi aşa, au rămas bani necheltuiţi.

Ministerul Fondurilor Europene nu a putut să explice, la solicitarea noastră, de ce a fost exclusă din lista apelanţilor Euronest, care reprezintă o asociaţie a celor şase consilii judeţene din Regiunea de Nord-Est, dar consilii judeţene precum cele din Prahova, Mehedinţi şi Caraş-Severin au putut să deconteze singure achiziţia de spitale modulare.

De remarcat şi că preţul spitalului de la Iaşi, de 11 milioane de euro după aplicarea penalităţilor de întârziere, este mai mic, la cele 256 de paturi şi echipament medical din dotare, decât cele achiziţionate de Armată şi de IGSU. Potrivit răspunsului primit de la Ministerul Fondurilor Europene, Direcţia Medicală a MApN a plătit 32 de milioane de lei (din care 27 de milioane suma eligibilă) pentru un spital cu 56 de paturi, iar spitalul cu 300 de paturi al IGSU a costat 94 de milioane (din care 75 de milioane de lei a fost valoarea eligibilă).

Cititi si:Spitalul mobil Leţcani: se pune sau nu lacătul înapoi?

Cititi si: Spitalul mobil de la Lețcani va fi avansat în grad și trecut în rezervă

Cititi si: Toţi au uitat de Spitalul Mobil. Cine plăteşte? Pandemia trece, povara pe ieşeni rămâne

Cititi si: O fantomă bântuie prin Consiliul Judeţean Iaşi : Spitalul mobil de la Leţcani

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii