Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

COMUNICAT DE PRESA

Spitalul mobil - Turcii cer o amânare la livrare, invocând carantina impusă de propriul guvern

GALERIE
spital mobil Iasi (1)spital mobil Iasi (2)spital mobil Iasi (3)
  • spital mobil Iasi (1)
  • spital mobil Iasi (2)
  • spital mobil Iasi (3)
- +

Toate containerele care formează unitatea medicală mobilă sunt gata pentru livrare. Anunţul a fost făcut de societatea contractantă. Modulele sunt depozitate la sediul companiei, în Ankara, Turcia. Contractul privind achiziţia spitalului a fost semnat în data de 21 aprilie, iar ordinul de începere a executării contractului a fost emis în data de 29 aprilie, conform prevederilor contractuale şi legale în vigoare.

În aceste zile se vor finaliza şi lucrările de amenajare a platformei de la Transagropolis, locaţia în care va fi instalat spitalul. De asemenea, până în acest moment, Primăria Leţcani a eliberat atât Certificatul de urbanism, cât şi Autorizaţia de construire. Mai menţionăm faptul că nu au fost depuse contestaţii nici cu privire la conţinutul documentaţiei, nici cu privire la evaluare şi rezultatul procedurii, fapt care poate fi verificat de către toţi cei interesaţi la instituţiile abilitate.

Reprezentanţii firmei din Turcia au transmis o adresă către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest prin care anunţă şi faptul că, în perioada 16-19 mai inclusiv, în Ankara, a fost instituită starea de carantină totală, ceea ce înseamnă că interdicţiile impuse de guvernul turc afectează grav activitatea societăţii. Ca urmare, producătorul va demara procedurile de transport a containerelor în momentul în care situaţia din Turcia o va permite. Având în vedere numărul mare de module care trebuie transportate, coroborate cu restricţiile impuse de guvernul din Turcia, societatea contractantă, invocând forţa majoră, a solicitat o extindere a termenelor de livrare, respectiv montare şi instalare a spitalului mobil modular.

“Producătorul din Turcia s-a dovedit a fi de bună credinţă. A prezentat imagini şi poze cu containerele realizate pentru spitalul mobil. Suntem într-un dialog permanent. Din păcate, traversăm o situaţie atipică la nivel mondial, fiecare ţară fiind nevoită să adopte propriile reguli şi măsuri pentru protejarea populaţiei. Suntem într-o situaţie de forţă majoră în care, conform contractului, putem accepta solicitarea de prelungire a termenului de livrare cu perioada în care este incidentă situaţia de carantină totală din Turcia, care afectează inclusiv localitatea în care îşi desfăşoară activitatea producătorul. Vom respecta întocmai legislaţia în vigoare şi termenii contractuali, inclusiv în privinţa penalităţilor, dacă va fi cazul” a declarat Alina Popa, director executiv Euronest.

De la semnarea contractului pentru achiziţia spitalului mobil, în Turcia au fost declarate mai multe perioade de carantină totală, însumând 13 zile. Conform informaţiilor oficiale publicate de Ministerul Afacerilor Externe din România, autorităţile din Turcia au anunţat instituirea măsurii carantinei şi pentru perioada 16-19.05.2020, cu aplicare în oraşele Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van şi Zonguldak. Reamintim, conform datelor statistice, Turcia are înregistrate până acum aproximativ 150.000 cazuri de coronavirus şi peste 4.100 de decese.

„Din punct de vedere administrativ am făcut toate demersurile necesare pentru ca ieşenii să aibă la dispoziţie cele mai bune condiţii pentru lupta împotriva Covid-19. Printre aceste măsuri se numără şi achiziţia spitalului mobil modular destinat gestionării eficiente a oricăror situaţii de criză din sistemul medical. Având în vedere solicitarea firmei din Turcia, am discutat cu specialiştii din domeniul medical care au reconfirmat faptul că acest spital este oportun şi îşi va dovedi utilitatea şi în acest caz, dar şi pentru alte situaţii de criză care ar putea să apară. La sfârşitul săptămânii trecute am participat la o videoconferinţă cu reprezentanţi ai firmei din Turcia care ne-au asigurat că toate containerele sunt realizate, aşteptând doar posibilitatea de a fi încărcate şi transportate spre România. Ar fi vorba de aproximativ 4 km de containere. Asigur ieşenii că facem toate demersurile necesare pentru ca acest spital să ajungă cât mai repede la Iaşi. Am solicitat guvernului României, în baza tratatelor de cooperare cu Turcia, pe căile diplomatice de care dispune, să ne ofere sprijinul necesar pentru ca acest transport să poată fi realizat în cel mai scurt timp posibil,” a declarat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi al EURONEST.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri