SPORT Nu vă duceți după fente! Zero șanse reale pentru foști sau actuali sportivi de a intra în CL sau CJ Iași

luni, 27 mai 2024, 03:21
2 MIN
 SPORT Nu vă duceți după fente! Zero șanse reale pentru foști sau actuali sportivi de a intra în CL sau CJ Iași

La fel ca în toată țara, Iașul a intrat în febra alegerilor, locale și europarlamentare. În încercarea de a atrage capital electoral, multe partide au convins nume cunoscute din lumea sportului să apară pe listele de candidați. Cei care speră să fie reprezentați de persoane care au mâncat o pâine din sport și care ar putea, teoretic, să se lupte pentru ca Iașul să nu mai fie un pol al submediocrității în domeniul amintit se înșală amarnic. Conform specialiștilor politici contactați de Ziarul de Iași, șansele ca în Consiliul Local și în Consiliul Județean Iași să pătrundă vreun fost sau actual sportiv sunt nule. Iată de ce.

Cea mai pigmentată listă cu nume din lumea sportului a prezentat partidul Pro România. Candidat la Primăria Iași, fostul fundaș al Politehnicii, Cătălin Abălașei, e pe poziția a doua pe lista Consiliului Județean și deschide lista la Consiliul Local, pe care mai apar alți foști fotbaliști ai lui Poli, Adrian Dobrea (pe locul II) și Silviu Dulcianu (locul VII), sau antrenorul de atletism Laurențiu Andone (locul III).

Șansele acestora de a intra în CL sau CJ sunt însă, practic, nule, în niciun sondaj Pro România neatingând pragul electoral.

Un alt partid care a promovat foști sau actuali sportivi cunoscuți este AUR. Acesta i-a trecut pe lista propunerilor pentru Consiliul Local pe Ciprian Paraschiv, fost căpitan de echipă și fost președinte la Poli, Vlăduț Simionescu (judoka, de două ori prezent la Olimpiadă) și Florin Cojoc (fost campion european la atletism paralimpic și participant la Paralimpiadă). Conform specialiștilor, niciunul nu va ajunge în Consiliul Local, deoarece pozițiile pe care sunt trecuți sunt neeligibile, chiar dacă primul de pe listă, Tudor Ciuhodaru, se va retrage după alegeri. Paraschiv e abia pe 5, Simionescu pe 7, iar Cojoc pe 12 în condițiile în care AUR va da, conform sondajelor, doi-trei consilieri locali. Astfel, Paraschiv, Simionescu și Cojoc vor atrage doar voturi pentru partid și nu vor fi oameni cu un cuvânt de spus în folosul ieșenilor.

Dacă foști sau actuali sportivi vor face doar figurație la alegeri, unii conducători de cluburi au șanse mari de a intra în forurile care decid cum sunt gestionate sutele de milioane ale ieșenilor.

Managerul Politehnicii, Florin Briaur, e pe o poziție eligibilă, zece, pe lista PNL la Consiliul Local, iar președintele Consiliului de Administrație al CSM Iași 2020, Mihai Liviu Gavril, își va conserva și el, la fel ca Briaur, postul de consilier local, după ce a fost plasat de PSD pe poziția a IV-a. Totodată, vicepreședintele Politehnicii, Dan Ștefan „Mops” Cojocaru, va deveni, aproape sigur, consilier județean din partea AUR, el fiind plasat pe locul III, considerat eligibil, pe lista partidului amintit, mai ales că cele două persoane dinaintea lui la AUR vizează mai mult decât poziția de consilier județean.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii