Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sportul alb şi Războiul negru

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

În ce mă priveşte, sunt cam împărţit în două: pe de-o parte, mi se pare o măsură justă, jucătorii ucraineni, de pildă, fiind nevoiţi să lupte împotriva armatei ruse agresoare, iar jucătorii ruşi joacă liniştiţi tenis!?; pe de altă parte, dacă luăm jucătorii şi jucătoarele din Rusia şi din Belarus individual, parcă-ţi vine să zici: ei, ei şi ele ce vină au că ţările lor sunt conduse de Putin şi de Lukaşenko, doi dictatori care s-au înhăitat ca să pornească un război imperialist de cucerire? Bine, Lukaşenko reprezintă partea pasivă în chestiune, dar tot parte a forţelor agresoare a fost şi este…

Interesant e faptul că organizaţiile tenisului profesionist, ATP şi WTA, au decis să ia şi ele nişte măsuri drastice, anume să nu acorde puncte pentru ediţia actuală, măsură dublată de faptul că punctele câştigate la ediţia anterioară se şterg - nimeni nu şi le poate apăra!? Şi gata nebunia: Djokovic îşi pierde primul loc în favoarea lui… În favoarea rusului Medvedev!? Păi, n-a spus-o jucătorul Benoit Paire, după ce ATP a anunţat că nu va acorda puncte la Wimbledon: „Nu înţeleg pe cine apără. Doar ruşii vor avea de câştigat” (hotnews.ro).

În fine, iată că azi, în săptămâna 18, ziua 124 de război nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei, începe turneul cu şapte jucătoare din România direct pe tablou şi măcar două dintre ele, anume Irina Bara şi Mihaela Buzărnescu, ar fi putut să nu fie printre ele, având în vedere că ele, neavând clasament suficient de bun, ar fi trebuit să joace trei tururi de calificări şi să le şi câştige - ceea ce numai garantat nu era! Uite aşa, excluderea rusoaicelor şi a bielorusoaicelor le-a făcut loc direct pe tablou, iar pentru Irina Bara e chiar o premieră prezenţa în primul tur de la Wimbledon! Cum ar veni, Mihaela Buzărnescu şi Irina Bara sunt „profitoare de război”. Iar financiar chiar este o mică lovitură, având în vedere că prezenţa în primul tur aduce fiecăreia câte 50.000 de lire sterline (ca. 58.000 euro)!

În altă ordine de idei, am făcut un mic calcul numărând jucătoarele excluse şi am ajuns la un număr de 11 - ceea ce este echivalentul a pierderii sumei totale minime de 550.000 de lire sterline! Putem presupune că cel puţin o parte din câştigurile în premii ale jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus sunt bani care ajung în Rusia, alimentând indirect cu valută Rusia agresoare, aşa că măsura celor de la Wimbledon îşi găseşte o explicaţie în plus chiar în faptul acesta.

Altfel, a fost interesant de constatat că o urmare a excluderii de la Wimbledon a fost de pildă faptul că niciuna dintre jucătoarele din Rusia şi Belarus n-a mai trecut Canalul Mânecii spre Anglia pentru turneele de pregătire (pe iarbă) de la Birmingham şi Eastbourne, preferând să joace exclusiv la turneele din Europa (Olanda, Germania).

Ca fapt divers, cu câteva zile în urmă presa a luat în braţe ştirea cum că jucătoarea Natela Dzalamidze (născută la Moscova, cu tată georgian şi având dublă cetăţenie), care până la Roland Garros a jucat sub steagul Rusiei (mă rog, de la izbucnirea războiului, fără steag) şi-a „activat” paşaportul georgian (anunţând WTA-ul în privinţa asta), astfel încât să poată juca la Wimbledon.

Apropo de turneul de pregătire de la Birmingham: la victoria Simonei împotriva englezoaicei Harriet Dart, am remarcat în tribună un bărbat cu un steag-pancartă pe care, deloc modest, scria cu majuscule: ROMANIA - THE LAND OF CHAMPIONS. Of.

Bine că n-au trecut decât câteva zile şi a apărut tânărul David Popovici care săptămâna trecută a devenit chiar dublu campion mondial la înot, umplând vorbele pancartei cu un conţinut actual. Altfel, campionii României sunt mai toţi (parte a) istorie(i)...

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri