anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

În Iaşi a mai rămas un singur medic specializat pe medicină sportivă

Sportivii ieșeni pleacă în alte judeţe pentru avizul medical

GALERIE
control-medical
 • control-medical
- +

Situaţie anormală în rândul sportivilor din Iaşi care sunt nevoiţi să plece în alte judeţe pentru a-şi obţine avizul medical ce le permite să intre în competiţii sau care atestă că sunt apţi să poată practica un anumit sport. Această situaţie este cauzată de faptul că peste 5.000 de sportivi ieşeni sunt văzuţi de un singur medic care poate da avizul necesar. Policlinica Sportivă care se află în subordinea Spitalului de Recuperare a rămas cu un singur medic după ce ceilalţi au ieşit pe rând la pensie. 

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât şi singurul medic care mai este, dr. Pluşa Ispas, iese la pensie în cinci ani. Sportivii au nevoie de două ori pe an de avizul medical, care se obţine în urma unei vizite medicale. Situaţia nu este una nouă, medicina sportivă fiind o specializare care de ani de zile este pe cale de dispariţie, însă antrenorii echipelor spun că anul acesta problema a fost mai gravă decât de obicei. 

Medicina sportivă, specialitate deficitară

Principala problemă este că, în ultimii ani, la rezidenţiat nu a mai fost scos niciun post la Iaşi pentru medicina sportivă, fiind considerată o specializare deficitară a medicinei. În 2015 au fost scoase două posturi, la Bucureşti şi Cluj, însă niciunul la Iaşi. Dr. Pluşa Ispas spune că în fiecare an a înaintat referate către Direcţia de Sănătate Publică sau către Ministerul Sănătăţii pentru scoaterea la concurs a încă două posturi, însă situaţia nu s-a rezolvat. „În fiecare an am făcut referate şi am solicitat măcar două posturi, deja este al patrulea an în care solicităm acest lucru. Medici interesaţi de această ramură a medicinei există, vor să facă şi o a doua specialitate, chiar dacă o plătesc, însă va mai dura câţiva ani până îşi termină studiile”, a explicat dr. Pluşa Ispas, medic primar Medicină Sportivă. Policlinica Sportivă se află în subordinea Spitalului de Recuperare, iar conducerea unităţii medicale susţine că problema este una de mai mulţi ani de zile, şi că deşi în trecut au fost scoase posturi la concurs în repetate rânduri, nu s-a înscris nimeni din cauza faptului că salariile sunt foarte mici.

„Cabinetele de medicină sportivă se află la noi în subordine, în ceea ce priveşte finanţarea, adică noi primim banii de la Ministerul Sănătăţii şi asigurăm consumabilele sau cheltuielile de personal, fiind o structură distinctă a spitalului. Postul a fost scos la concurs de mai multe ori, însă în afară de demersuri nu avem ce face. Din păcate, această specialitate nu este atractivă pentru medici, salariile sunt mici, iar responsabilitatea este imensă, nu poţi grăbi lucrurile. Nu poţi să dai aviz că un sportiv este apt şi el să aibă probleme de sănătate care să-i pună viaţa în pericol”, a explicat ec. Carmen Cumpăt, managerul unităţii medicale. 

Programări făcute pe ultima sută de metri 

De curând, echipa de handbal a Iaşului a mers la Piatra Neamţ pentru a obţine viza medicală, iar alte echipe s-au dus la Vaslui sau la Suceava. „E anormal ca sportivii din Iaşi să plece în altă parte, situaţia în sine este una care nu este normală. Nu există medici, nu sunt asistente. Anul acesta a fost cel mai grav, anul trecut s-a mai făcut vizita medicală şi în alte părţi”, a precizat Costel Schender, fost antrenor al echipei de handbal de seniori a Iaşului şi actual antrenor al echipei de juniori de la Liceul cu Program Sportiv Iaşi.

O altă problemă este faptul că, deşi medicul îi poate vedea pe sportivi pe bază de programare, mulţi antrenori îşi amintesc cu câteva zile înainte că urmează o competiţie, însă nu au aviz medical. În momentul de faţă programările se fac doar pentru luna în curs. „Sunt antrenori care vin şi spun că echipa lor are meci peste două zile, iar eu nu am timp fizic ca să îi văd. Ei au programul competiţional anunţat dinainte, ar trebui ca înainte cu două săptămâni să sune să facă programare şi astfel nu ar mai fi probleme. Oricum prioritate au sportivii de performanţă sau cei care merg la concursuri, încerc să ţin cont şi de programul lor competiţional”, a precizat dr. Pluşa Ispas.

Aceasta susţine că de exemplu, în cinci zile se strâng peste 150 de consultaţii, şi că deşi existau perioade în care consulta şi câte 60 de sportivi într-o singură zi a renunţat la acest lucru, deoarece în ultima perioadă a găsit probleme grave de sănătate pe care din grabă altădată le-ar fi omis. „După ultimele dăţi când am găsit probleme la sportivi de performanţă, nu mă mai grăbesc, şi stau să mă gândesc de două ori. Până la urmă, sportivul respectiv intră şase luni în diferite competiţii doar pe semnătura mea, iar asta este o responsabilitate imensă”, a completat medicul ieşean. O astfel de situaţie a fost cea a unui sportiv de performanţă din echipa de rugby care, dacă ar fi primit viza, în scurt timp s-ar fi prăbuşit pe teren, din cauza problemelor de sănătate pe care le avea. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.