Spitalul Regional va fi gata peste şase ani, în 2023. Lucrările vor începe în 2019
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Spitalul Regional va fi gata peste şase ani, în 2023. Lucrările vor începe în 2019

GALERIE
spital regional iasi
  • spital regional iasi
- +

Estimarea este făcută de Ministerul Sănătăţii. Rămâne de văzut dacă şi acest nou termen va fi respectat.

Autorităţile locale şi centrale au actualizat calendarul construcţiei Spitalului Regional de Urgenţă (SRU). Proiectarea obiectivului va demara anul viitor, iar documentaţia va fi prezentată public în octombrie 2018. Un an mai târziu, potrivit estimărilor, ar urma să înceapă şi lucrările de execuţie.

Ministerul Sănătăţii (MS) vrea să finalizeze spitalul regional în mai 2023, în contextul în care orice depăşire a acestui termen ar atrage pierderea finanţării europene de circa 50 milioane euro. Valoarea totală a investiţiei a fost estimată la 200 milioane euro, diferenţa ur­mând a fi acoperită de Guvern şi din credite la instituţii financiare in­ternaţionale.

În ultimele săptă­mâni, Primăria şi MS au intensificat dialogul pe tema construirii SRU.

„Până la sfârşitul lunii iunie, trebuie să prezentăm un plan preliminar privind aşezarea spitalului, mă refer la orientare topocadastrală, aşezarea faţadelor şi alte elemente legate de co­nectivitatea unităţii la oraş“, a declarat ieri primarul Mihai Chi­rica.

El a adăugat că Banca Euro­peană de Investiţii a lansat licitaţia pentru elaborarea studiului de fe­zabilitate, iar la procedură participă trei consorţii de firme din state precum Marea Britanie şi Germania. Potrivit lui Mihai Chi­rica, după finalizarea acestui stu­diu, la începutul anului 2018 va demara proiectarea, prezentarea schiţelor şi a documentaţiilor tehnice fiind programată pentru octombrie 2018. Ulterior, va urma licitaţia de execuţie a spitalului, iar estimările actuale arată că lucrările de construcţie vor începe efectiv în noiembrie 2019.

La nivelul Primă­riei, prin dispoziţia edilului şef, a fost creată o echipă de consultanţi care să colaboreze cu MS. Comisia este condusă de primarul Chirica şi este compusă din specialişti ai municipalităţii (cadastru, urbanism, proiecte), reprezentanţi ai Uni­­versităţii de Medicină şi Far­macie (Viorel Scripcariu, Daniela Druguş), şefa SMURD (Diana Cimpoieşu), dar şi deputatul PSD Tudor Ciuhodaru.

Despre prezen­ţa acestuia din urmă în comisie, Chirica a explicat că este medic de urgenţă, el urmând să asigure şi legătura dintre Primărie - Parla­ment - Guvern pe tema SRU. De menţionat că, ieri, într-un comunicat, consilierul local Vlad Ghizdovăţ (PNL) a catalogat includerea lui Ciuhodaru în comisie „total inadecvată“.

„Ori trebuie să fie câte un reprezentant al fiecărui partid din Comisia de sănătate a Consiliului Local, ori această Comisie să fie formată doar din specialişti şi să nu fie supusă influenţelor politice“, a comentat Ghizdovăţ.

SRU va fi construit în zona Moara de Vânt pe un teren de 12 hectare pus la dispoziţie de Primăria Iaşi. Principala cale de acces va fi bd. C.A. Rosetti, urmând să fie amenajată o stradă dinspre acest bulevard spre amplasamentul SRU.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.