anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Eveniment

Sportul românesc va putea fi din nou finanţat

GALERIE
citea
 • citea
- +

Miercuri, 28.03.2018, în sedinţa de plen şi vot final a Camerei Deputaţilor s-a dezbătut propunerea legislativă PLX-274/2017, sub forma Legii de aprobare a O.U.G. 38/2017, privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei Fizice şi a Sportului.

Ajunsă la promulgare încă de anul trecut, această lege a fost întoarsă în comisiile parlamentare pentru reexaminare de către Preşedintele României invocându-se anumite aspecte de procedură în ceea ce priveşte 3 puncte din această propunere legislativă.
Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a trimis din nou la promulgare legea deja menţionată în forma adoptată de Senatul României, acest fapt însemnând efectiv un balon de oxigen pentru tot sportul românesc.

Astfel, prin adoptarea acestei legi, cluburile sportive de drept public sau de drept privat vor putea fi finanţate de la bugetul statului prin autorităţile administraţiei publice locale, sumele primite putând avea ca destinaţie şi plata sportivilor sau a personalului tehnic de la cluburi, dar şi pentru finanţarea infrastructurii şi activităţii sportive în general.

Faţă de prima variantă a dispoziţiei legale, în forma trimisă acum spre promulgare au fost eliminate dispoziţiile referitoare la respectarea legislaţiei comunitare în materia ajutorului de stat, prevedere legală care paraliza, până în acest moment, finanţarea directă de la autorităţile locale, atât timp cât cluburile respective participau în cupele europene sau aveau transferaţi sportivi din ţările comunitare sau dacă activitatea economică ar fi depăsit ponderea de 20% din totalul activităţii clubului. Ori aceste limite combinate şi cumulate, care ar fi atras o negaţie evidentă de la Consiliul Concurenţei au fost eliminate din textul final, aceasta fiind, în fapt, o victorie a sportului româneasc faţă de  inerţia inexplicabilă de până acum a factorului decizional.

Da, începând de miercuri, 28.03.2018, sportul românesc se poate finanţa fără ca, pentru edili sau consiliile locale, să mai existe frica de a face acest lucru, frica de a primi în căsuţa de poştă citaţii de la Parchete, frica de a răspunde pentru anumite acte semnate după 6-7 ani de la semnare şi tot acest gen de situaţii care au fost întâlnite des până în acest moment şi care au blocat efectiv finanţarea sportului românesc, ajuns şi el, tocmai din această cauză în pragul colapsului.

Evident, textul legal  mai aduce în discuţie şi alte noi instituţii printre care amintim contractul de activitate sportivă ca act juridic separat de contractul individual de muncă, însă, am ţinut să ofer mai multe amănunte exact pe ceea ce reprezenta cea mai acută suferinţă a sportului românesc, FINANŢAREA !!!

Mulţumesc, pe această cale, tuturor colegilor mei, pentru responsabilitatea manifestată în tratarea cu seriozitate a acestei propuneri legislative !

 

Vasile Cîtea
Deputat PSD Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X