anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Sportul ieşean, mediocru şi rupt în fund, se pregăteşte de Gala Laureaţilor. Invitaţi speciali: Chirica şi Alexe

GALERIE
Chirica_and_Alexe
  • Chirica_and_Alexe
- +

Nu descoperi America atunci când spui că Iaşi este un oraş şi un judeţ în care sportul este în mare suferinţă. Cel mai populat judeţ din România şi cel de-al doilea oraş al ţării nu au, efectiv, cu ce să se laude în domeniul sportiv, fiind surclasate la capitolul amintit de localităţi şi judeţe cu bugete infime.

La nivel de infrastructură, Iaşi e la ani lumină de ce se întâmplă în alte colţuri din ţară. Stadionul e din 1960, Sala Polivalentă din anii 70, iar dacă amintim că juniorii de la fotbal nu au niciun teren decent de antrenament de iarbă, la acest capitol nu mai trebuie adăugat nimic.

La sporturi de echipă, exceptând formaţia de rugby, primită în prima ligă doar ca urmare a faptului că a doua divizie „ovală” s-a desfiinţat, nu există nicio echipă locală de impact în elită!

La sporturi individuale, absolut toţi juniorii talentaţi pleacă din Iaşi, oraş care nu are, de ani buni, niciun medaliat european sau mondial la sporturi importante! Nu în ultimul rând, ba poate chiar în primul rând, finanţarea este subiect de controverse maxime.

Conducătorii cluburilor locale nu au reuşit să atragă niciun sponsor important, la nicio disciplină, mulţumindu-se să stea cu mâna întinsă la autorităţile centrale şi locale, să sărute clanţele superiorilor şi să-i perie chiar şi dacă aceştia sunt pe arătură. Care autorităţi împart des banii fără cap, discreţionar, pe fel de fel de interese: politice, personale etc. S-a ajuns astfel în situaţii în care, la scrimă, să primească bani, de la Consiliul Judeţean, un club ca Prosperitatea, care ia medalii la competiţii minore de copii autohtone, şi nu grupări care dau medaliaţi europeni de juniori, precum CSM! Şi alte entităţi obscure juvenile, de fotbal, minifotbal şi alte discipline, se înfruptă din banii ieşenilor pe baza unor criterii care nu au legătură cu normalitatea.

Apoi, deciziile luate de conducători vajnici, puşi în funcţii pe criterii subiective, ca să fim blânzi în exprimare, generează daune uriaşe. La acest capitol, cele mai bune exemple sunt procesele pierdute FC Politehnica, care au generat pierderi de sute de mii de euro.

Mai mult, lipsiţi de scrupule sau total rupţi de realitate, cei care ar trebui să gestioneze eficient banii ieşenilor au discursuri care frizează ridicolul.

Tot acest peisaj nu ar fi avut niciun farmec dacă nu ar fi şi celebrat! La fel ca în anii trecuţi, Primăria şi Consiliul Judeţean s-au gândit că sportului local îi lipseşte doar o nouă gală. Asta chiar dacă şi anul trecut o altă gală în care s-a celebrat non-performanţa, a fost un fiasco.

Gala Laureaţilor Sportului 2023 (măcar din titulatură a fost scos cuvântul Excelenţă!) va avea loc vineri, la Cinema Victoria, şi-i va costa pe ieşeni 74 700 lei, 50 000 de lei de la Consiliul Local şi 24 700 lei de la CJ. Adăugând şi cei 10 000 de lei puşi pe masă de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Iaşi, bugetul evenimentului va fi de circa 85 000 de lei. Singurul lucru pozitiv în tabloul plin de tuşe negre este că unii copii şi antrenori vor primi câteva sute de lei mâine...

Amfitrioni ai galei vor fi primarul Mihai Chirica şi preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe, alături de directorul DJST, Daniel Stătescu, primii doi fiind taxaţi aspru de fanii sportului în ultima perioadă.

Postările lui Chirica legate de sport îi aduc multe critici, jigniri chiar, fapt vizibil şi pe pagina lui personală, dar şi pe cea a clubului de fotbal, care a lăudat, recent, montarea unor geamuri la tribuna oficială. Edilul este criticat dur pe tema promisiunilor pe care le-a făcut în legătură cu construcţiile unui stadion şi a unei săli, dar şi a strategiei pe care a avut-o în trecut în domeniul sportului, în special la fotbal.

Alexe este luat la rost din cauza sumelor ridicole pe care CJ le acordă sportului local, comparabile cu cele primite de echipe de fotbal săteşti de Liga a III-a, direcţiilor în care se duc banii judeţului, dar şi a discursurilor rupte de realitate. De pildă, şeful CJ a spus la gala din 2022 că „judeţul nostru nu putea fi mai bine reprezentat” în sport!

Trăgând linie, Iaşi nu are stadion nou, nu are o sală modernă, nu are echipe de top şi performanţe importante la seniori, dar gale - da! Să înceapă distracţia!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.