anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 18.05.2022

Advertorial (P)

Spitalul Providenţa - Puncția mamară sub ghidaj ecografic

GALERIE
Afis Punctie mamara_V2-01
 • Afis Punctie mamara_V2-01
- +

Spitalul Providența lansează în premieră în zona Iașului o investigație care va ajuta la diagnosticarea precoce a cancerului mamar. Pacientele pot opta pentru puncția mamară sub ghidaj ecografic atunci când medicul specialist identifică o leziune suspectă în cadrul examenului de imagistică medicală (ecografia mamară, mamografia sau RMN-ul de sân). Puncția mamară este realizată de echipa medicală coordonată de dr. Raluca Pleșca, medic primar radiologie şi imagistică medicală, compentenţe în senologie, CT, IRM.

Ce este puncția mamară?

Puncția este o procedură minim invazivă,  recomandată atunci când la examenul clinic sau la una dintre investigațiile imagistice (ecografie, mamografie sau RMN-ul de sân) se identifică o leziune a sânului cu mare probabilitate de a fi cancer.  În cadrul procedurii are loc recoltarea unui fragment de țesut pentru analiza histopatologică a leziunii mamare, în urma căreia medicul va afla diagnosticul de certitudine (formațiune benignă/malignă) al zonei modificate și va putea recomanda conduita terapeutică specifică.

Cum se realizează această investigație?

Această procedură se realizează cu ac de puncție special, cu disconfort minim deoarece se efectuează sub anestezie locală. Sub ghidaj ecografic se recoltează un fragment mic cu respectarea regulilor de asepsie și antisepsie.  Ulterior, proba recoltată este trimisă pentru a fi examinată histopatologic.  Procedura durează 15-30 de minute și este urmată de o compresie manuală cu gheață pe zona puncționată, sub supravegherea directă a echipei medicale.

Care sunt avantajele?

 • Puncția mamară se realizează sub ghidaj ecografic, fiind o metodă non-iradiantă, bazată pe ultrasunete;
 • Este o metodă minim invazivă;
 • Pacienta este așezată într-o poziție confortabilă, respectiv în decubit dorsal, fără ca sânul să fie comprimat;
 • Pacienta evită anestezia generală;
 • Procedura durează 10-30 minute;
 • Intervenția nu necesită spitalizare, perioada de urmărire este de câteva ore. După efectuarea intervenției, în cazul leziunilor situate la nivelul părților moi, pacienta poate desfășura activități normale, cu evitarea eforturilor fizice excesive;
 • Sensibilitate și specificitate crescute în stabilirea diagnosticului în cazul leziunilor cu aspect ecografic incert.

Pregătirea pacientei:

Pacientele care se adresează Spitalului Providența vor parcurge următoarele etape:

 • Consult inițial;
 • Consiliere și recomandarea unui pachet de investigații medicale preintervenție: hemoleucogramă, teste hemostază (timp de sângerare, timp de coagulare, INR), Ag HBs, Anti HCV.

Cine poate recomanda această investigație?

Poate fi recomandată de medicul chirurg, imagist sau oncolog. 

Echipa medicală integrativă pentru un diagnosticul și tratamentul complet al patologiei sânului:

 • Dr.Raluca Pleșca – Medic primar radiologie şi imagistică medicală, compentenţe în senologie, CT, IRM.
 • Dr. Cristian Ene Roată– medic primar Chirurgie Generală, specialist Chirurgie Vasculară;
 • Dr. Simona Nicolescu – medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă, specialist Chirurgie Generală.

Suport psihologic

 • Mirela Zetu – psiholog și psihoterapeut clinician

Pentru informaţii şi programări, pacientele sunt rugate să sune la numerele de telefon 0232/241.271 şi 0730.230.030 sau să prezinte la sediul din Şoseaua Nicolina nr. 115, capăt CUG.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X