Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

GALERIE
gin
  • gin
- +

„E dreptul meu să fac ce vreau cu organismul meu” este un leit motiv al declaraţiilor fotbaliştilor pe posturile TV, fără a pomeni vreunul de vieţile altora.

Disputele privind utilitatea vaccinării în ceea ce priveşte lupta împotriva blestemăţiei numită COVID-19 au atins şi lumea sportului. Nici nu putea fi altfel, din moment ce sportul este tărâm propice pentru răspândirea virusului ucigaş, fiindcă sportul nu poate evita „distanţarea fizică” prin natura sa. Sportul are nevoie de contact fizic şi - aproape de neconceput altfel - are nevoie de suporteri, mai ales în disciplinele pe echipe, cele care solicită  cât mai mulţi spectatori în tribune.

După primele valuri de anul trecut ale pandemiei, care au trimis în lockdown aproape întreaga suflare mondială, lumea de astăzi pare din ce în ce mai convinsă să reia experienţa tristă, mai ales că, faţă de anul trecut, au apărut vaccinurile. Cei care aşteptau vaccinul ca o mană cerească s-au trezit, în faţa noilor variante întărite ale virusului, cu o recrudescenţă puternică a antivaccinismului. Rezistenţa faţă de vaccin nu este nouă. Cu multă vreme înaintea pandemiei, au existat cadre medicale care au protestat împotriva introducerii unor virusuri în organism în calitate de anticorpi pentru a crea imunitate. Existau chiar şi cu un secol în urmă temeri privitoare la efecte secundare, boli adiacente sau chiar malformaţii genetice. Inedită este, în condiţiile actualei pandemii, paradigma conspiraţionistă, cu teoria de rigoare a „cipurilor” incluse în organism de către aşa-numita „ocultă mondială” pentru a ne controla existenţele. Şi asta n-ar fi aşa de rău, dacă ofensiva aceasta împotriva „incultei mondiale” n-ar fi exploatată politic de către persoane fără scrupule. Nu întâmplător, una dintre cele mai sinistre figuri de pe scena politică românească a reacţionat vehement când presa a demonstrat că s-a vaccinat, împotriva ideilor pe care le propagă celorlaţi. „Fake news”? Greu de crezut, mai ales după reacţia aferentă.

Pentru că acesta trebuie să fie un comentariu sportiv, ne mărginim să spunem că lumea sportului este un tărâm propice, atât pentru noul coronavirus, cât şi pentru teoriile de acest gen. Poate şi din cauza unor lacune de cultură generală, poate şi din influenţa mediului, mai mult generată de specificul sportului. Cu puţin timp în urmă, antrenorul echipei Bayern München, Ralf Ragnick, a fost depistat pozitiv, deşi avea schema de vaccinare completă. Din păcate, tehnicianul a fost nevoit să treacă în izolare. Din fericire, maladia sa este asimptomatică, ceea ce înseamnă că vaccinările efectuate n-au fost inutile. Unul dintre infecţioniştii de frunte de la noi, Adrian Marinescu, de la Spitalul „Matei Balş” a spus că vaccinul nu te scapă de COVID, ci de formele grave, care te trimit în infernul ATI.

Meme Stoica, aghiotantul lui Gigi Becali, un tip pe atât de inteligent, pe atât de slugarnic faţă de stăpân, a preluat ideea în folosul şefului: deci nu trebuie să ne vaccinăm, ci să ne testăm des. Gigi Becali, şef de turmă mioritică, nu se vaccinează, fiindcă pe el îl apără Dumnezeu de toate relele (inclusiv COVID-19), dar nu interzice asta nimănui din satrapia sa. Zice el, dar nu-l contrazice nimeni. Şi jucătorii becalişti cad ca nişte spice de COVID răpuşi, iar FCSB nu are cum să-şi susţină meciurile, nici chiar cu protecţia oblăduitoare a arbitrilor sau cu bunăvoinţa FRF. Faptul că habotnicia creştin-ortodoxă a patronului nu este niciun fel de scut împotriva unor asemenea microogranisme, că Dumnezeu nu te poate apăra nici de virus, nici de prostie, contează mai puţin. Este un drept fundamental cel al liberului arbitru, dar nu poate exisa în niciun act privitor la drepturile omului, un drept de a infecta pe alţii. „E dreptul meu să fac ce vreau cu organismul meu” este un leit motiv al declaraţiilor fotbaliştilor pe posturile TV, fără a pomeni vreunul câtuşi de puţin de vieţile altora.

Merită, în acest peisaj pictat în negru-cenuşiu, subliniată atitudinea CSM Politehnica Iaşi în privinţa pandemiei. Vaccinarea în rândul jucătorilor merge bine, iar staff-ul tehnic şi administrativ (chiar dacă mai sunt unii vajnici bărbaţi care se tem de ace (sau CIP-uri?) dă bune exemple, mai ales că şeful cel mare de la Palatul Roznovanu este un adept al măsurilor hotărâte antipandemie.

Faţă de noua situaţie sanitară din România, ieri s-a decis, printre altele, ca evenimentele sportive să se desfăşoare din nou fără spectatori. O măsură tristă, pentru foarte multă lume, dar perfect necesară. Şi poate o învăţătură de minte pentru cei care au dat vârtos cu piciorul relaxării trecute.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.