Ea este Patricia, sportiva de 22 de ani care va reprezenta Iașul la Olimpiada de la Paris
La Jocurile Olimpice de la Paris, a 33-a din istorie, România va fi reprezentată de 107 sportivi, la 18 discipline.
Terfelită des în ultimii ani, onoarea sportului ieșean a mai fost salvată la această Olimpiadă de o canotoare, Patricia Andreea Cireș, care e legitimată la Clubul Sportiv Municipal local (a nu se confunda cu CSM Iași 2020, clubul Primăriei Iași), grupare aflată în subordinea Agenției Naționale pentru Sport.
Născută la Manoleasa, în județul Botoșani, pe 11 iunie 2002, Patricia a fost remarcată la 14 ani, pe când era elevă în clasa a VII-a, de Ciprian Atomei, cel care se ocupă și acum de pregătirea ei la club, alături de Sorin Băhnărel și Simona Napa.
Sportiva de 22 de ani, absolventă a Liceului cu Program Sportiv Iași și studentă la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Ecologice din București, a avut o ascensiune rapidă.
La junioare a fost campioană balcanică cu barca de 8+1 în 2017 și vicecampioană balcanică la simplu, în 2018. Tot la junioare, cu echipajul de patru vâsle, a urcat pe ultima treaptă a podiumului la Campionatele Mondiale din 2019 și pe prima la Campionatele Europene din 2020. Peste doi ani, la tineret, în aceeași probă, a cucerit argintul la Mondiale și aurul la Europene, iar în 2023, tot la tineret, a devenit campioană mondială într-un concurs derulat la Plovdiv, în Bulgaria.
Tot anul trecut, echipajul de patru vâsle feminin a României, din care face parte Patricia Cireș, a obținut viza de Paris, după ce s-a clasat pe locul VI la Campionatele Mondiale rezervate seniorilor, derulate în Serbia, la Belgrad. Performanța a fost prima de acest gen în ultimii 20 de ani pentru barca W4X, la care sportiva CSM Iași este stroke, adică liderul care coordonează și duce ritmul.
La JO de la Paris, Patricia, care are în continuare dreptul de a concura și la tineret, va fi susținută și de Atomei și Băhnărel. Cei doi tehnicieni fac parte din delegația României, antrenor coordonator al lotului de canotaj fiind Antonio Colamonici.
În afară de cei trei sportivi și antrenori de la CSM, în condițiile în care cel mai bogat club local extra-fotbal, CS Politehnica, care cheltuie în fiecare an peste 1 milion de euro din bani publici, nu va avea vreun reprezentant la Olimpiada din acest an, Iașul se mai poate lăuda doar cu faptul că în capitala Franței va mai fi prezentă și Ioana Babiuc, arbitru de judo.
Babiuc (49 ani), care este și antrenoare în sportul amintit, a fost desemnată anul trecut cea mai bună femeie arbitru de judo din Europa, ea oficiind și la Olimpiada de la Londra, din 2012. La JO de la Paris, în concursurile de judo vor oficia 16 arbitri.
Publicitate și alte recomandări video