SPORT: Eșec lamentabil al Politehnicii Iași. Cum se aruncă pe geam un milion de euro din bani publici?

marți, 21 mai 2024, 03:00
2 MIN
 SPORT: Eșec lamentabil al Politehnicii Iași. Cum se aruncă pe geam un milion de euro din bani publici?

Susținut din plin atât de „patron”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, care, conform prognozelor, îi va aloca peste 3,5 milioane de lei în acest an, cât și de Consiliul Local Iași (municipalitatea i-a aprobat deja 1,2 milioane de lei în 2024 an!), Clubul Sportiv Politehnica Iași a bifat o nouă contraperformanță uriașă. Echipa de baschet masculin a grupării amintite, care consumă anual peste 1 milion de euro din bani publici, a ratat promovarea din ultima divizie internă. Asta deși era mare favorită să urce în Liga Națională dintr-un eșalon extrem de modest, în care doar Steaua București era o echipă serioasă.

În Liga I de baschet masculin au evoluat 20 de echipe, opt fiind însă „sateliții” unor cluburi de primă ligă, unde activează 18 trupe, număr mai ridicat decât la fotbal. Drept urmare, doar 12 grupări au avut drept de promovare, aproape toate însă neavând pretenții pentru prima divizie. Poli a concurat cu formații ale unor orașe care aveau deja cluburi în prima ligă (Cluj, Craiova, Ploiești), cu echipe studențești fără tradiție, nesusținute și de bugetul local (Agronomia București, ASE București, Știința București), cu trupe care au refuzat chiar să se înscrie în turneul de promovare (Getica 95), sau care au făcut figurație (Ralph Brașov, Total Sport București, chiar CSS Gheorgheni).

În ciuda bugetului consistent, a concurenței scăzute, a faptului că în lumea baschetului s-a discutat că Federația Română de Baschet a sprijinit din plin Iașul (printre altele, FRB a modificat regulamentul pe parcursul sezonului, lucru care a permis Politehnicii să legitimeze un american), Poli a rămas în adâncuri. Asta după ce și-a dat cu stângul în dreptul în turneul final de promovare, care s-a derulat la Târgoviște la finalul săptămânii trecute.

În Dâmbovița, formația antrenată de Gabriel Clapon a înregistrat următoarele rezultate: 68-69 cu Agronomia București, 59-110 cu Steaua București și 74-70 cu Universitatea Cluj-Napoca.

Iată și celelalte scoruri înregistrate în Final Four: Steaua – U Cluj 86-54, Agronomia – U Cluj 81-67, Steaua – Agronomia 73-48.

Astfel, în Liga Națională au urcat Steaua și Agronomia, despre ultima formație spunându-se des că nu ar fi vrut promovarea ca urmare a lipsei resurselor financiare pentru participarea în prima divizie.

În acest sezon, Politehnica s-a situat pe locul VI al clasamentului Seriei B în sezonul regulat, prinzând calificarea în prima grupă valorică deoarece la baschet, spre deosebire de fotbal, echipele care nu au drept de promovare nu pot evolua în play-off.

În penultima fază a campionatului, Poli s-a situat pe locul III din opt cluburi, obținând viza de calificare în faza finală.

În ciuda rezultatelor foarte modeste ale CS Politehnica (toate cele patru echipe de impact sunt în ultimele eșaloane, cea de baschet feminin fiind chiar ultima din țară, iar cea de handbal masculin este tot printre codașe; la sporturi individuale nu s-a obținut nicio medalie europeană sau mondială la seniori și nimeni nu are șanse de a prinde Olimpiada etc.) și a sumelor foarte mari primite de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și de la CL Iași, clubul studențesc a făcut noi cereri de a primi bani consistenți din buzunarul ieșenilor! Asta în condițiile în care, de pildă, la meciurile lui CS Poli, la care intrarea e liberă, vin în jur de 100 de oameni, uneori chiar mai puțin…

SURSA FOTO: telem.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii