Sportul românesc va putea fi din nou finanţat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Eveniment

Sportul românesc va putea fi din nou finanţat

GALERIE
citea
  • citea
- +

Miercuri, 28.03.2018, în sedinţa de plen şi vot final a Camerei Deputaţilor s-a dezbătut propunerea legislativă PLX-274/2017, sub forma Legii de aprobare a O.U.G. 38/2017, privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei Fizice şi a Sportului.

Ajunsă la promulgare încă de anul trecut, această lege a fost întoarsă în comisiile parlamentare pentru reexaminare de către Preşedintele României invocându-se anumite aspecte de procedură în ceea ce priveşte 3 puncte din această propunere legislativă.
Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a trimis din nou la promulgare legea deja menţionată în forma adoptată de Senatul României, acest fapt însemnând efectiv un balon de oxigen pentru tot sportul românesc.

Astfel, prin adoptarea acestei legi, cluburile sportive de drept public sau de drept privat vor putea fi finanţate de la bugetul statului prin autorităţile administraţiei publice locale, sumele primite putând avea ca destinaţie şi plata sportivilor sau a personalului tehnic de la cluburi, dar şi pentru finanţarea infrastructurii şi activităţii sportive în general.

Faţă de prima variantă a dispoziţiei legale, în forma trimisă acum spre promulgare au fost eliminate dispoziţiile referitoare la respectarea legislaţiei comunitare în materia ajutorului de stat, prevedere legală care paraliza, până în acest moment, finanţarea directă de la autorităţile locale, atât timp cât cluburile respective participau în cupele europene sau aveau transferaţi sportivi din ţările comunitare sau dacă activitatea economică ar fi depăsit ponderea de 20% din totalul activităţii clubului. Ori aceste limite combinate şi cumulate, care ar fi atras o negaţie evidentă de la Consiliul Concurenţei au fost eliminate din textul final, aceasta fiind, în fapt, o victorie a sportului româneasc faţă de  inerţia inexplicabilă de până acum a factorului decizional.

Da, începând de miercuri, 28.03.2018, sportul românesc se poate finanţa fără ca, pentru edili sau consiliile locale, să mai existe frica de a face acest lucru, frica de a primi în căsuţa de poştă citaţii de la Parchete, frica de a răspunde pentru anumite acte semnate după 6-7 ani de la semnare şi tot acest gen de situaţii care au fost întâlnite des până în acest moment şi care au blocat efectiv finanţarea sportului românesc, ajuns şi el, tocmai din această cauză în pragul colapsului.

Evident, textul legal  mai aduce în discuţie şi alte noi instituţii printre care amintim contractul de activitate sportivă ca act juridic separat de contractul individual de muncă, însă, am ţinut să ofer mai multe amănunte exact pe ceea ce reprezenta cea mai acută suferinţă a sportului românesc, FINANŢAREA !!!

Mulţumesc, pe această cale, tuturor colegilor mei, pentru responsabilitatea manifestată în tratarea cu seriozitate a acestei propuneri legislative !

 

Vasile Cîtea
Deputat PSD Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.