Sportul românesc va putea fi din nou finanţat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Eveniment

Sportul românesc va putea fi din nou finanţat

GALERIE
citea
  • citea
- +

Miercuri, 28.03.2018, în sedinţa de plen şi vot final a Camerei Deputaţilor s-a dezbătut propunerea legislativă PLX-274/2017, sub forma Legii de aprobare a O.U.G. 38/2017, privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei Fizice şi a Sportului.

Ajunsă la promulgare încă de anul trecut, această lege a fost întoarsă în comisiile parlamentare pentru reexaminare de către Preşedintele României invocându-se anumite aspecte de procedură în ceea ce priveşte 3 puncte din această propunere legislativă.
Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a trimis din nou la promulgare legea deja menţionată în forma adoptată de Senatul României, acest fapt însemnând efectiv un balon de oxigen pentru tot sportul românesc.

Astfel, prin adoptarea acestei legi, cluburile sportive de drept public sau de drept privat vor putea fi finanţate de la bugetul statului prin autorităţile administraţiei publice locale, sumele primite putând avea ca destinaţie şi plata sportivilor sau a personalului tehnic de la cluburi, dar şi pentru finanţarea infrastructurii şi activităţii sportive în general.

Faţă de prima variantă a dispoziţiei legale, în forma trimisă acum spre promulgare au fost eliminate dispoziţiile referitoare la respectarea legislaţiei comunitare în materia ajutorului de stat, prevedere legală care paraliza, până în acest moment, finanţarea directă de la autorităţile locale, atât timp cât cluburile respective participau în cupele europene sau aveau transferaţi sportivi din ţările comunitare sau dacă activitatea economică ar fi depăsit ponderea de 20% din totalul activităţii clubului. Ori aceste limite combinate şi cumulate, care ar fi atras o negaţie evidentă de la Consiliul Concurenţei au fost eliminate din textul final, aceasta fiind, în fapt, o victorie a sportului româneasc faţă de  inerţia inexplicabilă de până acum a factorului decizional.

Da, începând de miercuri, 28.03.2018, sportul românesc se poate finanţa fără ca, pentru edili sau consiliile locale, să mai existe frica de a face acest lucru, frica de a primi în căsuţa de poştă citaţii de la Parchete, frica de a răspunde pentru anumite acte semnate după 6-7 ani de la semnare şi tot acest gen de situaţii care au fost întâlnite des până în acest moment şi care au blocat efectiv finanţarea sportului românesc, ajuns şi el, tocmai din această cauză în pragul colapsului.

Evident, textul legal  mai aduce în discuţie şi alte noi instituţii printre care amintim contractul de activitate sportivă ca act juridic separat de contractul individual de muncă, însă, am ţinut să ofer mai multe amănunte exact pe ceea ce reprezenta cea mai acută suferinţă a sportului românesc, FINANŢAREA !!!

Mulţumesc, pe această cale, tuturor colegilor mei, pentru responsabilitatea manifestată în tratarea cu seriozitate a acestei propuneri legislative !

 

Vasile Cîtea
Deputat PSD Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.